dissabte, 31 de desembre de 2011

Amanida d’alvocat. Els greixos.

Tot i la seva mala fama, els greixos són nutrients energètics indispensables pel bon funcionament del nostre cos, ja que desenvolupen funcions vitals, com per exemple regular la temperatura corporal o transportar les vitamines liposolubles, entre altres.
En una dieta equilibrada es recomana que entre el 25 i el 30% de l’energia provingui dels greixos.
També és cert que no tots els greixos són iguals. Entre els greixos que es troben als aliments, és a dir que no són afegits, podem distingir els àcids grassos saturats,  els monoinsaturats i els poliinsaturats.
Si ens centrem en els monoinsaturats, podem parlar d’uns greixos d’alta qualitat nutritiva. L’àcid gras més representatiu d’aquest grup és l’oli d’oliva, però també es troba, per exemple, en l’alvocat, un dels principals ingredients del plat d’avui.
Aquests greixos proporcionen grans beneficis per la salut del sistema cardiovascular i contribueixen a    disminuir el colesterol en sang, per tant, són molt interessants des del punt de vista nutricional i la quantitat a consumir en una dieta saludable es situaria entre el 15 i el 20% de les calories totals de la dieta.
En aquesta amanida d’avui es concentren els beneficis del greixos monoinsaturats representats en l’alvocat amb els beneficis dels greixos poliinsaturats representats en el salmó i les gambes, a part de les vitamines dels altres vegetals, per tant, parlem d’un plat sa, festiu i molt bo, i a més molt fàcil i ràpid de fer.

Amanida d’alvocat

Ingredients: (per a 4 persones)
2 alvocats
1 ceba tendra
100 grs de salmó fumat
8 llagostins cuits
Enciam
2 pomes Pink Lady
1 tros de pinya natural
1 llimona

Preparació:
Peleu i talleu a làmines els alvocats.
Aboqueu el suc de mitja llimona per sobre de l’alvocat per tal de que no s’enfosqueixi i reserveu.
Peleu i talleu a làmines les pomes i aboqueu el suc de l’altra mitja llimona i reserveu.
Talleu la ceba tendra ben petita i reserveu.
Talleu la pinya també a làmines fines i reserveu.
Peleu els llagostins deixant la cua.
Haurem reservat tots els ingredients per separat.
Munteu el plat amb l’ajut d’un aro d’emplatar , la cara interior del qual, haurem pintat amb una mica d’oli per tal que no s’enganxin els ingredients.
A la base, poseu una capa d’enciam tallada.
A continuació una capa de poma, després de pinya i finalment d’alvocat.
Amb una espàtula, pressioneu bé tots els ingredients.
Cobriu tot amb una darrera capa de salmó fumat tallat primet.
Traieu el motllo amb molt de compte.
Decoreu amb dos llagostins pelats i la ceba picada.
Es pot acompanya amb una salsa tipus maionesa, rosa o César.


6 comentaris:

  1. Felicitats pel nou blog!
    El plat puc garantir que estava boníssim perquè el vaig tastar! A més a més tant sa com expliques, així que perfecte.
    Bon any blogaire nou!

    ResponElimina
  2. Quina bona combinació de sabors un primer plat ideal per a celebracions i festes!!!
    Felicitats pel blog nou!

    ResponElimina
  3. Hola Conxita!
    Aquesta amanideta té molt bona pinta!
    Aprofito per desitjar-te un bon any, que es compleixin els teus desitjos!
    Petonets
    Sandra

    ResponElimina
  4. Guau, m'encanta la pinta de l'amanida i també la del blog. Aquestes fotos més grans llueixen molt millor. Això sí que és començar amb bon peu el 2012. Un petó ben fort i bon any!!!

    ResponElimina
  5. una delicia total, fíjate que es lunes por la mañana y ya me apetece!!! jajaja! Un besito!

    ResponElimina
  6. Hola Conxita, moltes felicitats pel nou blog, de veritat molt millorat, ja ets tota una experta.
    Les fotos son espectaculars i las teves receptes se las mereixen. Aquesta amanida d'alvocat la farè tan aviat com pugui, m'agradat molt.

    Endavant que espero amb ànsia les teves receptes.
    Molts petons i feliç 2012.

    ResponElimina