dijous, 15 de desembre del 2011

Torró de crocant (guirlache). Un Nadal saludable és possible( I).

Les festes de Nadal són sens dubte l’època de l’any on més excessos amb el menjar fem. Acostumem a fer uns àpats amb més greix i més sucre dels que estem habituats i això és tradueix en uns quilos de més, però sovint també en somnolència, manca d’energia, problemes digestius i malestar general. Ja no cal dir els problemes específics que tot això ens pot comportar si tenim alguna patologia concreta com hipertensió, colesterol alt etc..
Gaudir de les festes de Nadal i menjar saludable és possible, només haurem de tenir en compte alguns aspectes.
Avui parlarem de tres aspectes, potser els que considero més bàsics.
1.       Controlar  les quantitats. Gaudir dels àpats nadalencs no vol dir menjar fins a rebentar.  Hauríem de menjar quantitats raonables d’aliments que ens agradin, que siguin de bona qualitat i que ens proporcionin plaer, però pensem que el plaer gastronòmic no té res a veure amb la quantitat.
2.       Menjar poc a poc. Són festes, tenim temps, estem en família  o amb amics i per tant, no hauríem de tenir cap pressa. És el moment  de mastegar bé, d’ assaborir els aliments i de  gaudir de la companyia i tot el que mengem ho pairem millor i ens sentirem millor.
3.       Nadal, Sant Esteve, Cap d’Any, Reis… són unes festes determinades, en les quals ens podem permetre alguns extres, el que potser no ens convé és començar el Nadal l’1 de desembre i acabar-lo el 30 de gener, és a dir, començar a menjar dolços i torrons cada dia des que comença la temporada en els supermercats i seguir menjant “restes” fins a final del mes de gener.
Aquests tres punts només pretenen ser petits consells, que a mi quan els he posat en pràctica m’han donat bons resultats.
I per quan toqui (quedem que no és per cada dia) deixo una recepta molt senzilla del meu torró preferit amb la que participo a La recepta del 15.
Torró de crocant (guirlache)
Ingredients:
150 grams d’ametlles crues sense pelar
250 grams de sucre
2 cullerades de mel
Un rajolí d’anís
Fideus o anissos de colors
Preparació:
Poseu en un pot la mel, el sucre i l’anís i feu que cogui a foc baix.
Remeneu fins que agafi color de caramel.
Afegiu les ametlles i seguiu remenant uns minuts més.
Aboqueu la barreja en uns motlles de paper d’alumini.
Comproveu que les ametlles estan ben repartides i si no ho estan, repartiu-les amb l’ajut d’una espàtula de fusta.
Decoreu amb uns fideus o uns anissos de colors
Deixeu refredar i desemmotlleu el torró
Nota:
Pareu atenció amb les cremades amb el caramel. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada