dissabte, 6 de juliol del 2013

Amanida de patata i salmó amb vinagreta d' alfàbrega de l'hort urbà. Les amanides.

A l’estiu un dels plats que més ve de gust són les amanides, però com sempre, m’agrada variar, un dia amanida verda, un altra d’alvocat, de pasta, d’arròs...i avui ha tocat amanida de patata amb salmó fumat i una vinagreta d’alfàbrega ecològica del meu hortet urbà.
L’hort (4 jardineres a la terrassa) ja comença a donar els primers fruits: tenim maduixes, pebrots, albergínies, enciams , uns tomàquets encara ben verds i un munt d’olorosa alfàbrega.

Amanida de patata i salmó amb vinagreta d'alfàbrega de l'hort urbà.

Ingredients: ( 4 persones)
8 patates mitjanes
1 cogombre
½ pebrot verd
4 ous
1 ceba tendra
1 tomàquet
Tàperes
Olives
100 grams de salmó fumat
Ingredients de la vinagreta
Alfàbrega
½ grill d’all
Oli d’oliva
El suc d’una o dues llimones
Preparació:
Bulliu les patates senceres i amb pell durant 15/ 20 minuts.
Bulliu els ous durant 10 minuts
Deixeu refredar les patates i talleu-les en rodanxes
Deixeu refredar els ous i talleu-los en quarts
Renteu i talleu els altres ingredients: tomàquet, cogombre, pebrot i ceba.
Talleu el salmó a tiretes
Comenceu a muntar el plat amb una capa de patata a rodanxes, continueu amb la ceba, el tomàquet, el cogombre i el pebrot.
Afegiu les taperes i els ous.
Finalment, poseu les tiretes de salmó en forma de cercle.
Amaniu amb la vinagreta d’alfàbrega
Per preparar la vinagreta d’alfàbrega, emulsioneu tots els ingredients (oli d’oliva, suc de llimona, sal, alfàbrega i all) amb l’ajut d’una batedora elèctrica.
Aneu amb compte amb l’all quan prepareu la vinagreta, només hauria de tenir un punt d’all, si és massa fort d’all, perdrà el gust a alfàbrega que hauria de ser l’ingredient principal d’ aquesta vinagreta.
Algunes raons per a incloure les amanides a la nostra dieta.
Les amanides són fàcils de preparar i sanes per al nostre organisme. Un dels aliments que més ens venen de gust a l’estiu, però hi ha encara més raons per a consumir amanides, no només durant l’estiu sinó durant tot l’any. Farem una llista amb les principals raons.
1.    Hidraten i refresquen. El 90% dels vegetals que componen una amanida és aigua.
2.    Una bona font de vitamines. Els vegetals són rics en vitamines en especial A i C.
3.    Depuren l’organisme. L’acció depurativa i diürètica de les amanides és deguda sobre tot a l’alt contingut d’aigua i de potassi que ajuda a eliminar l’excés de líquid i resulta especialment beneficiós per a les persones que pateixen hipertensió
4.    Protegeixen la pell. Els vegetals aporten els nutrients bàsics per a mantenir la pell en perfecte estat.
5.    Regulen la funció intestinal degut a l’alt contingut de fibra dels vegetals. La fibra ajuda a reduir el colesterol i l’excés de sucre en sang.
6.    Aporten poques calories, la qual cosa és especialment interessant quan volem reduir o controlar el pes.
7.    Tenen cura del nostre cor. La gran quantitat d’antioxidants dels vegetals són els millors aliats de la nostra salut cardiovascular i també ens protegeixen conta el càncer.
8.    Milloren la digestió. Alguns vegetals lleugerament amargs com l’escarola, les carxofes, les endívies...estimulen el funcionament de la vesícula biliar i del fetge.
9.    Prevenen l’anèmia. La falta de ferro o d’acid fòlic és el responsable de l’anèmia i les verdures de fulla verda són riques en ferro.
10. A més de nutritives, les amanides són saboroses i poden ser molt variades. S’ha de tenir en compte que com més variats siguin els vegetals que incloguem a les nostres amanides més gran serà la riquesa nutritiva d’aquestes.
Per tot això, està clar que no hem de deixar d’incloure en tots els nostres àpats un bon i variat plat d’amanida i en especial durant l’estiu.
  

2 comentaris:

  1. Una amanida d'estiu fantàstica!!! És que aquests horts urbans valen un imperi!!!! Ptnts

    ResponElimina
  2. Una amanida molt refrescant per ara l'estiu.

    ResponElimina