diumenge, 19 d’abril del 2015

Guisat de patates i albergínies. L’albergínia.

Visc a la cuina és el blog triat aquest mes per la Mercè de Destapant cassoles perquè elaboréssim un dels seus plats. Visc a la cuina és un blog que ja coneixia i que consulto tot sovint perquè té un munt de receptes molt ben ordenades, ben explicades i que sempre em resulten molt útils. Després de repassar una mica el blog, vaig decidir fer el Guisat de patates i albergínies. Vaig seguir les seves explicacions i les dues úniques variacions van ser que d’una banda, vaig substituir el bitxo per una miqueta de pebre vermell picant que m’agrada molt i en especial, amb les patates, i d’altra banda vaig afegir un rajolinet de vi ranci.

Guisat de patates i albergínies



Ingredients:
6 patates
3 albergínies
2 cebes
3 tomàquets madurs
Un rajolí de vi ranci
Farigola, pebre vermell picant, sal i pebre

Preparació:
Talleu les cebes a làmines.
Sofregiu-les en una cassola.
Talleu les albergínies a daus.
Peleu les patates i talleu-les a daus.
Afegiu les patates i les albergínies a la cassola.
Remeneu una mica i al cap d’uns minuts afegiu els tomàquets tallats a daus.
Poseu una mica de sal i de pebre a les verdures i remeneu una mica.
Afegiu una mica de vi ranci i mig got petit d’aigua i una punteta de pebre vermell picant.
Deixeu coure amb la cassola tapada a foc baix durant 20 o 30 minuts.
Vigileu que el guisat no es quedi sense aigua i que no s’enganxi i si és així afegiu una mica més d’aigua.
Quan estigui ben cuit apagueu el foc i empolseu amb una mica de farigola.

L’albergínia
És una de les hortalisses més populars de la nostra cuina. El seu principal avantatge és el baix contingut de greixos, la qual cosa, la fa molt adequada en les dietes d’aprimament o simplement quan volem controlar el nostre pes.
És també molt interessant  el seu contingut  de vitamines, en especial vitamines E,A,C,B1 i B2. Quant a minerals, conté ferro, magnesi, calci, fòsfor i potassi, i també conté àcid fòlic, fibra i carbohidrats.
Finalment, pel que fa a les característiques nutricionals cal destacar l’alt contingut en substancies antioxidants, la qual cosa ajuda a reduir  els nivells de colesterol i és útil per a la prevenció de les malalties cardiovasculars, degeneratives i del càncer.
L’albergínia cuita es digereix amb facilitat, afavoreix el funcionament correcte del fetge i té propietats diürètiques, laxants i relaxants. Les albergínies sempre s’han de menjar cuites. Si volem fer la prova i tastem l’albergínia crua veurem que té un sabor amarg molt desagradable, això és degut a que l’albergínia conté petites quantitats d’un alcaloide anomenat solanina que pot produir migranyes o trastorns intestinals. La solanina desapareix amb la cocció.
A l’hora de comprar les albergínies hem de tenir en compte que les més petites i amb una pell llisa i brillant seran les mes tendres i gustoses, ja que les més grans tot i que són molt maques, és probable que siguin fibroses i amargues.
Les albergínies són molt sensibles a la temperatura, per tant, és convenient guardar-les sempre a la nevera.



6 comentaris:

  1. Caram quin platillo!, trobo que aquest rajolí de vi ranci li ha de dobner un toc boníssim a dos aliments que m'encanten...Moltes gràcies per participar!!!

    ResponElimina
  2. Una recepta molt ben triada pel repte d´aquest mes!!! 100% vegetal, m´encanta. Bona setmana!

    ResponElimina
  3. Trobo que ha de ser un plat realment exquisit! M'apunto aquesta recepta perquè a casa estem rebaixant la ingesta de carn, i sempre és interessant tenir d'altres opcions per cuinar els vegetals, i més sí ha de ser tan saborosa com aquesta! Una abraçada!

    ResponElimina
  4. Un guisat genial, els de verdures sense productes animals són els meus preferits i la teva elecció em semble genial. No coneixia aquest blog però ara mateix vaig a mirar!
    Petons,
    palmira

    ResponElimina
  5. M'encanta la teva versió del guisat de patata i albergínia, gràcies per haver escollit una recepta del meu blog! La propera vegada faré aquest parell de canvis, segur que queda boníssim, una abraçada!

    ResponElimina