dimarts, 1 de maig del 2012

Coca de bacallà amb ceba escalivada i romesco. L’enciam ajuda a dormir i sacia l’estómac.


L’enciam és un aliment que aporta molt poques calories, té un gran percentatge d’aigua (entre el 90 al 95%), vitamines A i C, minerals, com el potassi i el magnesi i fibra.
A part, l’enciam té propietats anestèsiques i afavoreix el son, per això es molt recomanable menjar per sopar un bon plat d’enciam. Està especialment indicada per menjar com a entrant  o acompanyament en dietes per perdre pes, perquè dona sensació de sacietat i aporta poques calories i si a més la prenem a la nit ens ajudarà  a dormir.
És convenient escollir producte de temporada perquè serà més nutritiva, gustosa i barata que la que es cultiva en hivernacles.
Quan tallem l’enciam s’oxida més ràpidament perquè hi ha més superfície en contacte amb l’oxigen i per tant, l’oxidació de les vitamines serà més gran. Es tracta doncs, de tallar l’enciam just abans de consumir-la.
També hem de tenir en compte que s’ha de rentar bé abans de consumir-la per eliminar bé els insectes i restes de pesticides que pugi haver
.
Coca de bacallà amb ceba escalivada i romesco


 Ingredients:
1 full de 500 grams de pasta de full preparada.
½ quilo de cebes escalivades.
200 grams de escarola i rúcula.   
200 grams de bacallà esqueixat.
100 grams de bacallà fumat.
250 grams de romesco.
Un grapat d’avellanes.

Preparació:
Escaliveu les cebes al forn.
Deixeu-les refredar, peleu-les i talleu-les.
Estireu la pasta de full.
Talleu-la en rectangles.
Punxeu la pasta excepte la part exterior.
Poseu a coure la pasta al forn amb un pes al damunt per tal de que la pasta no pugi per la part central. Aquest pes poden ser uns cigrons crus.
Quan veieu que la pasta està cuita, traieu-la del forn i deixeu-la refredar.
Munteu el plat posant els talls de ceba escalivada sobre la pasta de full cuita, a continuació el bacallà esqueixat i el bacallà fumat tallats a trossets petits i l’escarola i la rúcula.
Afegiu 3 o 4 avellanes en cada rectangle de pasta.
Amaniu amb el romesco una mica diluït amb aigua.
Aquest plat és una recepta del cuiner Pep Nogué que va ensenyar a fer en un taller de cuina dedicat al bacallà.



2 comentaris:

  1. No en tenia n'idea sobre això que comentes de l'enciam, ho tindrem present a partir d'ara. Una recepta molt original!

    ResponElimina
  2. Hola Conxita, ho expliques molt bé. A més et diré una cosa: sempre s'ha dit que l'enciam s'ha de tallar amb la ma o bé amb un ganivet no metàl·lic (també té a veure amb l'oxidació).
    Petonets,
    Nani

    ResponElimina