De totes les festes
nadalenques, a casa meva, la que s’espera i es viu amb més il·lusió i amb més
ganes, és sense dubte la diada de Reis.
Va començar a ser la nostra
festa preferida quan els nostres fills eren petits i ara, que ja són adults,
els Reis continua essent la nostra festa preferida.
Des del punt de vista gastronòmic,
el tortell de Reis guanya també per
golejada a qualsevol altre dolç nadalenc. I com que no es tracta de menjar
tortell cada dia ,sinó de menjar tortell en un dia màgic i molt especial, és
segur que aquest dolç no falta, aquest dia, a la nostra taula.
Davant d’aquesta situació,
tenim tres opcions.
1.
Comprar un tortell de pastisseria industrial
al supermercat. Sens dubte, és l’opció més pràctica i més barata. Els
ingredients del tortell que venen en el supermercat on jo vaig normalment, són
els següents: farina, fruita confitada, xarop de glucosa, acidulant
E330, conservants E202, E223, E220 i E211, colorants E100, E120, E127, E131 i E133,
sucre, aigua, ou líquid pasteuritzat, oli de gira-sol, ametlla, llevat,
emulgents E471, E472e i E481, antiaglomerant E170,estabilitzant
E412,antioxidant E300, enzims, sorbitol, sal, llet en pols, aroma de flor de
taronger, aroma de llimona, estabilitzant E415,emulsionants E433 i E435, acidulants
E330, conservant E202, antioxidant E320, aroma de taronja i colorant beta carotens
i també conté sulfits i traces de cacauet.
2.
Comprar el tortell en una pastisseria.
Aquesta serà una opció ràpida, pràctica però també la més cara. Segur que
aquest tortell estarà boníssim, però jo li trobo un inconvenient i és que no sé
quins són els ingredients. Sempre que compro algun article a la pastisseria
penso que em falta informació
i...
3.
Tatxin....Tatxin!!!
Fer
el tortell nosaltres mateixos. Els ingredients del meu tortell de Reis són els següents:
farina, llet, sucre, llevat, mantega, sal, aigua de taronger, ratlladura de
llimona i de taronja, ou, nata, cacau i
fruites confitades.
Comparem aquests ingredients
amb els ingredients del tortell de pastisseria industrial i com deia un
entrenador de futbol que tots recordem:
No
“hase” falta “desir” nada más.
Si fem el tortell nosaltres
mateixos ens assegurem que els ingredients són naturals i de qualitat i a més
tindrem la satisfacció d’haver fet el tortell nosaltres mateixos.
Fer un tortell no és
difícil, només és una mica entretingut, però està bé perquè d’aquesta manera
tenim una mica de temps per passar una tranquil·la estoneta a la cuina pensant
en tot el que volem que els Reis ens portin i en com seran de feliços tota la
gent que estimem en aquest dia tan màgic. Així és que no pensem més i comencem
a treballar.
Bon tortell i bona
diada!!!!!
Tortell
de Reis
Ingredients:
Per la massa mare:
-
70 grams de llet tèbia
-
10 grams de llevat de forner
-
1 culleradeta de sucre
-
130 grams de farina de força
Per la massa principal:
-
60 grams de llet tèbia
-
70 grams de mantega
-
2 ous
-
450 grams de farina de força
-
20 grams de llevat de forner
-
Un polsim de sal
-
25 grams d’aigua de flor de taronger
-
120 grams de sucre
-
La ratlladura de mitja llimona i de mitja
taronja.
Per
decorar el tortell:
-
Un ou batut
-
Fruita confitada
-
Sucre amb unes gotetes d’aigua.
Preparació
Prepareu
la massa mare.
En
un bol desfeu el llevat a la llet tèbia, afegiu el sucre i la farina tamisada.
Amb les mans, aneu barrejant els ingredients fins
aconseguir una massa que no s’enganxi als dits i doneu-li forma de bola.
En
un altre bol, que haureu omplert d’aigua tèbia, introduïu la massa i deixeu-la
durant 10 minuts fins que la massa suri.
Mentrestant prepareu la massa principal.
En
un bol barregeu la llet, el llevat, la farina tamisada, la mantega, els ous, la
farina, el sucre, l’aigua de flor de taronger , la ratlladura de mitja llimona
i de mitja taronja i la massa mare.
Al
començament es pot barrejar amb l’ajut d’una espàtula de silicona i després
continuareu amb les mans i ja fora del bol, sobre el marbre i amb moviments enèrgics sempre de fora a dintre,
fins aconseguir una massa que no s’enganxi als dits.
Deixeu
reposar la massa en un bol , tapeu-la amb paper film i deixeu la massa en un
lloc calent durant 3 o 4 hores fins que el volum es dupliqui.
Després
del temps de repòs traieu la massa del bol i deixeu-la sobre el marbre i amb
una espàtula de silicona, dividiu la massa en dues parts (tindreu 2 tortells)
Formeu
dues boles amb les mans sempre amb moviments de fora a dins.
Deixeu
reposar les masses durant 5 minuts més.
Doneu
forma de tortell amb les mans, introduïu els dits al mig de la bola fins a fer
un forat central i amb molta cura doneu-li forma .
Aixequeu-lo
i amb el propi pes donareu forma al tortell.
Si
voleu posar les sorpreses és el moment de fer-lo introduint els dits a la part
inferior del tortell i posant-hi les sorpreses embolicades amb paper d’alumini.
En
una plata del forn poseu un full de paper especial per coure al forn i al mig
col·loqueu una anella d’emplatar que haurem pintat amb una mica d’oli.
Poseu
el tortell sobre la plata, d’aquesta manera durant la cocció, el forat del tortell es mantindrà sense problemes.
Deixeu
reposar la massa durant 2 hores més i tapeu la plata amb un drap ben net de cotó.
Pinteu
el tortell amb ou batut amb l’ajut d’un pinzell de silicona amb molta cura per
tal de no punxar el tortell.
Decoreu
el tortell amb fruita confitada (cireres, meló, taronja, llimona...) i amb
sucre amb unes gotetes d’aigua.
Escalfeu
el forn a 200ºC calor dalt i baix.
Introduïu
el tortell al forn i manteniu-lo durant 10 minuts a 200ºC.
Baixeu
el forn a 180ºC i manteniu-lo a aquesta temperatura durant 5 minuts més.
Després
tingueu a ma paper d’alumini per tapar el tortell per tal de que no es cremi
per sobre i manteniu el tortell durant 3 minuts més.
En
total haureu de coure el tortell de 15 a 18 minuts però controleu la cocció i vigileu que no es
cremi.
Traieu
el tortell del forn i quan estigui fred, amb molta cura i amb l’ajut d’un
ganivet traieu l’anella d’emplatar.
Si
es vol es pot farcir el tortell, per això, un cop fred, talleu-lo amb molta
cura i farciu-lo amb trufa que haureu preparat amb un tetra brick de nata per
muntar i 3 cullerades de cacau en pols.
I
ara, ja tindreu el tortell a punt per celebrar
aquesta festa màgica.
Hola Conxita guapa tu
ResponEliminaA mi també em pasa el mateix, m´agrada saber el que compro, com fet a casa res de res, te ha quedat molt i molt maco, segur que no va durar
mil petonets Susanna