Fins fa
relativament poc temps es pensava que els ous crus eren més nutritius que els
ous cuinats. Quan jo era petita, als nens ens donaven per menjar un ou cru que
el punxaven amb una agulla i l’havies de xuclar. La veritat és que jo no en
vaig menjar mai, perquè això de l’ou cru a mi m’agradava tan poc com a la meva
mare i ella no va insistir mai a que en menges.
Però en
realitat, això és una de les moltes falses creences que existeixen en el tema
de l’alimentació. Amb la cocció, les proteïnes de l’ou es coagulen i són molt
més fàcils de digerir. D’altra banda, al coure l’ou es destrueixen la majoria
dels gèrmens que aquest aliment pot tenir. I per si això no fos suficient, l’ou
cru té una substancia anomenada avidina que impedeix l’absorció de les seves
vitamines. Finalment, cal tenir present que la cocció provoca la coagulació de l’albúmina,
una proteïna que quan està en estat líquid no pot ser assimilada.
Dintre dels
ous cuinats, si es fan en truita o en remenat són molt més fàcils de digerir
que si es prenen durs o fregits. Per tot això, podem dir que l’ou és un aliment
excel·lent, barat i si el preparem en forma de truita podrem fer moltes variacions
i serà un aliment fàcil de digerir,
nutritiu i molt bo.
La meva
truita preferida és sens dubte la truita de patata i ceba, però no fa gaire
temps que he descobert un altra truita que també ens agrada molt a casa: la
truita de faves i alls tendres. Ara, no encara podem trobar faves tendres al
mercat. Aquestes són les ideals per preparar la truita, però de moment, podem
utilitzar unes bones faves en conserva o unes faves baby congelades. No és
exactament el mateix però també estan molt bones i tendres.
Truita de faves i alls tendres
Ingredients:
300 grams de
faves desgranades (fora de temporada es poden utilitzar faves congelades o
faves en conserva) (jo he fet servir faves congelades)
Un manat d’alls
tendres
4 Ous
Oli d’oliva
verge extra
Sal
Preparació:
Talleu els
alls en trossets petits
Sofregiu-los
en una paella amb una mica d’oli d’oliva
Quan ja
estiguin lleugerament cuits, afegiu les faves i sofregiu a poc a poc fins que estiguin
fetes, aproximadament hauran de coure uns 15 o 20 minuts.
Poseu una
mica de sal.
Quan ja
estigui tot cuit, traieu els alls i les faves de la paella i deixeu-les
escórrer sobre un paper absorbent perquè deixin anar l’excés d’oli.
En un bol,
bateu els ous i afegiu una mica de sal.
Barregeu els
alls i les faves amb els ous batuts
Aboqueu la
barreja en una paella ben calenta amb una mica d’oli.
Quan ja
estigui cuita, doneu-li la volta perquè es cogui per l’altre costat.
S’ha d’anar
molt en compte amb la cocció de la truita perquè no quedi molt líquid l’ou ( la
truita” babeuse”, a mi no m’agrada gens), però que tampoc estigui massa cuita
perquè quedaria resseca.
Un bon
truquet per calcular la quantitat d’ou respecte a la quantitat de farcit que
posarem en una truita és el següent: l’ou ha de tapar just el farcit que posem
a la truita i d’aquesta manera, quedarà lligada i no es trencarà.
Amb aquesta recepta participo al repte de Memòries d'una cuinera del mes de gener dedicat a les truites.
Amb aquesta recepta participo al repte de Memòries d'una cuinera del mes de gener dedicat a les truites.
Hola Conxita, és la primera truita que veig amb faves! moltíssimes gràcies per participar a Memòries!!! ;) petonets
ResponEliminaOstres, amb faves? Amb el que a mi m'agraden!!
ResponEliminaApuntada!
Petons
Sandra (Els fogons de la Bordeta)
Si em fan menjar un ou cru em moro!
ResponEliminaLes faves amb alls tendres les he tastat i m'agraden, ara em queda per tastar la truita!;)
Petons i moltíssimes gràcies per participar al memòries.
Hoy estoy descubriendo tortillas hechas con ingredientes que nunca se me hubiera ocurrido utilizar.
ResponEliminaCreo que las probaré todas.
Estupenda esta tuya.
Besos