divendres, 31 d’octubre de 2014

Coca de recapte. La coca de recapte, un plat saludable

L’altre dia vaig assistir a Moià a una conferencia d’en Francesc Murgades sobre la cuina catalana del 1714 on ens va explicar que la coca de recapte o com diuen en altres llocs,  la coca enramada no és només una cuina d’aprofitament sinó també el que en altres temps es deia cuina de caritat i que ara diríem cuina solidaria, ja que es feia amb la massa de pa i se li afegia les verdures i els aliments que cadascú tenia a casa seva o a la seva horta i es feia arriba una mica d’aquesta coca als més pobres.
Vaig pensar que jo també podria aprofitar els darrers pebrots i les darreres albergínies del nostre hort urbà per fer una coca de recapte i aquí la tenim

Coca de recapte


Ingredients:
Massa de pa
3 albergínies petites
2 cebes
1 pot de bolets en conserva
½ pebrot vermell
5 salsitxes
1 raig d’oli d’oliva
sal

Preparació:
Prepareu la massa o bé podeu comprar-la ja feta.
Estofeu les albergínies tallades però sense pelar, a poc a poc en una paella amb una mica d’oli.
Reserveu-les.
Estofeu també les cebes tallades i quan estiguin cuites però sense agafar color, reserveu-les.
Estofeu també el pebrot tallat a trossos petits i reserveu.
Afegiu una mica de sal a les verdures.
Saltegeu també els bolets durant un parell de minuts.
Fregiu les salsitxes i reserveu.
A continuació disposeu tots els ingredients sobre la massa de la coca, començant per la ceba, l’albergínia, els bolets i finalment les tiretes de pebrot i afegiu un bon raig d’oli.
Introduïu la coca dins del forn calent i coeu a 240ºC durant 12 o 14 minuts segons el forn.
Un parell de minuts abans de que acabi la cocció, afegiu la salsitxa sobre la coca.
Mengeu la coca un cop estigui freda, però encara és més bona l’endemà.

La coca de recapte, un plat saludable
La coca de recapte és una recepta de la cuina catalana però que a cada poble o fins i tot a cada casa té la seva pròpia elaboració  i es prepara amb ingredients diferents , de fet com que és cuina d’aprofitament, en cada cas podem posar a la coca els ingredients que tenim a l’abast.
Podem dir, però, que malgrat les particularitats la coca de recapte és una massa de pa que s’estira i sobre la que col·locarem una base de verdures com poden ser la ceba, albergínia, tomàquet, pebrot etc...escalivats o bé estofats i salsitxa, botifarra, arengada o anxoves principalment, és a dir, productes que s’acostumaven a tenir a les cases dels pobles, productes de proximitat.
A aquesta coca se li afegeix també un bon raig d’oli i es posa al forn o fins i tot en altres èpoques quan no tothom tenia forn a casa, es portava a coure al forn del poble i després es passava a recollir.
Els ingredients, tant pel que fa a la massa com al guarniment, són ingredients que pertanyen a la dieta mediterrània, per la qual cosa, és un plat que a part de ser molt nostre és també molt saludable.

2 comentaris:

  1. A casa moltes vegades quan no sé que preparar tirem per una coca "fot i tot"... I sempre queda genial, la pega és que mai en mengem dues idéntiques :o)
    LA teva ha quedat genial, puc sentir l'oloreta i tot
    Una abraçada,
    palmira

    ResponElimina
  2. Vam anar a la fira de la coca enramada de l'Arboç i vam poder-la tastar. Estava boníssima! No sabia que era una recepta de la cuina de caritat. Una abraçada! Anna de retallsdecuina.cat

    ResponElimina