Avui
quan he arribat al mitjdia a casa de la feina, cansada i amb fred, tenia ja el
dinar preparat ( no hi ha cap secret, ja l’havia deixat preparat ahir a vespre J ) Una sopeta i aquestes mandonguilles, perquè ja se
sap que els estofats i guisats estan més bons d’un dia per l’altre, un bon
dinar per un dia fred d’hivern
.
Mandonguilles
al vi negre (del Penedès)
Ingredients: (per a 4 persones)
½ kg
de carn picada (vedella i porc)
2
llesques de pa (només la molla)
1 ou
3
cebes
1
pastanaga gran
1
got de brou
1
got de vi negre (en aquest cas del Penedès)
Farina
Oli
Sal
Preparació:
Poseu
la molla de pa a remull amb una mica de llet.
En
un bol, barregeu la carn picada amb l’ou batut.
Afegiu
una mica de sal a la carn i barregeu.
Escorreu
el pa.
Afegiu
la molla de pa a la carn i a l’ou.
Barregeu
bé perquè quedi una massa compacta.
Feu
boletes amb la massa per elaborar les mandonguilles.
Passeu
les mandonguilles per farina.
Fregiu
les mandonguilles en oli d’oliva ben calent.
Deixeu
les mandonguilles fregides en una safata amb paper absorbent perquè deixin anar
l’oli.
Talleu
les cebes i la pastanaga a trossets petits.
Sofregiu-les
amb una mica de l’oli que hem fet servir per fregir les mandonguilles en una
paella fonda o en una cassola.
Quan
la ceba sigui transparent, afegiu a la cassola el got de brou i el de vi.
Deixeu
coure a foc mig i sense tapar durant 15 minuts.
Tritureu
la salsa amb un minipimer o bé passeu-la per el passapurés
Poseu
les mandonguilles fregides a la cassola i aboqueu la salsa per sobre.
Deixeu
coure tot junt durant 10 minuts.
Podeu
guardar-les a la nevera, quan ja estiguin fredes, i menjar-les l’endemà, i
seran encara més bones.
El vi
L’ingredient
principal d’aquesta salsa que acompanya les mandonguilles és el vi. Un dels
pilars de la nostra dieta mediterrània i que consumida en dosis moderades, té
efectes molt beneficiosos per a la nostra salut. Una bona opció en front a
refrescos amb altes dosis de sucre o a altres begudes de més graduació i més
calòriques.
Sembla
ser que el vi és la clau del que s’anomena la paradoxa francesa. La població
francesa consumeix un 30% més de greixos que els americans i en canvi tenen un
40% menys d’atacs de cor. Sembla que el
consum de vi dels francesos és la clau d’aquestes xifres.
Els
estudis realitzats han demostrat la capacitat protectora del vi davant de
malalties com les cardiovasculars o el càncer, degut a un dels seus components
el transresveratrol. Altres components com els tanins i els flavonoides actuen com a antioxidants i ajuden a netejar
les parets de les arteries.
Ara
bé, hem de tenir en compte que tots aquests efectes benèfics del vi a la nostra
salut, es produiran a través d’un consum moderat i responsable. Al contrari, un
consum abusiu d’alcohol provocarà trastorns i malalties.
Quan
parlem de consum moderat podríem parlar d’una a dues copes de vi diàries segons
pes i sempre acompanyant els àpats.
El vi pot ser també, com en
aquesta recepta, un bon ingredient per a l’elaboració de plats tan exquisits com
les peres al vi, els consomés al xeres, el “coq au vin” , etc...
Oh, quin gust arribar a casa i trobar-te aquest plat per sopar... quina enveja. Jo només les faig en cap de setmana, quan tinc més temps. Petons!
ResponEliminaM'encanten les mandonguilles, i fetes així amb vi negre seran diferents... jo sempre que hi poso vi és vi ranci.
ResponEliminaPTNTS
Dolça
un plat molt gustos. http://elmagoylabruja.blospot.com
ResponEliminaM'encanten les mandonguilles, tot i que els de casa no són massa de salses ni estofats. Però, la propera vegada les faré així!! Llàstima que no tinc els ingredients, i que avui és festa a Valls, sinó sortia a comprar, i les feia!!!!
ResponElimina