dimecres, 4 de gener del 2012

Tortell de Reis casolà. Els dolços fets a casa, la millor opció.


De totes les festes nadalenques, a casa meva, la que s’espera i es viu amb més il·lusió i amb més ganes, és sense dubte la diada de Reis.
Va començar a ser la nostra festa preferida quan els nostres fills eren petits i ara, que ja són adults, els Reis continua essent la nostra festa preferida.


Des del punt de vista gastronòmic, el tortell de Reis  guanya també per golejada a qualsevol altre dolç nadalenc. I com que no es tracta de menjar tortell cada dia ,sinó de menjar tortell en un dia màgic i molt especial, és segur que aquest dolç no falta, aquest dia, a la nostra taula.
Davant d’aquesta situació, tenim tres opcions.

1.    Comprar un tortell de pastisseria industrial al supermercat. Sens dubte, és l’opció més pràctica i més barata. Els ingredients del tortell que venen en el supermercat on jo vaig normalment, són els següents: farina, fruita confitada, xarop de glucosa, acidulant E330, conservants E202, E223, E220 i E211, colorants E100, E120, E127, E131 i E133, sucre, aigua, ou líquid pasteuritzat, oli de gira-sol, ametlla, llevat, emulgents E471, E472e i E481, antiaglomerant E170,estabilitzant E412,antioxidant E300, enzims, sorbitol, sal, llet en pols, aroma de flor de taronger, aroma de llimona, estabilitzant E415,emulsionants E433 i E435, acidulants E330, conservant E202, antioxidant E320, aroma de taronja i colorant beta carotens i també conté sulfits i traces de cacauet.

2.    Comprar el tortell en una pastisseria. Aquesta serà una opció ràpida, pràctica però també la més cara. Segur que aquest tortell estarà boníssim, però jo li trobo un inconvenient i és que no sé quins són els ingredients. Sempre que compro algun article a la pastisseria penso que em falta informació
i...

3.    Tatxin....Tatxin!!!
Fer el tortell nosaltres mateixos. Els ingredients del meu tortell de Reis són els següents: farina, llet, sucre, llevat, mantega, sal, aigua de taronger, ratlladura de llimona i de taronja, ou, nata, cacau  i fruites confitades.
Comparem aquests ingredients amb els ingredients del tortell de pastisseria industrial i com deia un entrenador de futbol que tots recordem:
No “hase” falta “desir” nada más.
Si fem el tortell nosaltres mateixos ens assegurem que els ingredients són naturals i de qualitat i a més tindrem la satisfacció d’haver fet el tortell nosaltres mateixos.
Fer un tortell no és difícil, només és una mica entretingut, però està bé perquè d’aquesta manera tenim una mica de temps per passar una tranquil·la estoneta a la cuina pensant en tot el que volem que els Reis ens portin i en com seran de feliços tota la gent que estimem en aquest dia tan màgic. Així és que no pensem més i comencem a treballar.
Bon tortell i bona diada!!!!!

Tortell de Reis


Ingredients:

   Per la massa mare:
-       70 grams de llet tèbia
-       10 grams de llevat de forner
-       1 culleradeta de sucre
-       130 grams de farina de força
   Per la massa principal:
-       60 grams de llet tèbia
-       70 grams de mantega
-       2 ous
-       450 grams de farina de força
-       20 grams de llevat de forner
-       Un polsim de sal
-       25 grams d’aigua de flor de taronger
-       120 grams de sucre
-       La ratlladura de mitja llimona i de mitja taronja.
Per decorar el tortell:
-       Un ou batut
-       Fruita confitada
-       Sucre amb unes gotetes d’aigua.

Preparació
Prepareu la massa mare.
En un bol desfeu el llevat a la llet tèbia, afegiu el sucre i la farina tamisada.
Amb  les mans, aneu barrejant els ingredients fins aconseguir una massa que no s’enganxi als dits i doneu-li forma de bola.
En un altre bol, que haureu omplert d’aigua tèbia, introduïu la massa i deixeu-la durant 10 minuts fins que la massa suri.
Mentrestant  prepareu la massa principal.
En un bol barregeu la llet, el llevat, la farina tamisada, la mantega, els ous, la farina, el sucre, l’aigua de flor de taronger , la ratlladura de mitja llimona i de mitja taronja i la massa mare.
Al començament es pot barrejar amb l’ajut d’una espàtula de silicona i després continuareu amb les mans i ja fora del bol, sobre el marbre i  amb moviments enèrgics sempre de fora a dintre, fins aconseguir una massa que no s’enganxi als dits.
Deixeu reposar la massa en un bol , tapeu-la amb paper film i deixeu la massa en un lloc calent durant 3 o 4 hores fins que el volum es dupliqui.
Després del temps de repòs traieu la massa del bol i deixeu-la sobre el marbre i amb una espàtula de silicona, dividiu la massa en dues parts (tindreu 2 tortells)
Formeu dues boles amb les mans sempre amb moviments de fora a dins.
Deixeu reposar les masses durant 5 minuts més.
Doneu forma de tortell amb les mans, introduïu els dits al mig de la bola fins a fer un forat central i amb molta cura doneu-li forma .
Aixequeu-lo i amb el propi pes donareu forma al tortell.
Si voleu posar les sorpreses és el moment de fer-lo introduint els dits a la part inferior del tortell i posant-hi les sorpreses embolicades amb paper d’alumini.
En una plata del forn poseu un full de paper especial per coure al forn i al mig col·loqueu una anella d’emplatar que haurem pintat amb una mica d’oli.
Poseu el tortell sobre la plata, d’aquesta manera durant la cocció, el forat  del tortell es mantindrà sense problemes.
Deixeu reposar la massa durant 2 hores més i tapeu  la plata amb un drap ben net de cotó.
Pinteu el tortell amb ou batut amb l’ajut d’un pinzell de silicona amb molta cura per tal de no punxar el tortell.
Decoreu el tortell amb fruita confitada (cireres, meló, taronja, llimona...) i amb sucre amb unes gotetes d’aigua.
Escalfeu el forn a 200ºC calor dalt i baix.
Introduïu el tortell al forn i manteniu-lo durant 10 minuts a 200ºC.
Baixeu el forn a 180ºC i manteniu-lo a aquesta temperatura durant 5 minuts més.
Després tingueu a ma paper d’alumini per tapar el tortell per tal de que no es cremi per sobre i manteniu el tortell durant 3 minuts més.
En total haureu de coure el tortell de 15 a 18 minuts però  controleu la cocció i vigileu que no es cremi.
Traieu el tortell del forn i quan estigui fred, amb molta cura i amb l’ajut d’un ganivet  traieu l’anella d’emplatar.
Si es vol es pot farcir el tortell, per això, un cop fred, talleu-lo amb molta cura i farciu-lo amb trufa que haureu preparat amb un tetra brick de nata per muntar i 3 cullerades de cacau en pols.
I ara, ja tindreu el tortell  a punt per celebrar aquesta festa màgica.



1 comentari:

  1. Hola Conxita guapa tu

    A mi també em pasa el mateix, m´agrada saber el que compro, com fet a casa res de res, te ha quedat molt i molt maco, segur que no va durar

    mil petonets Susanna

    ResponElimina