Ja tornem a la
normalitat. S’han acabat les festes de Nadal, Any Nou i Reis i ja hem tornat a
la feina. I a la nostra cuina, i a la nostra taula, han tornat els plats de
cada dia.
Uns plats d’una dieta
que volem que cada dia sigui més saludable. Aquest és un dels propòsits que ens
hem marcat per aquest nou any que acaba
de començar.
Macarrons amb pernil
Ingredients:
(per a 4 persones)
300 g de macarrons
200 g de pernil tallat a taquets petits
1 ceba
1 pot de tomàquet fregit casolà
300 g de macarrons
200 g de pernil tallat a taquets petits
1 ceba
1 pot de tomàquet fregit casolà
2 grills d’all
Orenga
Formatge ratllat
Orenga
Formatge ratllat
Preparació:
Peleu la ceba i talleu-la a quadrats petits.
Peleu l'all i talleu-lo ben petit.
Poseu en una paella un fons d'oli i hi poseu la ceba i l'all.
Poseu en una paella un fons d'oli i hi poseu la ceba i l'all.
Deixeu coure a foc baix i ho saleu
una mica.
Un cop la ceba estigui transparent i
ben tova, afegiu la salsa de tomàquet i deixeu coure tot junt uns minuts.
Afegiu els taquets de pernil i
remeneu bé.
Mentre, poseu una olla al foc amb aigua abundant i sal per bullir els macarrons.
Mentre, poseu una olla al foc amb aigua abundant i sal per bullir els macarrons.
Quan l'aigua bulli, els poseu dins i
els deixeu el temps que indiqui el fabricant.
Escorreu els macarrons.
En una safata d’anar al forn, poseu
una capa de macarrons i una capa de sofregit.
Per sobre, poseu-hi una mica
d’orenga i una bona capa de formatge ratllat.
Poseu la safata al forn calent
perquè es gratini.
Els bons
propòsits per l’Any Nou
El dia de Reis, entre els molts regals que vaig rebre,
hi havia una preciosa agenda (un objecte que jo utilitzo molt)
plena de frases divertides i positives i d’originals dibuixos i missatges.
En una de les primeres pagines hi ha una llista per
poder escriure els bons propòsits per aquest 2.016 que acabem de començar.
Un d’aquests bons propòsits és menjar cada vegada més
de manera saludable.
I per tal d’aconseguir-ho, haurem de tenir en compte
aquests punts:
-Menjar 5 racions de fruita i verdura al dia.
D’aquests, al menys dues racions seran de verdura i una d’aquestes dues, serà
de vegetals crus, és a dir amanida.
-Augmentar el consum de llegums. Estaria bé poder
consumir llegums 3 vegades a la setmana.
-Reduir al màxim el consum de carns vermelles i/o
processades. En els esmorzars és potser on costa més reduir el consum de carns
processades, però a part del formatge o dels peixos en conserva hi ha també
altres opcions saludables i boníssimes. Heu provat de fer entrepans amb
guacamole, hummus o olivada?
-Mantenir una adequada hidratació. Beure entre 1 litre
i ½ a 2 litres diaris, però que aquesta quantitat sigui d’aigua o d’infusions i
reduir la quantitat de begudes refrescants i ensucrades, que són molt bones i
refrescants, però que haurien de ser de consum ocasional.
-Consumir cereals integrals a diari. Es pot substituir
el pa blanc per pa integral que és tant o més bo i molt més saludable.
-Augmentar el consum de peix en relació al consum de
carn, és a dir menjar més peix per menjar menys carn. És important també
alternar el peix blanc amb el blau.
-Reduir alguns aliments de la nostra dieta com la sal
i els sucres refinats, així com els plats preparats, que sovint contenen més
greixos, més sucres i/ o més sal, aliments com podrien ser els
precuinats, la pastisseria industrial, els snacks…
-Consumir alcohol només en ocasions especials. L’alcohol
només ens proporciona calories buides, quan prenem una copa no ens està
aportant res des del punt de vista nutricional, sinó només estem ingerint
calories.
-En definitiva, seguir una autentica dieta mediterrània
i fer una mica d’exercici, perquè l’exercici és un dels punts fonamentals, amb
una bona alimentació, per cuidar la nostra salut. Trenta minuts de caminar és
una opció bona, barata i ràpida de fer.
Ara, esperem que tot això no quedi només en bons
propòsits sinó que sigui una realitat i que a final d’any ens pugem sentir
orgullosos d’haver aconseguit el què volíem.
Nosaltres ja fa molts anys que a aquesta dieta ja no fa part dels bons propòsits... perque ara són els nostres hàbits :o)
ResponEliminaUn bon plat de macarrons, no hi ha sopar més bo!
petons i molt bon any!
Palmira