La gent de la meva generació
(els que ara som “cincuentones”) vam ser educats en la idea de que el menjar s’havia
de menjar TOT i que no es podia llençar res, és per això que encara ara, tinc
molt clar que el menjar no es pot desaprofitar i que no es pot llençar. És per
això que tracto de gestionar el millor possible tot el que compro, cosa que de
vegades no és fàcil perquè tinc poc temps.
Això és el que ha passat amb
una làmina de pasta de full refrigerada que vaig comprar per fer uns aperitius
nadalencs i que al final no vaig fer així és que he hagut de preparar aquesta
coca de ceba just el dia abans de que caduqués. La coca ha quedat boníssima i
la consciència tranquil·la.
Coca
de ceba, pinyons i nabius
Ingredients:
Una làmina de pasta de full
3 cebes mitjanes
Uns pinyons
Uns nabius secs (també poden
ser panses)
Una cullerada de sucre
Un rajolí de vinagre de
Mòdena
Oli d’oliva verge extra
Sal
Preparació:
En una paella, sofregiu a
foc baix les cebes tallades a trossos regulars.
Poseu una mica de sal i un
rajolí de vinagre de Mòdena.
Quan la ceba ja estigui una
mica transparent, afegiu el sucre, els pinyons i els nabius.
Deixeu coure a foc baix fins
que la ceba comenci a enrossir-se però aneu amb compte de que no es cremi.
Estireu la pasta de full.
Punxeu-la perquè no pugi.
Poseu la pasta sobre una
safata per anar al forn.
Repartiu la ceba, els
pinyons i els nabius per sobre de la pasta de full.
Escalfeu el forn a 180 graus.
Introduïu la coca al forn i deixeu-la coure aproximadament uns 15 minuts
(mireu també les indicacions del fabricant sobre el temps de cocció de la
pasta).
Serviu.
La
data de caducitat i la data de consum preferent
El divendres passat apareixia a El Periódico
un extens article que em va cridar força l’atenció relacionat amb el tema que
avui ens ocupa i titulat “Menjar a la brossa”, segons el qual entre un 30 i un
50% dels aliments que es produeixen al món van a parar a les escombraries i el
que és encara pitjor, que les llars són les responsables de que el 58% dels
aliments en bon estat es llencin.
Una manera d’evitar aquest
malbaratament que és totalment insostenible i injust, crec jo, en els temps que
corren, seria un doble etiquetatge i una conscienciació entre el que és la data
de consum preferent i la data de caducitat.
Sembla ser, segons els
experts, que la data de consum preferent indica fins quan es manté el gust, l’aroma,
la textura i l’aspecte d’un producte en optimes condicions, mentre que la
caducitat indica el moment en què l’aliment es pot deteriorar amb possibles
riscos per a la salut.
L’article diferenciava molt
bé la data de caducitat, amb la que cal ser més estricte per qüestions de
seguretat, amb la data de consum preferent . Aquesta darrera no posa en qüestió
la seguretat i la salubritat del producte, per tant, aquest pot ser perfectament
consumible, tot i que sempre, és millor no superar les dates de consum
preferent per tal de gaudir del producte en les millors condicions.
Conxita, com bé dius, les que passem dels XXXXXXX, no llencem res. A casa mai hem llençat un iogurt caducat i et puc ben dir que cap altre cosa. No hem tingut mai cap problema d'intoxicació ni malaltia per això. Però sempre olorant i mirant que les condicions fossin bones. Una bona coca,
ResponEliminaNani
Quina coca amb més bona pinta!!! A més sembla molt fàcil de fer, la tindrem present. Això de les dates de caducitat és una mica així, nosaltres tenim molta cura de consumir tots els productes abans de la data marcada i si algun se'ns passa una mica i veiem que no està malament el consumin. Si malheuradament no té massa bon aspecte o no ens acaba de fer el pes el llencem, però com que som molt curosos no ens passa gairebé mai.
ResponElimina