Crec que alguna vegada ja he comentat que la fruita seca és potser el
tipus d’aliment que més m’agrada i m’agrada crua, torrada, fregida, salada....és
tan bona i tan saludable. I m’agrada també incloure-la en els plats que cuino,
com en aquest pollastre de pagès que he cuinat amb prunes, panses i pinyons,
segons una recepta de Ferran Adrià que apareix en el llibre La comida de la
família.
En relació a la fruita seca, fa pocs dies he tingut ocasió de conèixer
una botiga artesana al carrer Sombrerers
de Barcelona, concretament Casa Gispert, on torren la fruita seca des del 1851
en el seu forn de llenya de manera artesanal i natural. A part del forn de
llenya, la botiga manté també el mobiliari original: el taulell d’una sola
peça, les prestatgeries de fusta, els calaixos arrenglerats i les senalles
d’espart.
Va ser un veritable” luxe” poder comprar unes ametlles torrades que em
van servir en una bosseta de paper i que encara estaven calentes, ja que havien
sigut torrades aquell mateix matí en el forn de llenya on torren la fruita seca
des de fa més de 160 anys.
Pollastre de pagès amb prunes, panses i
pinyons.
Ingredients:
1 pollastre de pagès tallat a trossos
1 ceba gran
2 tomàquets vermells
1 copa de vi ranci
100 grams de prunes seques
100 grams de panses
3 cullerades de pinyons
Oli
Sal
Pebre
3 gots d’aigua
Preparació:
Poseu a hidratar les prunes i les panses en vi ranci durant 12 hores
Escorreu les prunes i les panses i reserveu el vi ranci
Peleu i talleu la ceba en juliana
Poseu una mica de sal i una mica de pebre al pollastre
Rostiu el pollastre en una cassola amb oli a foc baix
Quan el pollastre estigui rostit, afegiu la ceba tallada i fregiu-la.
Quan estigui la ceba caramel·litzada, afegiu el vi ranci i deixeu coure
una mica
Afegiu el tomàquet pelat i tallat a daus i deixeu coure una mica més a
foc ben baix
Afegiu l’aigua i deixeu coure 30 minuts
Afegiu les prunes i les panses i deixeu coure 1 hora més sempre a foc
ben baix fins que el pollastre estigui ben cuit i ben tendre
Torreu els pinyons en una paella
En el moment de servir, tireu els pinyons per sobre del pollastre
Els pinyons
Els pinyons s’utilitzen en molts guisats, rostits, i altres plats, com per exemple la salsa al pesto,
però també es mengen sols, com qualsevol altra fruita seca.
A part del seu gust aromàtic i intens, els pinyons ens ofereixen molts
beneficis, ja que aquest producte té grans propietats nutritives.
Entre les moltes raons per consumir pinyons podem destacar-ne aquestes
sis:
1.
Poden ajudar
en les nostres dietes d’aprimament. Encara que és veritat que els pinyons tenen
un alt contingut en greixos, introduir pinyons a la nostra dieta pot ajudar-nos
a perdre pes, perquè els pinyons contenen àcid pinoleic que allibera hormones
supressores de la gana i si tenim menys gana, menjarem menys i en conseqüència,
ens aprimarem.
2.
Els pinyons
són una gran ajuda per mantenir sa el nostre cor, ja que els greixos dels
pinyons són greixos mono insaturats, que redueixen els nivells del anomenat
colesterol dolent o LDL i per contra, ajuden a augmentar el colesterol bo, i
d’aquesta manera beneficia la nostra salut cardiovascular.
3.
Ens aporten
una important quantitat de ferro, un nutrient fonamental per a la salut del
nostre organisme, en especial per a la nostra circulació sanguínia i per al
nostre sistema nerviós.
4.
Els pinyons
tenen també un efecte anti edat, ja que tenen un potent antioxidant que elimina
els radicals lliures que es troben en el nostre organisme. Aquest fenomen és
molt important en la prevenció de malalties tan greus com el càncer.
5.
Són
especialment bons per a la nostra salut ocular, ja que tenen un alt contingut
en luteïna, que actua com a preventiu de certes malalties oculars com la
degeneració macular o les cataractes. A més, contenen també vitamina A, molt
important per a la vista.
6.
Ens
proporcionen molta energia. Quan ens sentim cansats o necessitem una “ració”
extra d’energia de manera natural, senzilla i ràpida, els pinyons són una bona
solució, ja que són rics en proteïnes i magnesi.
Totes aquestes raons són suficients per incloure els pinyons a la nostra
dieta, però a més està el seu gust intens i únic que dona un aroma i un toc molt especial i molt
mediterrani a la nostra cuina.
NGRAM PUBLISHING/THINKSTOCKaractes
Aquesta recepta la fem molt sovint, sempre queda genial i si a més la pots preparar amb fruita seca de Cal Gispert, quina enveja noia!!!
ResponEliminaUna abraçada i molt bon cap de setmana,
Palmira
És la meva recepta de pollastre preferida!! Boníssima!!
ResponEliminaA mi el fruits secs també m'agraden moltíssim i des de que vaig decobrir Casa Gispert que sempre que puc hi faig una visita obligada ;) I aquest pollastre, doncs m'encanta! Amb prunes, panses i pinyons és d'una manera que m'agrada molt! I fins i tot alguna vegada l'he preparat amb poma, dàtils i pinyons, per llepar-se els dits!
ResponEliminaPetons!