dimecres, 16 de desembre del 2015

Arròs amb llamàntol i gambes. Com celebrar les festes nadalenques sense engreixar-se



Un any més ens trobem davant del repte de celebrar les festes de Nadal sense engreixar-nos gaire.
Més endavant trobareu alguns consells i estrategies per tal de superar el repte.
Triar bé els plats que formaran els menus festius és primordial però no l'única estrategia.
Per Nadal he pensat en un menú més tradicional, però el dia de Sant Esteve menjarem un arròs amb llamàntol, potser no és molt tradicional però espero que a tots els agradi molt.

Arròs amb llamàntol i gambes



Ingredients: (per a 4 persones)
2 llamàntols
400 grams de gamba vermella
2 tomaquets madurs pelats i tallats a trossos.
1 pebrot verd
200 grams d’arròs bomba
Un brick de fumet Aneto (també podeu fer servir un fumet casolà )
2 carxofes
Safrà
2 o 3 grills d’alls
Oli
Sal
Pebre

Preparació:
Talleu el llamàntol a rodanxes
Peleu les gambes
Salpebreu el llamàntol i les gambes
En una cassola amb una mica d’oli, saltegeu les gambes
Reserveu
Saltegeu també el llamàntol
Reserveu
A la mateixa cassola, sofregiu els alls tallats a làmines, el pebrot i les carxofes tallats
Quan ja estigui cuit, afegiu el tomàquet i sofregiu
Quan el sofregit estigui fet, afegiu l’arròs i aneu remenant durant 2 o 3 minuts
Torreu lleugerament el safrà embolicat en paper de plata en una paella
Afegiu el fumet  (la proporció serà una mica més del doble de fumet que d’arròs)
Afegiu el safrà
Deixeu coure a foc viu durant 10 minuts
Proveu si està bé de sal i afegiu-ne si s’escau.
Incorporeu el llamàntol i deixeu coure 4 minuts més
Incorporeu les gambes i deixeu coure aproximadament uns 5 minuts més tot i que haureu de vigilar el grau de cocció.
  
Com celebrar les festes nadalenques sense engreixar-se
 Quan pensem a les festes de Nadal, pensem en dinars interminables i sopars calòrics: cava, torrons, dolços, licors, carns… Sembla que celebrar les festes de Nadal sense engreixar és gairebé impossible.
Sembla ser que durant les dues setmanes que duren les festes nadalenques la majoria de nosaltres guanyarem entre 2 i 4 quilos. Però crec que passar unes bones festes sense engreixar-nos hauria de ser un objectiu possible.
La primera cosa que hauríem de tenir en compte és que durant aquests dies festius encara que estiguem a dieta, podem fer una pausa i celebrar el Nadal amb moderació, però sense pretendre fer dieta perquè l’aspecte psicològic també és important.  Ara bé, no fem d’aquestes dues setmanes una festa constant i mengem de tot cada dia i sense moderació. Mengem tranquil·lament i gaudim durant els dies festius (Nadal, Sant Esteve, Cap d’Any i Reis), però la resta de dies hauríem de tornar a la rutina, a la nostra dieta lleugera, saludable i adaptada a les nostres necessitats. Quan parlem de tornar a la nostra rutina durant els dies que no siguin les festes, haurem de fer especial atenció als dolços. Prohibit menjar torrons, bombons, massapà...durant la resta de la setmana.
Menjar lleuger i saludable la resta de dies però sense saltar-se cap àpat perquè això és contraproduent. A vegades pensem que per compensar un  àpat excessiu podem saltar-nos el sopar o l’endemà prendre només fruita o líquids durant tot el dia. Però això pot ser perjudicial, ja que pot alterar els processos hormonals i el nostre cos pot fer una reserva de greixos per compensar. I a més si ens saltem algun àpat o fem una dieta de líquids o de fruita durant tot un  dia, tindrem tanta gana que en el següent àpat tindrem molta gana i menjarem molt més del necessari. És millor arribar als àpats nadalencs amb una gana moderada, per no tal de no menjar en excés.
Una bona mesura és també incloure fruites i verdures en els àpats nadalencs, ja que d’aquesta manera consumirem menys aliments massa calòrics, la fibra vegetal s’absorbeix més lentament per la qual cosa trigarem més en tenir gana i la fruita i la verdura poden ser també molt adequats als menús festius. Les amanides i les postres de fruites poden ser molt bones, atractives, festives i originals.
Per no engreixar massa aquests dies també hauríem de procurar beure força aigua. Tots sabem que l’aigua no té calories i si en bevem força evitarem consumir en excés altres begudes ensucrades i/o alcohòliques i molt calòriques. Una bona mesura és beure un got gran d’aigua abans de cada àpat festiu.
I per acabar, no hauríem d’oblidar fer una mica d’exercici. No cal fer una sessió intensiva de gimnàstica ni córrer una marató, sinó tan sols caminar. Mitja hora diària a bon pas ens ajudarà a eliminar totes aquestes calories que segur que ingerirem de més durant aquests dies.



1 comentari:

  1. Tot i que a casa segur per Sant esteve menjarem canalons, estaria més que contenta de poder compartir aquest arròs, té una pinta molt de dies de festa i és un ingredient de reis :o)
    Uns consells molt bons, a casa el que fem és que gaudim de 2 o 3 àpats molt festius però entre cada ens posem al repòs menjant lleuger i sense picar torrons tot el dia!!
    Ara toca desconectar-nos per gaudir d'uns dies a casa amb la familia.
    Et desitjo molt bones festes!
    Petons
    Palmira

    ResponElimina