dijous, 15 de setembre de 2011

Carbassons en escabetx. El vinagre, condiment de calories zero.

L’escabetx és un sistema de conservació dels aliments, que es fa utilitzant el vinagre. Aquest actua com antisèptic i evita l’acció bacteriana i prolonga la vida dels aliments. L’escabetx conserva els aliments, però tot variant el gust (a vegades, millorant-lo) . Actualment, quan existeixen altres sistemes de conservació més ràpids, senzills i còmodes, podem considerar més, l’escabetx com un sistema de cuinar els aliments on la base és el vinagre, que un sistema de conservació.
El vinagre és un condiment que a més de conservar i fer els aliments més saborosos, és bo per a la salut: aporta vitamines, sals minerals i aminoàcids, produeix enzims digestius i afavoreix l’absorció de substancies nutritives. El vinagre estabilitza les vitamines E i C amb un important efecte antioxidant. I un altre cosa important, el valor calòric del vinagre és pràcticament zero. El vinagre és un condiment que m’agrada especialment i a més hi ha diferents tipus, de gustos variats però tots boníssims com el vinagre de poma, de Mòdena, d’estragó, de gerds, de xerès…..només cal trobar quin tipus de vinagre és el més adequat per cada plat.
Carbassons en escabetx
 Ingredients:
   2 carbassons grans
   2 grills d’all
   1 got de vinagre de vi
   1 branqueta de julivert
   7 o 8 fulles d’alfàbrega
   Sal
   Pebre negra
Preparació:
   Renteu els carbassons
   Elimineu les puntes dels carbassons
   Talleu cada carbassó en 4 trossos
   De cada tros de carbassó, feu talls longitudinals de ½ cm aproximadament
   Feu coure el carbassó al forn amb una mica d’oli durant uns 15 o 20 minuts a 160      graus
   Disposeu els talls de carbassó en una safata de ceràmica o vidre de forma esglaonada.
   Piqueu ben petit l’all, el julivert i l’alfàbrega i escampeu-los per sobre del carbassó
   En un pot, escalfeu el vinagre amb una mica de sal i una mica de pebre negra.
   Quan comenci a bullir, apagueu el foc i aboqueu el vinagre sobre els carbassons.
   Tapeu la safata i deixeu reposar a la nevera durant almenys 12 hores.
   Quan aneu a menjar el carbassó, amaniu-lo amb un raig d’oli d’oliva verge extra.      
Aquests carbassons es poden utilitzar en molts plats, jo els he fet servir per fer una amanida de llenties (llenties cuites, ceba, tonyina i carbassó en escabetx) i queda un plat de llegums diferent i molt refrescant.
Amb aquesta recepta participo a la Recepta del 15 dedicada aquest mes al Escabetx.  

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada