divendres, 25 de gener de 2013

Mandonguilles al vi negre. El vi.


Avui quan he arribat al mitjdia a casa de la feina, cansada i amb fred, tenia ja el dinar preparat ( no hi ha cap secret, ja l’havia deixat preparat ahir a vespre J ) Una sopeta i aquestes mandonguilles, perquè ja se sap que els estofats i guisats estan més bons d’un dia per l’altre, un bon dinar per un dia fred d’hivern
.
Mandonguilles al vi negre (del Penedès)

Ingredients: (per a 4 persones)
½ kg de carn picada (vedella i porc)
2 llesques de pa (només la molla)
1 ou
3 cebes
1 pastanaga gran
1 got de brou
1 got de vi negre (en aquest cas del Penedès)
Farina
Oli
Sal

Preparació:
Poseu la molla de pa a remull amb una mica de llet.
En un bol, barregeu la carn picada amb l’ou batut.
Afegiu una mica de sal a la carn i barregeu.
Escorreu el pa.
Afegiu la molla de pa a la carn i a l’ou.
Barregeu bé perquè quedi una massa compacta.
Feu boletes amb la massa per elaborar les mandonguilles.
Passeu les mandonguilles per farina.
Fregiu les mandonguilles en oli d’oliva ben calent.
Deixeu les mandonguilles fregides en una safata amb paper absorbent perquè deixin anar l’oli.
Talleu les cebes i la pastanaga a trossets petits.
Sofregiu-les amb una mica de l’oli que hem fet servir per fregir les mandonguilles en una paella fonda o en una cassola.
Quan la ceba sigui transparent, afegiu a la cassola el got de brou i el de vi.
Deixeu coure a foc mig i sense tapar durant 15 minuts.
Tritureu la salsa amb un minipimer o bé passeu-la per el passapurés
Poseu les mandonguilles fregides a la cassola i aboqueu la salsa per sobre.
Deixeu coure tot junt durant 10 minuts.
Podeu guardar-les a la nevera, quan ja estiguin fredes, i menjar-les l’endemà, i seran encara més bones.

El vi
L’ingredient principal d’aquesta salsa que acompanya les mandonguilles és el vi. Un dels pilars de la nostra dieta mediterrània i que consumida en dosis moderades, té efectes molt beneficiosos per a la nostra salut. Una bona opció en front a refrescos amb altes dosis de sucre o a altres begudes de més graduació i més calòriques.
Sembla ser que el vi és la clau del que s’anomena la paradoxa francesa. La població francesa consumeix un 30% més de greixos que els americans i en canvi tenen un 40% menys d’atacs de  cor. Sembla que el consum de vi dels francesos és la clau d’aquestes xifres.
Els estudis realitzats han demostrat la capacitat protectora del vi davant de malalties com les cardiovasculars o el càncer, degut a un dels seus components el transresveratrol. Altres components com els tanins i els flavonoides  actuen com a antioxidants i ajuden a netejar les parets de les arteries.
Ara bé, hem de tenir en compte que tots aquests efectes benèfics del vi a la nostra salut, es produiran a través d’un consum moderat i responsable. Al contrari, un consum abusiu d’alcohol provocarà trastorns i malalties.
Quan parlem de consum moderat podríem parlar d’una a dues copes de vi diàries segons pes i sempre acompanyant els àpats.
El vi pot ser també, com en aquesta recepta, un bon ingredient per a l’elaboració de plats tan exquisits com les peres al vi, els consomés al xeres, el “coq au vin” , etc...

4 comentaris:

  1. Oh, quin gust arribar a casa i trobar-te aquest plat per sopar... quina enveja. Jo només les faig en cap de setmana, quan tinc més temps. Petons!

    ResponElimina
  2. M'encanten les mandonguilles, i fetes així amb vi negre seran diferents... jo sempre que hi poso vi és vi ranci.
    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  3. un plat molt gustos. http://elmagoylabruja.blospot.com

    ResponElimina
  4. M'encanten les mandonguilles, tot i que els de casa no són massa de salses ni estofats. Però, la propera vegada les faré així!! Llàstima que no tinc els ingredients, i que avui és festa a Valls, sinó sortia a comprar, i les feia!!!!

    ResponElimina