dilluns, 11 de març de 2013

Calçots al forn amb salsa. Els calçots.


La temporada de calçots està arribant a la seva fi, però encara tenim unes setmana per gaudir d’aquest vegetal tan saludable i d’aquest plat tant bo.
Però més que un àpat, els calçots són una bona excusa per fer una petita festa gastronòmica amb amics o amb família. Normalment, es fan escalivats  amb foc de llenya o de carbó, però si estem a casa i no podem coure’ls amb aquest tipus de foc, una bona solució és fer-los al forn. El gust no és ben bé el mateix, però també estan molt bons i sobretot, si estan acompanyats d’una tradicional i casolana salsa de calçots.
Calçots al forn amb salsa de calçots.

Calçots

Ingredients
-Calçots
-Oli d’oliva

Preparació:
-Netegeu els calçots traient la primera cap i tallant les arrels i també les puntes més verdes.
-Renteu-los i deixeu-los escórrer.
-Col·loqueu els calçots sobre la safata del forn.
-Poseu un raig d’oli per sobre dels calçots.
-Introduïu la safata dels calçots en el forn calent a 200 graus.
-Deixeu coure els calçots durant 35- 40 minuts.
-Poseu el grill durant els 3 o 4 darrers minuts de cocció per tal de que agafin una mica de color daurat.

La salsa

Ingredients:
1 got d’oli d’oliva
3 tomàquets
4 o 5 grills d’alls
1 grapat d’ametlles torrades
1 grapat d’avellanes torrades
2 galetes Maria
Una cullerada de pebre vermell dolç
2 o 3 nyores
1 bitxo
3 cullerades de vinagre
Sal

Preparació:
Poseu les nyores a remull amb aigua calenta durant uns minuts.
Traieu les nyores de l’aigua i amb l’ajut d’una cullereta rasqueu la polpa de les nyores.
Escaliveu els alls i els tomàquets al forn.
Peleu els alls i els tomàquets.
Poseu en un got o en un bol els tomàquets i els alls pelats, les avellanes, les ametlles, les galetes, el pebre vermell, el bitxo, l’oli, el vinagre, la polpa de les nyores i una mica de sal.
Tritureu tots els ingredients.
Tasteu la salsa per si s’ha de rectificar de sal, d’oli o de vinagre.

Els calçots.
Els calçots són una varietat de cebes tendres, molt suaus i que es “calcen”, és a dir, es tapen amb terra a mesura que creixen.
La temporada dels calçots és durant els mesos de gener, febrer i març i es típic coure’ls amb foc de llenya i acompanyats d’una salsa de tipus romesco.
El calçot, com tots el tipus de ceba, és un vegetal amb un alt contingut en vitamines i minerals i se li atribueixen propietats tonificants, diürètiques, mucolítiques, antioxidants i digestives i també té un contingut important en compostos anti cancerígens.
Com hem dit, els calçots són diürètics, molt rics en potassi i pobres en sodi, per aquest motiu, ajuden a eliminar substancies residuals. Són especialment interessants per a les persones hipertenses.
D’altra banda, les calories dels calçots són molt moderades i el seu consum molt adequat per a les persones que volen controlar el seu pes, sempre i quan no ens excedim amb la quantitat de salsa.
Si parlem de la salsa, direm que està elaborada amb tomàquet, fruits secs, pa torrat o galetes, nyora i oli. Tots els ingredients són d’origen vegetal, però no hem d’oblidar que té un elevat contingut calòric, per la qual cosa convé controlar la quantitat de salsa si no volem consumir un excés de calories, tot i que com ja sabem els fruits secs tenen uns greixos molt saludables, a més de contenir minerals i vitamines.
I si tot això, no fos suficient, cal dir que un dels ingredients principal de la salsa de calçots és l’oli d’oliva, ric en greixos insaturats i altres nutrients molt beneficiosos per a la nostra salut.
En definitiva, aprofitarem a menjar calçots ja que és un àpat tradicional, saludable i un bon punt de trobada amb amics i família.

4 comentaris:

  1. Encara que s'acabin els calçots, la salsa es pot fer servir per a altres plats, és taaaaant bona !!!!

    ResponElimina
  2. M'encanta, tenia dubtes de com coure'ls al forn i ara ja ho tinc clar. Moltes gràcies.

    ResponElimina
  3. Ah, ets de les meves! Jo calçots per sempre. I que bons!
    Nani

    ResponElimina
  4. Quina bona pinta que tenen aquests calçots, ara mateix me'ls menjaria. El fet de fer-los al forn fa que també en puguem gaudir sense haver de fer tant enrenou. No queden iguals, però també estan molt bons, a Can Misèries som molt fans.

    ResponElimina