divendres, 9 de desembre de 2011

Olives arbequines i olives negres. Les olives, la base de l’alimentació mediterrània.

A casa, a tots ens agraden molt les olives i les utilitzem no només amb les amanides sinó també com aperitiu o com a complement en plats com els entrepans, les pizzes, els pastissos salats, les salses, els plats de carn, els  de verdura…o qualsevol altre.
I és que les olives a part d’estar molt bones, són un aliment de gran valor nutricional i són riques en greixos saludables, en provitamina A, vitamina C i minerals. Contenen 150 calories per cada 100 grams d’aliment, és a dir que s’ha d’anar una mica en compte perquè el valor calòric és força alt. Les olives i l’oli d’oliva són els aliments base a la dieta mediterrània.
Aquest any, com és ja habitual, he preparat a casa les nostres pròpies olives i és que  d’una banda, a la terrassa de casa tinc dues petites i urbanites oliveres que han donat unes maques olives. He esperat  fins que han madurat i ja són negres, per amanir-les. D’altra banda, fa tres setmanes vam anar al poble del Jordi per collir olives, també per amanir-les. En aquest darrer cas, es tracta d’unes boníssimes olives arbequines fruit de les oliveres que hi ha plantades a les marges de la vinya.
Per cada classe d’olives he preparat un adob diferent i espero que totes dues siguin igual de bones quan, d’aquí més o menys  un parell de  mesos, estiguin ja llestes per consumir.
Olives arbequines
Ingredients:
Olives arbequines
Grans de pebre
Sal gruixuda
Romaní, sajolida i fonoll
Oli d’oliva
Preparació
Poseu les olives en un recipient i renteu-les bé.
Deixeu les olives en remull.
Durant 9 dies, canvieu cada dia l’aigua, és a dir, aboqueu l’aigua del dia anterior i poseu- ne de nova.
Passats els 9 dies, deixeu-les escórrer bé i netegeu-les bé sota l’aigua de l’aixeta.
Col·loqueu les olives en pots de vidre i ompliu els pots amb aigua i sal. La proporció serà de 7 parts d’aigua per una de sal gruixuda.
En cada pot poseu també herbes (romaní, sajolida i fonoll) i un parell de grans de pebre.
Abans de tancar els pots, afegiu un raig d’oli d’oliva perquè no es floreixi l’aigua.
Assegureu-vos que els pots estan ben tancats i deixeu-les macerar un parell de mesos.
Olives negres
Ingredients:
Olives negres
Sal gruixuda
Oli
Pebre
Claus d’espècia
Preparació
Renteu les olives bé sota l’aigua de l’aixeta.
Escorreu bé les olives.
Feu a cada oliva un parell de foradets amb l’ajut d’una agulla de cap.
Poseu les olives en un recipient i tapeu-les amb sal gruixuda. La proporció serà d’un quilo d’olives per un quilo de sal.
Deixeu les olives amb la sal com a mínim uns 15 dies.
Cada dia, escorreu l’aigua que les olives hagin deixat anar.
Passats els 15 dies, traieu les olives de la sal, renteu-les i deixeu-les escórrer.
Poseu les olives en pots de vidre grans amb uns granets de pebre negre i uns claus d’espècia.
Ompliu els pots amb oli d’oliva.
Deixeu les olives macerar durant 3 o 4 mesos i ja estaran llestes per menjar.
Espero que les olives amanides a casa us agradin tant com a nosaltres.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada