dimecres, 16 de gener del 2013

Coca de ceba, pinyons i nabius. La data de caducitat i la data de consum preferent.


La gent de la meva generació (els que ara som “cincuentones”) vam ser educats en la idea de que el menjar s’havia de menjar TOT i que no es podia llençar res, és per això que encara ara, tinc molt clar que el menjar no es pot desaprofitar i que no es pot llençar. És per això que tracto de gestionar el millor possible tot el que compro, cosa que de vegades no és fàcil perquè tinc poc temps.
Això és el que ha passat amb una làmina de pasta de full refrigerada que vaig comprar per fer uns aperitius nadalencs i que al final no vaig fer així és que he hagut de preparar aquesta coca de ceba just el dia abans de que caduqués. La coca ha quedat boníssima i la consciència tranquil·la.

Coca de ceba, pinyons i nabius

Ingredients:
Una làmina de pasta de full
3 cebes mitjanes
Uns pinyons
Uns nabius secs (també poden ser panses)
Una cullerada de sucre
Un rajolí de vinagre de Mòdena
Oli d’oliva verge extra
Sal

Preparació:
En una paella, sofregiu a foc baix les cebes tallades a trossos regulars.
Poseu una mica de sal i un rajolí de vinagre de Mòdena.
Quan la ceba ja estigui una mica transparent, afegiu el sucre, els pinyons i els nabius.
Deixeu coure a foc baix fins que la ceba comenci a enrossir-se però aneu amb compte de que no es cremi.
Estireu la pasta de full.
Punxeu-la perquè no pugi.
Poseu la pasta sobre una safata per anar al forn.
Repartiu la ceba, els pinyons i els nabius per sobre de la pasta de full.
Escalfeu el forn a 180 graus.
Introduïu la coca al forn  i deixeu-la coure aproximadament uns 15 minuts (mireu també les indicacions del fabricant sobre el temps de cocció de la pasta).
Serviu.

La data de caducitat i la data de consum preferent
 El divendres passat apareixia a El Periódico un extens article que em va cridar força l’atenció relacionat amb el tema que avui ens ocupa i titulat “Menjar a la brossa”, segons el qual entre un 30 i un 50% dels aliments que es produeixen al món van a parar a les escombraries i el que és encara pitjor, que les llars són les responsables de que el 58% dels aliments en bon estat es llencin.
Una manera d’evitar aquest malbaratament que és totalment insostenible i injust, crec jo, en els temps que corren, seria un doble etiquetatge i una conscienciació entre el que és la data de consum preferent i la data de caducitat.
Sembla ser, segons els experts, que la data de consum preferent indica fins quan es manté el gust, l’aroma, la textura i l’aspecte d’un producte en optimes condicions, mentre que la caducitat indica el moment en què l’aliment es pot deteriorar amb possibles riscos per a la salut.
L’article diferenciava molt bé la data de caducitat, amb la que cal ser més estricte per qüestions de seguretat, amb la data de consum preferent . Aquesta darrera no posa en qüestió la seguretat i la salubritat del producte, per tant, aquest pot ser perfectament consumible, tot i que sempre, és millor no superar les dates de consum preferent per tal de gaudir del producte en les millors condicions.

2 comentaris:

  1. Conxita, com bé dius, les que passem dels XXXXXXX, no llencem res. A casa mai hem llençat un iogurt caducat i et puc ben dir que cap altre cosa. No hem tingut mai cap problema d'intoxicació ni malaltia per això. Però sempre olorant i mirant que les condicions fossin bones. Una bona coca,
    Nani

    ResponElimina
  2. Quina coca amb més bona pinta!!! A més sembla molt fàcil de fer, la tindrem present. Això de les dates de caducitat és una mica així, nosaltres tenim molta cura de consumir tots els productes abans de la data marcada i si algun se'ns passa una mica i veiem que no està malament el consumin. Si malheuradament no té massa bon aspecte o no ens acaba de fer el pes el llencem, però com que som molt curosos no ens passa gairebé mai.

    ResponElimina