dimarts, 8 de maig del 2012

Llenties hindús. La recepta viatgera. La cuina hindú.

M’ha agradat molt la iniciativa del blog de cuina “El taller de cuina” d’elaborar una recepta viatgera per celebrar el seu segon aniversari.(Moltes felicitats)
Segur que deu ser perquè la cuina i els viatges són dues de les meves principals afeccions.
Després de molt pensar, he decidit presentar una recepta hindú:  Llenties hindús.        
A l’estiu de 2010 vam viatjar al Rajhastan (nord de l’ Índia) en un viatge “per lliure”, que és realment com es coneix una mica un país.

Al Rajasthan vam tenir ocasió de provar, no només la cuina dels restaurants i dels hotels, sinó que també vam degustar la cuina casolana, ja que vam anar a sopar a casa de l’Abhisek a Jaipur i a casa del Karan i del Golu al poblet d’ Hudeel.
La cuina del Rajasthan és bàsicament vegetariana (verdures i llegums), però el que més la caracteritza és la gran utilització que és fa de les espècies, com per exemple, el comí, el gingebre, el coriandre, el cardamom, el safrà, la canyella, el clau...així com d’espècies més picants com els xilis, els bitxos i els pebres (sovint massa picant per el nostre paladar occidental).
El menjar es pren acompanyat, o bé d’arròs, o bé de diferents tipus de pa hindú com el roti, el xapati o el naan. El roti és un pa molt curiós perquè es cou en una paella. Jo mateixa vaig tenir l’ocasió d’elaborar aquest pa a la cuina del Karan.
Els productes làctics també són presents a la cuina hindú, sobretot a les postres.
Quant a la carn, es consumeix bàsicament pollastre i una mica de porc ( excepte els musulmans, es clar).
A les zones costeres de l’ Índia, probablement es deu consumir també peix i marisc, però al Rajasthan no és gens habitual.
L’ Índia em va agradar moltíssim i vaig tenir la sensació que era una explosió de colors, sensacions, experiències, contrastos, emocions, contradiccions....de la mateixa manera que la cuina hindú em va semblar també una explosió de sabors, colors i olors diferents però que no poden deixar a ningú indiferent.
He triat la recepta de les llenties que la dona de l’Abhisek ens va preparar  quan vam anar a casa seva a sopar, però reduint el grau de picant considerablement.

Llenties hindús     दाल




Ingredients:
500 grams de llenties cuites
2 tomàquets de pera ben madurs
2 cebes mitjanes
1 pebrot verd petit ( pot ser un pebrot picant, si us agrada molt el picant)
2 grills d’all
1 fulla de llorer
1 cullerada sopera de garam masala (barreja d’espècies que més endavant explico com fer)
El suc de mitja llimona.

Preparació:
Talleu la ceba i els grills d’all ben petits.
Sofregiu en una paella amb oli d’oliva.
Quan la ceba comenci a ser transparent, afegiu els tomàquets pelats i tallats i el pebrot tallat també petit i la fulla de llorer.
Deixeu coure a foc lent durant aproximadament 20 minuts.
Afegiu les llenties cuites, el garam masala o barreja d’espècies i cobriu tot d’aigua o millor amb el suc d’haver cuit les llenties.
Deixeu coure sense tapar durant aproximadament 20 minuts més a foc ben lent.
Apagueu el foc i afegiu el suc de mitja llimona.
Es pot acompanyar d’un arròs blanc.
 El garam masala:
El garam masala és una barreja d’espècies que podem comprar en qualsevol botiga de productes indis, però també podem preparar-la nosaltres mateixos amb els següents ingredients:
1 culleradeta de ,1 de llavors de coriandre, 1 de llavors de cardamom, ½ culleradeta de xili en pols, ½ barreta de canyella, 3 claus, una mica de pebre negre. Torreu les espècies en  una paella fins que agafin una mica de color i després les haureu de moldre en un molinet de cafè.
Molt important:
Comproveu que el grau de picant sigui exactament el que vosaltres desitgeu, val més afegir menys espècies, provar i rectificar, que no que sigui tan picant que no ho puguem menjar.


.

4 comentaris:

  1. Quina bona pinta de llenties, tot i que aquí no sigui un dels plats més coneguts allà és molt típic.

    ResponElimina
  2. Nosaltres vam estar 3 mesos a la Índia, i cuinar ho vam fer sobretot al Punjab. Quines dones i quines mans! jo em cremava quan fèiem rotis, jajaja!! realment les llenties o dahl són essencials a la seva dieta. Una recepta molt viatgera i molt xula!!
    Moltes gràcies per participar!!!
    petonets

    ResponElimina
  3. Quines llentíes, han d'estar molt bones. A mi el picant m'agrada, així que si hi queden em sembla bé. El viatge, una experiència única, eh?
    Nani

    ResponElimina
  4. El menjar no "està" bo."És" bo! Perdoneu però algú ho havia de dir!!

    ResponElimina