Un any més ens trobem
davant del repte de celebrar les festes de Nadal sense engreixar-nos gaire.
Més endavant trobareu alguns consells i estrategies per tal de superar el repte.
Triar bé els plats que formaran els menus festius és primordial però no l'única estrategia.
Per Nadal he pensat en un
menú més tradicional, però el dia de Sant Esteve menjarem un arròs amb llamàntol,
potser no és molt tradicional però espero que a tots els agradi molt.
Arròs amb llamàntol i
gambes
Ingredients: (per a 4
persones)
2 llamàntols
400 grams de gamba
vermella
2 tomaquets madurs pelats i tallats a trossos.
1 pebrot verd
200 grams d’arròs
bomba
Un brick de fumet
Aneto (també podeu fer servir un fumet casolà )
2 carxofes
Safrà
2 o 3 grills d’alls
Oli
Sal
Pebre
Preparació:
Talleu el llamàntol a rodanxes
Peleu les gambes
Salpebreu el llamàntol
i les gambes
En una cassola amb una
mica d’oli, saltegeu les gambes
Reserveu
Saltegeu també el
llamàntol
Reserveu
A la mateixa cassola,
sofregiu els alls tallats a làmines, el pebrot i les carxofes tallats
Quan ja estigui cuit,
afegiu el tomàquet i sofregiu
Quan el sofregit estigui fet, afegiu l’arròs i aneu
remenant durant 2 o 3 minuts
Torreu lleugerament el
safrà embolicat en paper de plata en una paella
Afegiu el fumet (la proporció serà una mica més del doble de
fumet que d’arròs)
Afegiu el safrà
Deixeu coure a foc viu
durant 10 minuts
Proveu si està bé de
sal i afegiu-ne si s’escau.
Incorporeu el llamàntol
i deixeu coure 4 minuts més
Incorporeu les gambes
i deixeu coure aproximadament uns 5 minuts més tot i que haureu de vigilar el
grau de cocció.
Com celebrar les
festes nadalenques sense engreixar-se
Quan pensem a les
festes de Nadal, pensem en dinars interminables i sopars calòrics: cava,
torrons, dolços, licors, carns… Sembla que celebrar les festes de Nadal sense
engreixar és gairebé impossible.
Sembla ser que durant
les dues setmanes que duren les festes nadalenques la majoria de nosaltres
guanyarem entre 2 i 4 quilos. Però crec que passar unes bones festes sense
engreixar-nos hauria de ser un objectiu possible.
La primera cosa que hauríem
de tenir en compte és que durant aquests dies festius encara que estiguem a
dieta, podem fer una pausa i celebrar el Nadal amb moderació, però sense
pretendre fer dieta perquè l’aspecte psicològic també és important. Ara bé, no fem d’aquestes dues setmanes una
festa constant i mengem de tot cada dia i sense moderació. Mengem tranquil·lament
i gaudim durant els dies festius (Nadal, Sant Esteve, Cap d’Any i Reis), però
la resta de dies hauríem de tornar a la rutina, a la nostra dieta lleugera,
saludable i adaptada a les nostres necessitats. Quan parlem de tornar a la
nostra rutina durant els dies que no siguin les festes, haurem de fer especial
atenció als dolços. Prohibit menjar torrons, bombons, massapà...durant la resta
de la setmana.
Menjar lleuger i
saludable la resta de dies però sense saltar-se cap àpat perquè això és
contraproduent. A vegades pensem que per compensar un àpat excessiu podem saltar-nos el sopar o
l’endemà prendre només fruita o líquids durant tot el dia. Però això pot ser
perjudicial, ja que pot alterar els processos hormonals i el nostre cos pot fer
una reserva de greixos per compensar. I a més si ens saltem algun àpat o fem
una dieta de líquids o de fruita durant tot un
dia, tindrem tanta gana que en el següent àpat tindrem molta gana i
menjarem molt més del necessari. És millor arribar als àpats nadalencs amb una
gana moderada, per no tal de no menjar en excés.
Una bona mesura és
també incloure fruites i verdures en els àpats nadalencs, ja que d’aquesta
manera consumirem menys aliments massa calòrics, la fibra vegetal s’absorbeix
més lentament per la qual cosa trigarem més en tenir gana i la fruita i la verdura
poden ser també molt adequats als menús festius. Les amanides i les postres de
fruites poden ser molt bones, atractives, festives i originals.
Per no engreixar massa
aquests dies també hauríem de procurar beure força aigua. Tots sabem que
l’aigua no té calories i si en bevem força evitarem consumir en excés altres
begudes ensucrades i/o alcohòliques i molt calòriques. Una bona mesura és
beure un got gran d’aigua abans de cada àpat festiu.
I per acabar, no hauríem
d’oblidar fer una mica d’exercici. No cal fer una sessió intensiva de
gimnàstica ni córrer una marató, sinó tan sols caminar. Mitja hora diària a bon
pas ens ajudarà a eliminar totes aquestes calories que segur que ingerirem de
més durant aquests dies.
Tot i que a casa segur per Sant esteve menjarem canalons, estaria més que contenta de poder compartir aquest arròs, té una pinta molt de dies de festa i és un ingredient de reis :o)
ResponEliminaUns consells molt bons, a casa el que fem és que gaudim de 2 o 3 àpats molt festius però entre cada ens posem al repòs menjant lleuger i sense picar torrons tot el dia!!
Ara toca desconectar-nos per gaudir d'uns dies a casa amb la familia.
Et desitjo molt bones festes!
Petons
Palmira