dimecres, 31 d’octubre de 2012

Amanida de patata i bacallà. Com dessalar el bacallà.


Una amanida amb patata i bacallà, un plat ràpid de fer i molt saludable.
Amanida de patata i bacallà


Ingredients: (per a 4 persones)
 4 patates
2 cebes tendres
1 pebrot verd petit
1 tomàquet madur
300 grams de bacallà
1 grill d’all
1 culleradeta de pebre vermell dolç
1 polsim de pebre negre
Unes olives negres
Oli d’oliva verge extra
Unes gotetes de vinagre

Preparació:
-Dessaleu el bacallà.
-Renteu bé les patates.
-Bulliu les patates durant 35 o 40 minuts fins que estiguin tendres però sense que es desfacin.
-Escorreu les patates i deixeu-les refredar.
-Peleu les patates i talleu-les a rodanxes.
-Renteu les cebes, el pebrot i el tomàquet i talleu-los a dauets.
-Renteu el bacallà que haurà estat en remull i deixeu-lo assecar.
-Talleu el bacallà a tires.
-Munteu el plat col·locant una capa de patates, a sobre els daus de pebrot, tomàquet i ceba, a continuació el bacallà i finalment les olives.
Per fer l’oli d’amanir:
-Peleu i talleu ben petit l’all.
-Poseu-lo en el morter amb una mica de sal i afegiu els dos tipus de pebre.
-Piqueu tot i afegiu l’oli i el vinagre a poc a poc mentre remeneu bé perquè tots els ingredients es barregin bé.
Amaniu l’amanida amb aquesta salseta.

Com dessalar el bacallà.
El bacallà és un dels peixos més consumits a casa nostra, molt apreciat tant pel seu sabor com pels seus nutrients.
El bacallà és un peix que es pot salar i assecar molt bé. És per això que el bacallà es conserva tradicionalment en salaó. Durant molt de temps, fins a l’arribada d’altres formes de conservació del peix, com pot ser la congelació, el bacallà salat era una bona manera de consumir peix per aquelles persones que vivien lluny de la costa.
Actualment podem trobar bacallà de diverses formes: fresc, en salaó, fumat, congelat...i les maneres de preparar-lo són nombroses.
Si triem un bacallà salat serà molt important dessalar-lo correctament i és per això que vull posar per escrit uns quants consells que em va donar la bacallanera del mercat on compro habitualment el bacallà.
Per dessalar correctament el bacallà cal:
-Posar en bacallà en remull en abundant aigua freda durant  de 3 o 4 dies, depenent de la mida de les peces.
-Posar a remull el bacallà de manera que quedi ben cobert per l’aigua i totes les peces han de ser aproximadament de la mateixa mida perquè si barregem diferents mides, no totes quedaran al mateix punt de sal.
-Canviar l’aigua cada dia, és a dir, 3 o 4 vegades. L’aigua ha de ser ben freda, si s’utilitza aigua calenta o tèbia , el bacallà s’obrirà.
-Si es tracta d’un bacallà esqueixat, no caldrà posar-lo en remull, es pot dessalar en un colador, sota l’aigua de l’aixeta durant 10 minuts.
-Conservar sempre el bacallà dins de la nevera mentre s’estigui dessalant.
-Quan ja estigui dessalat, treure les peces de la nevera, rentar-les i deixar-les sobre un drap de cuina ben net ( o paper de cuina) per tal que el bacallà estigui ben sec abans de cuinar-lo i quedi a temperatura ambient.
Provar-lo de sal abans de cuinar-lo.
I ara ja podem preparar el bacallà de moltíssimes maneres: amb samfaina, amb allioli, en esqueixada...o també aquesta amanida de patata i bacallà, però de qualsevol manera que el preparem segur que estarà boníssim.

.

5 comentaris:

  1. M'encanta el bacallà!! no sabia que fos tant important que l'aigua estigués freda, m'ho apunto.
    M'agradaria poder fer un suggeriment, si enlloc de suc de taronja i sucre hi poses melmelada de taronja, segur que el sabor et sorpren.

    ResponElimina
  2. molt aprop de la meva ciutat hi ha un poble que es diu Mura, i hi ha una recepta d'amanida de patata i bacallà que porta el seu nom...poti poti de Mura, es molt semblant a la recepta que has publicat.

    ptns

    ResponElimina
  3. Hola Lídia,
    Gracies pel teu comentari. No coneixia la recepta del Poti poti de Mura però ho acabo de buscar per internet i de fet és molt semblant a la recepta que jo he preparat. De passada he aprés moltes coses d'aquest poble a traves de la web.
    Conxita

    ResponElimina
  4. Conxita,
    Una molt bona amanida. Per cert, el bacallà esqueixat sempre l'he deixat d'un dia per l'altre a la mateixa aigua. La propera vegada el dessalaré com tu,
    Una abraçada,
    Nani

    ResponElimina