La temporada de calçots està
arribant a la seva fi, però encara tenim unes setmana per gaudir d’aquest
vegetal tan saludable i d’aquest plat tant bo.
Però més que un àpat, els
calçots són una bona excusa per fer una petita festa gastronòmica amb amics o
amb família. Normalment, es fan escalivats amb foc de llenya o de carbó, però si estem a
casa i no podem coure’ls amb aquest tipus de foc, una bona solució és fer-los
al forn. El gust no és ben bé el mateix, però també estan molt bons i sobretot,
si estan acompanyats d’una tradicional i casolana salsa de calçots.
Calçots
al forn amb salsa de calçots.
Calçots
Ingredients
-Calçots
-Oli d’oliva
Preparació:
-Netegeu els calçots traient
la primera cap i tallant les arrels i també les puntes més verdes.
-Renteu-los i deixeu-los escórrer.
-Col·loqueu els calçots
sobre la safata del forn.
-Poseu un raig d’oli per
sobre dels calçots.
-Introduïu la safata dels
calçots en el forn calent a 200 graus.
-Deixeu coure els calçots
durant 35- 40 minuts.
-Poseu el grill durant els 3
o 4 darrers minuts de cocció per tal de que agafin una mica de color daurat.
La
salsa
Ingredients:
1 got d’oli d’oliva
3 tomàquets
4 o 5 grills d’alls
1 grapat d’ametlles torrades
1 grapat d’avellanes
torrades
2 galetes Maria
Una cullerada de pebre
vermell dolç
2 o 3 nyores
1 bitxo
3 cullerades de vinagre
Sal
Preparació:
Poseu les nyores a remull
amb aigua calenta durant uns minuts.
Traieu les nyores de l’aigua
i amb l’ajut d’una cullereta rasqueu la polpa de les nyores.
Escaliveu els alls i els tomàquets
al forn.
Peleu els alls i els tomàquets.
Poseu en un got o en un bol
els tomàquets i els alls pelats, les avellanes, les ametlles, les galetes, el
pebre vermell, el bitxo, l’oli, el vinagre, la polpa de les nyores i una mica
de sal.
Tritureu tots els
ingredients.
Tasteu la salsa per si s’ha
de rectificar de sal, d’oli o de vinagre.
Els
calçots.
Els calçots són una varietat
de cebes tendres, molt suaus i que es “calcen”, és a dir, es tapen amb terra a
mesura que creixen.
La temporada dels calçots és
durant els mesos de gener, febrer i març i es típic coure’ls amb foc de llenya
i acompanyats d’una salsa de tipus romesco.
El calçot, com tots el tipus
de ceba, és un vegetal amb un alt contingut en vitamines i minerals i se li
atribueixen propietats tonificants, diürètiques, mucolítiques, antioxidants i
digestives i també té un contingut important en compostos anti cancerígens.
Com hem dit, els calçots són
diürètics, molt rics en potassi i pobres en sodi, per aquest motiu, ajuden a
eliminar substancies residuals. Són especialment interessants per a les
persones hipertenses.
D’altra banda, les calories
dels calçots són molt moderades i el seu consum molt adequat per a les persones
que volen controlar el seu pes, sempre i quan no ens excedim amb la quantitat
de salsa.
Si parlem de la salsa, direm
que està elaborada amb tomàquet, fruits secs, pa torrat o galetes, nyora i oli.
Tots els ingredients són d’origen vegetal, però no hem d’oblidar que té un
elevat contingut calòric, per la qual cosa convé controlar la quantitat de salsa
si no volem consumir un excés de calories, tot i que com ja sabem els fruits
secs tenen uns greixos molt saludables, a més de contenir minerals i vitamines.
I si tot això, no fos
suficient, cal dir que un dels ingredients principal de la salsa de calçots és
l’oli d’oliva, ric en greixos insaturats i altres nutrients molt beneficiosos
per a la nostra salut.
En definitiva, aprofitarem a
menjar calçots ja que és un àpat tradicional, saludable i un bon punt de
trobada amb amics i família.
Encara que s'acabin els calçots, la salsa es pot fer servir per a altres plats, és taaaaant bona !!!!
ResponEliminaM'encanta, tenia dubtes de com coure'ls al forn i ara ja ho tinc clar. Moltes gràcies.
ResponEliminaAh, ets de les meves! Jo calçots per sempre. I que bons!
ResponEliminaNani
Quina bona pinta que tenen aquests calçots, ara mateix me'ls menjaria. El fet de fer-los al forn fa que també en puguem gaudir sense haver de fer tant enrenou. No queden iguals, però també estan molt bons, a Can Misèries som molt fans.
ResponElimina