L’enciam és un aliment que
aporta molt poques calories, té un gran percentatge d’aigua (entre el 90 al
95%), vitamines A i C, minerals, com el potassi i el magnesi i fibra.
A part, l’enciam té
propietats anestèsiques i afavoreix el son, per això es molt recomanable menjar
per sopar un bon plat d’enciam. Està especialment indicada per menjar com a
entrant o acompanyament en dietes per
perdre pes, perquè dona sensació de sacietat i aporta poques calories i si a
més la prenem a la nit ens ajudarà a
dormir.
És convenient escollir
producte de temporada perquè serà més nutritiva, gustosa i barata que la que es
cultiva en hivernacles.
Quan tallem l’enciam s’oxida
més ràpidament perquè hi ha més superfície en contacte amb l’oxigen i per tant,
l’oxidació de les vitamines serà més gran. Es tracta doncs, de tallar l’enciam
just abans de consumir-la.
També hem de tenir en compte
que s’ha de rentar bé abans de consumir-la per eliminar bé els insectes i
restes de pesticides que pugi haver
.
Coca
de bacallà amb ceba escalivada i romesco
Ingredients:
1 full de 500 grams de pasta
de full preparada.
½ quilo de cebes escalivades.
200 grams de escarola i
rúcula.
200 grams de bacallà
esqueixat.
100 grams de bacallà fumat.
250 grams de romesco.
Un grapat d’avellanes.
Preparació:
Escaliveu les cebes al forn.
Deixeu-les refredar,
peleu-les i talleu-les.
Estireu la pasta de full.
Talleu-la en rectangles.
Punxeu la pasta excepte la
part exterior.
Poseu a coure la pasta al
forn amb un pes al damunt per tal de que la pasta no pugi per la part central.
Aquest pes poden ser uns cigrons crus.
Quan veieu que la pasta està
cuita, traieu-la del forn i deixeu-la refredar.
Munteu el plat posant els
talls de ceba escalivada sobre la pasta de full cuita, a continuació el bacallà
esqueixat i el bacallà fumat tallats a trossets petits i l’escarola i la
rúcula.
Afegiu 3 o 4 avellanes en
cada rectangle de pasta.
Amaniu amb el romesco una
mica diluït amb aigua.
Aquest plat és una recepta
del cuiner Pep Nogué que va ensenyar a fer en un taller de cuina dedicat al
bacallà.
No en tenia n'idea sobre això que comentes de l'enciam, ho tindrem present a partir d'ara. Una recepta molt original!
ResponEliminaHola Conxita, ho expliques molt bé. A més et diré una cosa: sempre s'ha dit que l'enciam s'ha de tallar amb la ma o bé amb un ganivet no metàl·lic (també té a veure amb l'oxidació).
ResponEliminaPetonets,
Nani