dimecres, 22 de febrer del 2017

Tonyina amb ceba

Crec recordar que no havia cuinat mai abans tonyina fresca. Fa pocs dies vaig veure a la peixateria una peça de tonyina vermella i no em vaig poder resistir a provar-la.
La tonyina amb ceba és fàcil i ràpida de fer i ens va agradar molt. S’ha d’anar amb compte però, de no coure massa la tonyina perquè si es cou massa pot quedar resseca. Aquest va ser el consell que em va donar la peixatera i que jo vaig seguir al peu de la lletra, de manera que va quedar tendra, sucosa i molt saborosa.

Tonyina amb ceba


Ingredients (per a 2 persones)
400 grams de tonyina fresca
1 ceba gran o 2 mitjanes
2 o 3 grills d’all
1 culleradeta de postres de pebre vermell dolç
1 culleradeta de postres d’orenga
1 cullerada sopera de vinagre de Xerès
1 fulla petita de llorer
Pebre negra, sal i oli d’oliva verge extra

Preparació:
Peleu i talleu a tires la ceba
Talleu l’all a trossets petits
Talleu la tonyina a daus
Saleu i empebreu (amb el pebre negre) la tonyina
En una cassola amb una mica d’oli, saltegeu lleugerament la tonyina i reserveu-la
 A la mateixa cassola, afegint una mica d’oli si és necessari, fregiu l’all i  la ceba amb la fulla de llorer
Quan la ceba estigui tendra, afegiu el vinagre, l’orenga, el pebre vermell  i ½ got d’aigua
Deixeu coure a foc baix uns 5 minuts
Finalment, afegiu la tonyina que teníem reservada i deixeu coure un parell de minuts ( no més per evitar que la tonyina quedi resseca).

Només quatres coses sobre...la tonyina
-La tonyina és el peix més capturat i més consumit en tot el món. És un peix molt apreciat, en especial en els països asiàtics que encapçalen la llista de països consumidors i capturadors d’aquest peix.
-És un peix blau i té una important proporció de greixos en la seva composició, que es situa al 12%. Justament aquests greixos són un dels valors principals de la tonyina, ja que es tracta de greixos poliinsaturats i omega 3, uns greixos cardio saludables.
-La tonyina té una proporció de proteïnes molt alta, més alta que moltes carns, ja que es situa en un 23% i a més cal remarcar que són unes proteïnes d’alt valor biològic.

-A més de rica en greixos cardio saludables i de proteïnes d’alt valor biològic, la tonyina és també rica en vitamines i minerals, per la qual cosa és un aliment molt nutritiu però malgrat això, cal prendre tonyina amb precaució, sense abusar-ne, sobretot en el cas de nens petits i dones embarassades, ja que la tonyina és un peix depredador que viu molts anys i en aquests anys de vida, pot acumular mercuri. El mercuri és un mineral que interfereix en el desenvolupament neurològic. Per tant, s’ha de limitar el consum en aquests dos tipus de població (embarassades i nens). 

2 comentaris:

  1. Mai he cuinat la tonyina amb ceba però és una idea genial per quan arribi tonyina en el proper cistell del mar!
    Per cert seria un plaer que formis part del projecte!
    Petons i bon cap de setmana,
    Palmira

    ResponElimina
  2. Que bona la tonyina! I amb ceba segur que millora :) No he cuinat mai la tonyina amb ceba però si que hi he fet el conill per exemple. La ceba li aporta un gust dolcet molt interessant!
    Una abraçada

    ResponElimina