El
fricandó a casa meva és un plat de festa, però en aquesta ocasió no l’he
preparat per celebrar cap festa, sinó per participar per primera vegada en el
Projecte Roca que consisteix en cuinsr i fotografiar les receptes del llibre Les
millors receptes de la meva mare d’en Joan Roca, un projecte al qual m’uneixo
invitada per una bona amiga i blogera: La Palmira del blog Come conmigo El blog
de Palmira.
Fricandó
Ingredients:
Carn
de vedella tallada a filets prims ( 3 talls per persona)
Farina
2
cebes
Una pastanaga
Un tomàquet
madur
½ got
de vi ranci
Brou
de vedella
3 o
4 grills d’all
Una branca
de julivert
Una mica
de safrà
Preparació:
Salpebreu
els filets de vedella i enfarineu-los
En
una paella amb oli d’oliva verge extra, fregiu els filets
Poseu
els filets en un plat amb paper absorbent i reserveu-los
Talleu
la ceba i la pastanaga ben petita
Sofregiu
les dues verdures i quan ja estiguin mig cuites, afegiu el tomàquet pelat i
tallat també a trossets i sofregiu
Aboqueu
el vi ranci i deixeu-lo reduir
Poseu
a la cassola on hem fet el sofregit, els talls de carn i aboqueu el brou ( jo
he utilitzat el Brou de carn Aneto que trobo espectacularment bo) fins a cobrir
la carn
Deixeu
que faci xup xup una bona estona fins que la carn quedi ben tendra
Quan
estigui la carn estigui toveta, afegiu una picada que farem amb els grills d’all,
el julivert i el safrà
Deixeu
bullir uns minuts perquè la picada es barregi bé amb la resta d’ingredients
Proveu
si està bé de sal i rectifiqueu si s’escau
El
fricandó és més bo si el mengeu l’endemà o fins i tot un parell de dies després
de cuinar-lo
Notes
A la
recepta original d’en Joan Roca es posen uns moixernons que s’afegeixen en els
últims moments de la cocció. Jo no n’he posat perquè a casa no ens agraden
massa.
A la
recepta original, també a la picada es posen 2 carquinyolis.
Segons la meva opinió els millors talls per preparar el fricandó són la llata i el jarret.
Només
quatre coses sobre...el sofregit
-Un dels elements més bàsics de la cuina
catalana és el sofregit, una tècnica que consisteix
a fregir a foc suau i lent verdures
(ceba i tomàquet) a baixa temperatura,
però el sofregit no és un element massa antic ja que el tomàquet és una part
bàsica del sofregit i aquest fruit va arribar d’Amèrica al segle XVI, i encara
va trigar a incorporar-se de ple a la cuina catalana. Malgrat la seva relativa
joventut, però, s’ha convertit en un element insubstituïble de la nostra cuina.
-En quant a la
ceba s’ha de tallar o picar amb un ganivet i no ratllar, ja que si es ratlla la
ceba deixa anar molta aigua i la salsa quedarà seca de seguida i pel que fa al tomàquet és millor pelar-lo i fins i tot,
treure les llavors. El tomàquet es pot picar o ratllar i els tipus de tomàquet
més adequats són els més carnosos, com els de branca o els de pera.
-Sobre la base
del sofregit (ceba i tomàquet) es poden
incorporar a un sofregit altres ingredients com la pastanaga, el pebrot verd o
vermell, l’all o el julivert. Si s’afegeix all, aquest ha de ser picat o tallat
a trossets i s’incorpora al sofregit quan la ceba està cuita i abans del
tomàquet, que és l’últim ingredient que s’incorpora.
-El sofregit és
una preparació saludable. Investigadors de la Universitat de Barcelona i del
Centre d’Investigació Biomèdica Ciberobn, en col·laboració amb l’Hospital Clínic
de Barcelona, van identificar l’any 2013 els carotenoides i els polifenols, que
són substancies antioxidants beneficioses per a la salut, en diversos tipus
diferents de sofregits comercials i per tant, aquests resultats són també
extensibles als sofregits casolans.
Boníssim ja he dinat peró ara mateix hi sucaria pa !!!
ResponEliminaBenvinguda al Repte.
Petonets
Rosa
Bonissim per lleparse els dits
ResponEliminaSenzillament espectacular encara que no porti moixernons.
ResponEliminaUna abraçada.
Benvinguda al repte!!!
ResponEliminaQuina pinta... aquesta salsa que diu menja'm, amb un bon pa tenim la recepta de la felicitat! A casa també és un plat de festa, tot i que crec que la meva tieta compta 5 talls per persona en comptes de 3, ets més raonable!
Petons maca i molt contenta de tenir-te amb nosaltres!! A per les galtes de porc!!!
Palmira
Conxita! Perdona noia però hauria jurat que ja havia passat per aquí! Amb tantes xarxes socials diferents, ja no sé on escric i on NO! Vas fer una entrada directa al repte: el fricandó es veu boníssim! :)
ResponEliminaEns llegim una altra vegada demà!! ;D
Petons