dissabte, 7 de juny del 2014

Truita de patates i ceba ràpida i saludable. Com fer una truita de patates més saludable.

Ara que ve el bon temps ens ve més que mai de gust la truita de patates. Un menjar gustós que tant es pot menjar fred com calent, a casa o quan sortim d’excursió. L’únic inconvenient és que la truita de patates és massa calòrica i és per això que vaig pensar com reduir-ne les calories sense perdre el gust. Vaig pensar en cuinar les patates al microones i després sofregir-les  una mica en una paella amb dues gotetes d’oli per donar un toc de color i punt cruixent i el resultat va ser aquesta truita més saludable i jo diria que igual de gustosa que una truita convencional.

Truita de patates i ceba ràpida i saludableIngredients
4 patates
2 cebes
4 ous
Oli d’oliva verge extra
Sal

Preparació
Peleu i talleu les patates en rodanxes
Saleu les patates
Poseu les patates en un recipient tapat apte per al microones (jo ho vaig fer en un estoig de silicona Lekué)
Peleu i talleu les cebes
Afegiu les cebes tallades al recipient on tenim les patates
Afegiu un rajolinet d’oli
Introduïu el recipient al microones i deixeu coure aproximadament de 8 a 10 minuts segons la potencia del microones i la quantitat de patates que vulgueu coure.
Durant el temps de cocció, cada 3 o 4 minuts traieu el recipient del microones, barregeu les patates amb l’ajut d’una cullera i torneu a tancar el recipient, per tal de que totes les patates es coguin de la mateixa manera.
Un cop estiguin cuites, traieu les patates i la ceba del recipient apte per al microones i poseu-les en una paella plana amb unes gotetes d’oli
Saltegeu les patates i la ceba una mica per tal de donar un punt de color i un punt cruixent als dos ingredients
Trenqueu els ous i bateu-los bé
Poseu una mica de sal i afegiu la patata i la ceba saltejada
En una paella calenta, aboqueu la barreja de l’ou, la patata i la ceba i deixeu que es faci sòlida per després girar-la i coure de l’altre costat, és a dir, de la mateixa manera que feu en una truita convencional
Quan ja estigui solida pels dos costats, traieu-la del foc i ja la podeu servir freda o calenta i al punt de cocció que preferiu que pot ser molt sucosa o més aviat seca, segons les vostres preferències. (a nosaltres ens agrada molt feta, potser una mica massa) 

Com fer una truita de patates més saludable.
La truita de patates és un plat que generalment agrada a tothom, però a vegades procurem no menjar-ne tan sovint com voldríem perquè sabem que és un plat molt calòric, ja que normalment es fa fregint prèviament les patates, amb la qual cosa cuinem un plat molt saborós però amb moltes calories i greixos.
Si ens fixem en els ingredients de la truita de patates veurem que són rics des del punt de vista nutricional i molt saludables.
 Pel que fa a la patata és una aliment bàsic per a la nostra dieta amb un gran contingut en hidrats de gran qualitat que ens aporten molta energia. La patata conté també fibra i minerals com el potassi i el magnesi, a més de vitamines del grup B.
Pel que fa l’ou, podem dir també que és un aliment molt ric des del punt de vista nutricional i amb una boníssima relació qualitat nutricional i preu, ja que conté proteïnes d’alt valor biològic a més de vitamines A, B, D i antioxidants.
Com veiem doncs, els principals ingredients de la truita de patates són nutritius i saludables, però si volem obtenir un resultat més lleuger i més saludable, hi ha alguns aspectes que convindrà tenir en compte.
En primer lloc, l’oli. Haurem d’utilitzar un oli de qualitat  és a dir, oli d’oliva verge extra que és el que aguanta millor les altes temperatura sense perdre la seva qualitat.
Una manera de reduir la quantitat d’oli és tallar la patata en trossos més grans i d’aquesta manera, absorbiran menys quantitat d’oli i per tant, reduirem també les calories.
Un altre aspecte a tenir en compte és la manera de cuinar les patates, en comptes de fregir-les, podem preparar-les al forn o bé cuinar les patates al microones i d’aquesta manera, les calories que tindrà la nostra truita serà tres vegades menys que les que tindria una truita convencional i  a més el valor nutricional d’aquesta truita no serà tampoc el mateix que el d’una truita feta fregint les patates en una paella.
Finalment, podem dir que una manera de reduir calories és disminuir la quantitat de patates i substituir-les per altres verdures més lleugeres com la ceba, el carbassó, els espinacs...
Si tenim en compte aquests punts les calories d’una ració de truita de 200 grams que són aproximadament unes 320 quedaran notablement reduïdes sense rebaixar ni la qualitat nutricional ni el gust.

1 comentari:

  1. Té una pinta boníssima i no es veu gens greixos. Visca la truita de patates saludable!

    ResponElimina