dilluns, 11 de juliol del 2011

Amanida de cloïsses i carxofes. La hidratació.

Ara, que ja som a ple estiu i les temperatures són altes, és el moment de pensar més que mai, no només en el que mengem, sino també en el que bevem.
És ben conegut per part de tots que gran part del cos humà és aigua , i el paper fonamental  que aquesta té en el  funcionament correcte de l’organisme. La deshidratació pot provocar: mareigs, cansament, pèrdua de concentració, mal de cap, febre….o problemes fins i tot molt greus.
De fet, un estat òptim d’hidratació és primordial per aconseguir un bon estat de salut i benestar. En condicions normals, es recomana ingerir uns 6-8 gots d’aigua al dia, la resta s’aportarà a través dels aliments sòlids que contenen aigua.
Cal recordar, però que en condicions extremes, tant de calor, com de realització d’exercici, així com en situacions de febre, diarrea, infeccions…les necessitats d’aigua són superiors.
La beguda ideal per evitar la deshidratació és l’aigua. Podem completar la ingesta de líquid amb altres begudes com sucs o refrescs, però hem d’anar en compte perquè acostumen a ser rics en sucres. Pel que fa a les begudes tan típicament estiuenques com poden ser la cervesa o la sangria s’ha de tenir en compte que contenen alcohol. Aquestes begudes que contenen sucre i/o alcohol haurien de ser, doncs, només de consum ocasional i tenir molt clar que la principal font d’hidratació hauria de ser l’aigua, sens dubte el líquid més recomanable es del punt de vista dietètic.
Quan ens vingui de gust prendre un altra beguda que no sigui l’aïgua podem optar pels refrescs light, sense sucre, cerveses sense alcohol, sucs de fruites que nosaltres mateixos farem o infusions fredes, per exemple, però sempre sense oblidar que la beguda principal serà l’aïgua.
La setmana passada i justament per celebrar el començament de l’estiu i de les vacances, vam fer un sopar molt divertit amb els nostres fills.
Es tractava d’un repte: cadascú havia de preparar una recepta del Ferran Adrià, de les faciletes (no va haver cap esferificació ni cap deconstrucció) i ara passo a explicar la que, després per unanimitat, vam considerar la “millor”, que per cert no va ser la meva, sino la que va fer el Jordi
  Amanida de cloïsses amb carxofes ( 4 persones)
24 cloïsses
Unes carxofes cuites al vapor (el nombre de carxofes depèn de la mida d’aquestes)
4 talls de pernil ( a la recepta original era bacon)
Pebre rosa
Per la vinagreta
2 culleradetes de vinagre de Mòdena
2 culleradetes d’oli d’oliva
½ ceba tendre ( a la recepta original, una mica de cibulet)
Preparació
Obriu les cloïsses al vapor.
Poseu les làmines de pernil entre dos papers al forn perquè quedin cruixents.
Cuineu les carxofes al vapor.
Traieu les cloïsses de les closques (nosaltres vam deixar una closca)
Feu la vinagreta amb l’oli, el vinagre, la ceba picada i l’aigua que han deixat anar les cloïsses.
Munteu el plat, posant sobre les cloïsses una mica de pebre rosa i una mica de sal.
Afegiu les carxofes i el pernil.
Amaniu amb la vinagreta.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada