dijous, 22 de setembre del 2011

Torradetes amb alvocat, ceba, tomàquet i anxoves. La importància de la dieta variada i l’illa de Curaçao.

Una de les claus més importants d’una alimentació saludable és la varietat. Moltes vegades ens han explicat que la nostra dieta no serà saludable sinó mengem tots tipus d’aliments. Aquests dies estic llegint un llibre molt interessant sobre el menjar: !Qué rico! Todo lo que hay que saber sobre la comida., on els autors expliquen la necessitat d’una dieta variada de la manera més gràfica i més entenedora que jo hagi sentit mai amb una historia sobre l’origen del nom de l’illa de Curaçao.
 Sembla ser que en un dels viatges de Colom a Amèrica molts mariners van caure malalts. En aquella època les tripulacions s’alimentaven bàsicament de cereals, peix sec i cebes. La conseqüència era una terrible malaltia: l’escorbut. La causa d’aquesta malaltia era la manca de fruita i verdura fresca a la dieta.
En aquella època els malalts d’escorbut estaven sentenciats a mort. Quan morien,  llençaven els cadàvers per la borda. Però en aquell viatge, els mariners van decidir que no volien servir d’aliment als taurons i van demanar al capità que els deixessin en una illa per poder acabar la seva vida amb dignitat. Colom va accedir i els mariners es van quedar en aquella illa. Uns mesos després el vaixell de Colom va tornar a passar per l’illa i a la platja van trobar els mariners en perfecte estat de salut.
Què havia passat? Els mariners malalts s’havien alimentat amb productes frescos: fulles, fruites, herbes i ous d’ocells i al cap de poc temps s’havien curat de la seva malaltia i es trobaven en perfecte estat de salut. Actualment, el nom de l’illa és Curaçao (curació) en record  d’aquesta salvació.
És a dir, una dieta poc variada ens pot fer emmalaltir de la mateixa manera que una dieta variada va fer que els mariners es curessin de la seva malaltia. Esta clar que la varietat d’aliments a la dieta és molt, molt   important perquè no hi cap aliment que contingui tots els nutrients que el cos necessita .
Torradetes amb alvocat, ceba, tomàquet i anxoves
Ingredients:
-6 llesques de pa de motlle sense crosta.
-1 alvocat madur
-1 tomàquet madur
-1 ceba tendra
-1 llauna d’anxoves en oli d’oliva
-12 olives
-oli d’oliva extra verge
Preparació:
-Talleu les llesques de pa per la meitat.
-Amb l’ajut d’un corró, aplaneu el pa fins que quedi ben primet.
-Torreu el pa al grill del forn fins que agafi una mica de color i quedi ben cruixent.
-Talleu a làmines l’alvocat, el tomàquet i la ceba.
-Poseu sobre cada torrada unes làmines d’alvocat alternant-les amb unes làmines de tomàquet.
-Poseu per sobre unes làmines de ceba.
-Finalment, poseu dues anxoves i una oliva a sobre de cada torradeta.
-Amaniu amb unes gotetes d’oli.
-Mengeu de seguida per tant de que el pa no s’estovi i sigui ben cruixent.
Font: Flauta de aguacates y anchoas de Ferran Adrià.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada