dilluns, 24 d’octubre de 2016

Amanida de tomàquets al pesto. La salsa pesto

A casa, ens agraden tant les amanides, que en mengem pràcticament cada dia faci fred o calor, però entenc que aviat vindrà més de gust un plat calentet, en especial per sopar que una amanida, però com que encara fa caloreta podem aprofitar les temperatures força altes per l’època i preparar una refrescant amanida de tomàquets.

Amanida de tomàquets al pesto


Ingredients: (per a 2 persones)
2 tomàquets de pera ben madurs
2 tomàquets raf
1 alvocat
1 ceba tendra
Alfàbrega fresca ( 40 fulles aproximadament)
Oli d’oliva (200ml)
Formatge parmesà
Un grapadet de pinyons
Un grill d’all

Preparació de l’amanida:
Peleu els tomàquets
Talleu-los a daus
Peleu i talleu a daus l’alvocat
Talleu la ceba a làmines o a quadradets petits
Barregeu els tres ingredients en un bol
Salpebreu i reserveu

Per preparar la salsa pesto:
En realitat aquesta salsa jo ja la tenia preparada i congelada ja que la vaig fer quan tenia alfàbrega fresca a l’hort urbà)
Bateu en el got de la batedora ( a la recepta clàssica es fa al morter) les fulles d’alfàbrega, l’oli d’oliva verge extra, el grill d’all i els pinyons.

Muntatge del plat:
Munteu l’amanida en els plats amb l’ajut d’un cercle d’emplatar.
Aboqueu per sobre de l’amanida una cullerada de salsa pesto  i un altra cullerada més a un costat del plat.
Si voleu, afegiu una mica de formatge parmesà a la salsa abans de servir-la. Jo no en poso perquè a casa aquest tipus de formatge el troben massa fort de gust.

La salsa pesto.
Quan pensem en salses, sovint les relacionem amb greixos saturats i calories buides, però no totes les salses són igualment nutritives, ni igualment saludables.
El pesto és una salsa d’origen italià feta amb alfàbrega, oli d’oliva, pinyons, all i formatge parmesà. A partir d’aquí hi ha diverses variants.
El pesto combina molt bé amb la pasta, amb les patates, amb les verdures al forn i amb les amanides, especialment amb les amanides de tomàquet.
Tot i que la salsa pesto és força calòrica, degut als fruits secs i a l’oli d’oliva, també podem dir que és molt nutritiva i que conté greixos de bona qualitat. És rica també en vitamines, antioxidants, sals  minerals i proteïnes.

I un truquet: Perquè el pesto mantingui el seu color verd intens i no s’oxidi, convé assecar molt bé les fulles després de rentar-les, ja que si les fulles tenen aigua, la salsa agafarà un color marronós. 

1 comentari:

  1. El pesto cassolà a les amanides ens agrada molt, té un punt de sabor i textura deliciòs amb els últims tomàquets de l'horta. Ahir mateix vaig congelar pesto per aprofitar l'alfàbrega abans que faci massa fred!
    Petons
    Palmira

    ResponElimina