La ceba és un dels aliments més populars. De baix
contingut calòric, ja que el 90% del seu contingut és aigua. En canvi, té gran
quantitat de fibra, minerals i vitamines que la fan un aliment molt recomanable.
A part de les vitamines C i E, la ceba conté
antioxidants que actuen contra els radicals lliures que són els responsables de
que es produeixin alteracions genètiques a les cèl·lules i que aquestes
envelleixin ràpidament o es desenvolupin malalties com el càncer.
A part, de ser molt saludable la ceba és un aliment
molt popular, perquè és ideal tant per consumir-lo cru com cuinat.
La ceba crua es consumeix sobre tot en amanides, en
aquest cas, un bon truquet perquè la ceba no quedi forta de gust i no piqui es
tenir-la a remull uns minuts amb aigua i un rajolí de vinagre o de llimona, d’aquesta
manera quedarà més suau i no perdrà les vitamines.
Si la volem menjar cuinada, podem preparar-la de
moltes maneres: al forn, bullida, saltejada, fregida...serveix com
acompanyament a molts plats de carn, peix, pasta, llegums... i també s’utilitza
en estofats i guisats i és una de les bases de la cuina de casa nostra.
Una dada
interessant a tenir en compte és que encara que consumim la ceba cuinada,
aquesta no perd els seus components antioxidants.
I la ceba és justament l’acompanyament triat per
aquest filet adobat que hem menjat aquest cap de setmana.
Filet de porc adobat amb ceba caramel·litzada
Ingredients per a 4 persones:
2 filets de porc
1 cabeça d’alls
2 o 3 cebes
grosses
1 litre de vi negre del Priorat
200 grams de sucre
Pebre vermell picant
Sal
Oli d’oliva
Preparació:
Talleu la carn a rodanxes i poseu-la en un bol gran
per fer l’adob.
Prepareu l’adob amb els alls tallats, el pebre
vermell, la sal, ½ got de vi i un bon raig d’oli.
Deixeu la carn en adob a la nevera durant un dia.
L’endemà:
Talleu les
cebes en juliana i poseu-les en una paella fonda o en una cassola amb la resta
del vi i el sucre i deixeu reduir a foc baix fins que la ceba quedi caramel·litzada.
(compteu uns 30 minuts com a mínim)
Traieu la carn de la nevera i coeu-la a la planxa amb
unes gotetes d’oli i sense escórrer el suc de l’adob, però tampoc poseu més suc
a la planxa del que hagi absorbit la carn.
Serviu la carn sobre un llit de ceba caramel·litzada, que
s’haurà tenyit del color del vi.
Aquesta recepta la vaig veure fer al cuiner Pep Nogué
en un taller de cuina de l’Espai del Consum de Bonpreu (tot i que jo he fet
algun petit canvi).
Com sempre té una pinta boníssima aquest filet de porc. A més he après una cosa nova sabia que la ceba era bona però sabia ben bé perquè ara ja ho tinc clar els antioxidants!! A nosaltres ens agrada molt i la posem a gairebé tot arreu.
ResponElimina