dimecres, 7 de març del 2012

Pop a feira. Les patates, aliment nutritiu, versàtil i barat.


L’altre cap de setmana vam organitzar a casa un sopar gallec amb els nostres fills. L’excusa: Una ampolla d’Albariño procedent d’un viatge a Galicia.
Un dels plats que vaig preparar és el pulpo a feira. Es tracta d’un plat gallec, festiu ( d’aquí el seu nom) que consisteix en pop cuit sencer, tallat i servit sobre una capa de patates bullides i amanit amb pebre vermell, oli i sal. Molt senzill però deliciós.
Un dels principals ingredients del plat són les patates, un dels aliments més populars a la nostra dieta, versàtil , barat i molt nutritiu. La patata és pobre en greixos, en canvi és rica en fibra, en potassi, en vitamina C, en  ferro, en tiamina, una vitamina que ajuda a la transformació dels glúcids en energia, rica també en melatonina, una substancia antioxidant i a més per tenir grans quantitats de glúcids complexes , té un gran poder saciant.
Però per aprofitar al màxim les propietats nutritives i gastronòmiques de la patata, haurem de tenir en compte alguns truquets de cuina.
1.    Per a conservar la vitamina C, és millor bullir les patates senceres i amb pell.
2.    Per què les patates no es trenquin al bullir-les, s’ha ja d’afegir un raig de vinagre a l’aigua de la cocció.
3.    Quan les patates ja estan bullides, convé pelar-les, tallar-les i sobretot condimentar-les (amb sal, oli, espècies, salses...) immediatament, d’aquesta manera seran més gustoses.

Pop "a feira"


Ingredients:
Un pop gran sencer  fresc o congelat (aquest pesava 1650 grams)
4 patates
Pebre vermell picant
Sal
Oli d’oliva verge extra

Preparació:
-Congeleu el pop si és fresc i deixeu-lo congelat al menys durant 48 hores.
-Deixeu descongelar el pop.
-Renteu-lo.
-Introduïu el pop en una olla ràpida sense res ( sense aigua, sense sal, sense oli, sense res)
-Tapeu l’olla i quan comenci a sortir vapor, deixeu coure durant 10 minuts.
-Obriu l’olla i comproveu si està cuit, sinó és així, tapeu-la i deixeu coure un parell de minuts més. Per comprovar la cocció, punxeu-lo, ha d’estar completament tendre.
-Bulliu les patates senceres en una olla amb aigua i un raig de vinagre durant aproximadament 25 minuts.
-Escorreu les patates, peleu-les i talleu-les a rodanxes.
-Escorreu el pop i talleu-lo a rodanxes.
-Disposeu en un plat (si és de fusta, millor) una capa de patates i per sobre una capa de pop.
-Amaniu amb sal gruixuda, pebre vermell picant i un bon raig d’oli d’oliva verge extra.
Dos consells més: no deixeu bullir més temps el pop perquè si ens passem en la cocció, el pop s’endurirà, de la mateixa manera si l’escalfem molt també es pot endurir.

4 comentaris:

  1. Conxita, moltissimes gracies per participar al concurs! de quina manera mes bona vau acompanyar l'Albariño...

    ResponElimina
  2. Una proposta boníssima. Jo la tinc pendent...i obriré un albariño per suposat.
    Nani

    ResponElimina
  3. T'ha quedat un pop de primera!! Quina delicia! petons

    ResponElimina
  4. Mmm té una pinta deliciosa!!! Venen ganes de menjar pop sigui l'hora que sigui.

    ResponElimina