dijous, 13 de març de 2014

Pollastre de pagès amb prunes, panses i pinyons. Els pinyons.

Crec que alguna vegada ja he comentat que la fruita seca és potser el tipus d’aliment que més m’agrada i m’agrada crua, torrada, fregida, salada....és tan bona i tan saludable. I m’agrada també incloure-la en els plats que cuino, com en aquest pollastre de pagès que he cuinat amb prunes, panses i pinyons, segons una recepta de Ferran Adrià que apareix en el llibre La comida de la família.
En relació a la fruita seca, fa pocs dies he tingut ocasió de conèixer una botiga artesana  al carrer Sombrerers de Barcelona, concretament Casa Gispert, on torren la fruita seca des del 1851 en el seu forn de llenya de manera artesanal i natural. A part del forn de llenya, la botiga manté també el mobiliari original: el taulell d’una sola peça, les prestatgeries de fusta, els calaixos arrenglerats i les senalles d’espart.
Va ser un veritable” luxe” poder comprar unes ametlles torrades que em van servir en una bosseta de paper i que encara estaven calentes, ja que havien sigut torrades aquell mateix matí en el forn de llenya on torren la fruita seca des de fa més de 160 anys.

Pollastre de pagès amb prunes, panses i pinyons.



Ingredients:
1 pollastre de pagès tallat a trossos
1 ceba gran
2 tomàquets vermells
1 copa de vi ranci
100 grams de prunes seques
100 grams de panses
3 cullerades de pinyons
Oli
Sal
Pebre
3 gots d’aigua

Preparació:
Poseu a hidratar les prunes i les panses en vi ranci durant 12 hores
Escorreu les prunes i les panses i reserveu el vi ranci
Peleu i talleu la ceba en juliana
Poseu una mica de sal i una mica de pebre al pollastre
Rostiu el pollastre en una cassola amb oli a foc baix
Quan el pollastre estigui rostit, afegiu la ceba tallada i fregiu-la.
Quan estigui la ceba caramel·litzada, afegiu el vi ranci i deixeu coure una mica
Afegiu el tomàquet pelat i tallat a daus i deixeu coure una mica més a foc ben baix
Afegiu l’aigua i deixeu coure 30 minuts
Afegiu les prunes i les panses i deixeu coure 1 hora més sempre a foc ben baix fins que el pollastre estigui ben cuit i ben tendre
Torreu els pinyons en una paella
En el moment de servir, tireu els pinyons per sobre del pollastre

Els pinyons
Els pinyons s’utilitzen en molts guisats, rostits, i  altres plats, com per exemple la salsa al pesto, però també es mengen sols, com qualsevol altra fruita seca.
A part del seu gust aromàtic i intens, els pinyons ens ofereixen molts beneficis, ja que aquest producte té grans propietats nutritives.
Entre les moltes raons per consumir pinyons podem destacar-ne aquestes sis:
1.    Poden ajudar en les nostres dietes d’aprimament. Encara que és veritat que els pinyons tenen un alt contingut en greixos, introduir pinyons a la nostra dieta pot ajudar-nos a perdre pes, perquè els pinyons contenen àcid pinoleic que allibera hormones supressores de la gana i si tenim menys gana, menjarem menys i en conseqüència, ens aprimarem.
2.    Els pinyons són una gran ajuda per mantenir sa el nostre cor, ja que els greixos dels pinyons són greixos mono insaturats, que redueixen els nivells del anomenat colesterol dolent o LDL i per contra, ajuden a augmentar el colesterol bo, i d’aquesta manera beneficia la nostra salut cardiovascular.
3.    Ens aporten una important quantitat de ferro, un nutrient fonamental per a la salut del nostre organisme, en especial per a la nostra circulació sanguínia i per al nostre sistema nerviós.
4.    Els pinyons tenen també un efecte anti edat, ja que tenen un potent antioxidant que elimina els radicals lliures que es troben en el nostre organisme. Aquest fenomen és molt important en la prevenció de malalties tan greus com el càncer.
5.    Són especialment bons per a la nostra salut ocular, ja que tenen un alt contingut en luteïna, que actua com a preventiu de certes malalties oculars com la degeneració macular o les cataractes. A més, contenen també vitamina A, molt important per a la vista. 
6.    Ens proporcionen molta energia. Quan ens sentim cansats o necessitem una “ració” extra d’energia de manera natural, senzilla i ràpida, els pinyons són una bona solució, ja que són rics en proteïnes i magnesi.
Totes aquestes raons són suficients per incloure els pinyons a la nostra dieta, però a més està el seu gust intens i únic que dona un  aroma i un toc molt especial i molt mediterrani a la nostra cuina.
NGRAM PUBLISHING/THINKSTOCKaractes


3 comentaris:

  1. Aquesta recepta la fem molt sovint, sempre queda genial i si a més la pots preparar amb fruita seca de Cal Gispert, quina enveja noia!!!

    Una abraçada i molt bon cap de setmana,
    Palmira

    ResponElimina
  2. És la meva recepta de pollastre preferida!! Boníssima!!

    ResponElimina
  3. A mi el fruits secs també m'agraden moltíssim i des de que vaig decobrir Casa Gispert que sempre que puc hi faig una visita obligada ;) I aquest pollastre, doncs m'encanta! Amb prunes, panses i pinyons és d'una manera que m'agrada molt! I fins i tot alguna vegada l'he preparat amb poma, dàtils i pinyons, per llepar-se els dits!

    Petons!

    ResponElimina