Aquest
és l’últim post abans de marxar de vacances. Aquest any les vacances arriben
abans del que és habitual i la veritat és que ja ho tenim gairebé tot preparat.
Enguany
any serà un llarg viatge per carretera. Tenim previst fer uns 14.000 km així és
que a més de tenir en compte les recomanacions de seguretat, revisar el nostre
vehicle i tenir una bona farmaciola, també hem hagut de reflexionar una
mica sobre la nostra alimentació durant
el viatge, ja que la manca de descans i una incorrecta alimentació són dos
importants factors de risc a l’hora de patir un accident de trànsit.
Així és
que per tots els que, com nosaltres feu un llarg o no tan llarg viatge de
vacances per carretera, volem dedicar aquestes reflexions i sobretot desitjar
que tots passeu un excel·lent estiu i que ens retrobem tots amb les piles
carregades al setembre.
I per
començar la meva darrera recepta abans de vacances
Pollastre caramel·litzat.
Ingredients:
2
cuixes de pollastre desossades i tallades a daus
2 cebes
Uns
quants pinyons i unes quantes ametlles
3
cullerades de mel
2
cullerades de salsa de soja
Oli
d’oliva
Preparació:
Talleu
el pollastre desossat a daus.
Barregeu
la salsa de soja amb la mel.
Poseu
els daus de pollastre a la barreja de mel i soja i deixeu reposar durant uns
minuts.
Talleu la
ceba en juliana.
Saltegeu
la ceba amb una mica d’oli i abans de que agafi color afegiu el pollastre a la
paella.
Saltegeu
el pollastre fins que es caramel·litzi i afegiu també els pinyons i les ametlles.
Podeu
acompanyar el pollastre amb arròs blanc o pasta fresca bullida.
L’alimentació en els viatges per carretera.
L’alimentació
és un factor important a l’hora de planejar un viatge per carretera, ja que ens
ha d’assegurar els nutrients necessaris per tenir un bon estat físic i garantir
la nostra salut.
És
important, doncs, tenir presents una sèrie de punts:
- Alimentar-nos
de manera equilibrada i saludable. L'alimentació té una gran influència en la
seguretat al volant. Si és incorrecta o insuficient pot provocar fatiga,
somnolència, pesadesa, reduir els nostres reflexos, la capacitat d'atenció i,
per tant, incrementar el risc de patir accidents. Per contra, un alimentació
equilibrada i variada ens ajudarà a fer un bon viatge i a gaudir-ne.
- Per començar hem de descansar i menjar bé
abans d'iniciar un viatjar. De forma general, i més si anem afer un viatge, hem
de fer un esmorzar complet, que inclogui quatre grups d'aliments diferents:
lactis, cereals, fruites o hortalisses i complements (olis i greixos, dolços, carns
i derivats...). Si el viatge és llarg, és recomanable realitzar un dinar o
segon esmorzar, ja que ens proporcionarà una estona de descans i ens aportarà
els nutrients necessaris. Igualment, si és a la tarda, es recomana fer un
descans durant el viatge per berenar.
-
Evitar els menjars abundants i amb una digestió difícil. Hem d'evitar els plats
molt condimentats i amb molts greixos. En canvi, són molt recomanables les
amanides, les carns i peixos a la planxa i les fruites.
- Hem
d'evitar també els llargs períodes sense ingerir cap aliment. El més
recomanable és fer sempre 4 o 5 àpats al dia i portar una dieta equilibrada.
- Després
de realitzar un àpat complet, el més recomanable és esperar entre 15 i 20 minuts
abans de començar a conduir, ja que després de dinar es redueix la capacitat
d'atenció i les possibilitats de cometre algun error o imprudència
s'incrementen.
-
Planificar per endavant els aspectes relatius a la nostra alimentació i a la
dels nostres companys de viatge. Cal anticipar els llocs en els quals ens
pararem a dinar i tenir en compte les hores més adequades. Les parades ens
permetran proveir-nos de begudes com el cafè, el té, el cacau, les begudes de
cola o les begudes energètiques, que són de gran ajuda per alleujar la fatiga.
- En
viatges llargs, cal fer descansos per menjar alguna cosa lleugera, begudes per
evitar la deshidratació i fer algun exercici suau. És recomanable aturar-se
cada dues hores per realitzar un descans mínim de 10 minuts. Així, podrem
aprofitar per estirar les cames, menjar alguna cosa lleugera i hidratar-nos. Si
detectem que tenim gana, cal parar a prendre alguna cosa, ja que la sensació de
gana augmenta la nostra ansietat, el que pot provocar un increment inconscient
de la velocitat.
-Portar
sempre beguda al cotxe i beure sovint petites quantitats encara que no tinguem
set. La hidratació és tan important com l'alimentació, ja que la deshidratació
provoca fatiga i cansament, el que afecta la nostra capacitat de concentració i
incrementa la possibilitat de cometre errors al volant. En cap cas beurem alcohol pels greus perills que comporta
a la carretera.
-
Evitar les distraccions. Mai s'ha de menjar mentre es condueix, ja que deixarem
de prestar l'atenció necessària a la carretera i reduirem la nostra capacitat
de reacció davant els imprevistos. Si volem menjar alguna cosa, el millor és
parar i després continuar el viatge.
- És
important també mantenir una temperatura agradable per al conductor. L'aire
condicionat resseca l'ambient, el que provoca una major deshidratació, que
incideix de manera directa en la capacitat de conducció.
En
definitiva, la conducció és una activitat física que implica un desgast. Per
aquest motiu s’ha de descansar i ingerir aliments que compensin l'esforç, però
que siguin saludables i lleugers i no oblidar que beure és tant o més important
que menjar quan realitzem un llarg viatge per carretera.
I
sobre tot, molta atenció i... BONES VACANCES!!!
Apa, quants quilòmetres!!!! que passeu bones vacances i com no, aquest pollastre fa molt bona pinta!
ResponEliminaQuina bona pinta! Que vagin molt bé les vacances ja ens ensenyareu fotos del viatge.
ResponElimina