Una amanida amb patata i bacallà, un
plat ràpid de fer i molt saludable.
Amanida de patata i bacallà
Ingredients: (per a 4 persones)
4
patates
2 cebes tendres
1 pebrot verd petit
1 tomàquet madur
300 grams de bacallà
1 grill d’all
1 culleradeta de pebre vermell dolç
1 polsim de pebre negre
Unes olives negres
Oli d’oliva verge extra
Unes gotetes de vinagre
Preparació:
-Dessaleu el bacallà.
-Renteu bé les patates.
-Bulliu les patates durant 35 o 40
minuts fins que estiguin tendres però sense que es desfacin.
-Escorreu les patates i deixeu-les
refredar.
-Peleu les patates i talleu-les a
rodanxes.
-Renteu les cebes, el pebrot i el tomàquet
i talleu-los a dauets.
-Renteu el bacallà que haurà estat en
remull i deixeu-lo assecar.
-Talleu el bacallà a tires.
-Munteu el plat col·locant una capa de
patates, a sobre els daus de pebrot, tomàquet i ceba, a continuació el bacallà
i finalment les olives.
Per fer l’oli d’amanir:
-Peleu i talleu ben petit l’all.
-Poseu-lo en el morter amb una mica de
sal i afegiu els dos tipus de pebre.
-Piqueu tot i afegiu l’oli i el vinagre a
poc a poc mentre remeneu bé perquè tots els ingredients es barregin bé.
Amaniu l’amanida amb aquesta salseta.
Com dessalar el bacallà.
El bacallà és un dels peixos més
consumits a casa nostra, molt apreciat tant pel seu sabor com pels seus
nutrients.
El bacallà és un peix que es pot salar i
assecar molt bé. És per això que el bacallà es conserva tradicionalment en
salaó. Durant molt de temps, fins a l’arribada d’altres formes de conservació
del peix, com pot ser la congelació, el bacallà salat era una bona manera de
consumir peix per aquelles persones que vivien lluny de la costa.
Actualment podem trobar bacallà de
diverses formes: fresc, en salaó, fumat, congelat...i les maneres de
preparar-lo són nombroses.
Si triem un bacallà salat serà molt
important dessalar-lo correctament i és per això que vull posar per escrit uns
quants consells que em va donar la bacallanera del mercat on compro
habitualment el bacallà.
Per dessalar correctament el bacallà
cal:
-Posar en bacallà en remull en abundant
aigua freda durant de 3 o 4 dies,
depenent de la mida de les peces.
-Posar a remull el bacallà de manera que
quedi ben cobert per l’aigua i totes les peces han de ser aproximadament de la
mateixa mida perquè si barregem diferents mides, no totes quedaran al mateix
punt de sal.
-Canviar l’aigua cada dia, és a dir, 3 o
4 vegades. L’aigua ha de ser ben freda, si s’utilitza aigua calenta o tèbia ,
el bacallà s’obrirà.
-Si es tracta d’un bacallà esqueixat, no
caldrà posar-lo en remull, es pot dessalar en un colador, sota l’aigua de
l’aixeta durant 10 minuts.
-Conservar sempre el bacallà dins de la
nevera mentre s’estigui dessalant.
-Quan ja estigui dessalat, treure les
peces de la nevera, rentar-les i deixar-les sobre un drap de cuina ben net ( o
paper de cuina) per tal que el bacallà estigui ben sec abans de cuinar-lo i
quedi a temperatura ambient.
Provar-lo de sal abans de cuinar-lo.
I ara ja podem preparar el bacallà de
moltíssimes maneres: amb samfaina, amb allioli, en esqueixada...o també aquesta
amanida de patata i bacallà, però de qualsevol manera que el preparem segur que
estarà boníssim.
.
M'encanta el bacallà!! no sabia que fos tant important que l'aigua estigués freda, m'ho apunto.
ResponEliminaM'agradaria poder fer un suggeriment, si enlloc de suc de taronja i sucre hi poses melmelada de taronja, segur que el sabor et sorpren.
molt aprop de la meva ciutat hi ha un poble que es diu Mura, i hi ha una recepta d'amanida de patata i bacallà que porta el seu nom...poti poti de Mura, es molt semblant a la recepta que has publicat.
ResponEliminaptns
Hola Lídia,
ResponEliminaGracies pel teu comentari. No coneixia la recepta del Poti poti de Mura però ho acabo de buscar per internet i de fet és molt semblant a la recepta que jo he preparat. De passada he aprés moltes coses d'aquest poble a traves de la web.
Conxita
Conxita,
ResponEliminaUna molt bona amanida. Per cert, el bacallà esqueixat sempre l'he deixat d'un dia per l'altre a la mateixa aigua. La propera vegada el dessalaré com tu,
Una abraçada,
Nani
Vaya pinta tan rica!!!
ResponEliminahttp://juegodesabores.blogspot.com.es/