dilluns, 27 de juny del 2011

Coca mallorquina Menjar menys dolç, menys salat i menys greixos.

Quan vaig estar a França per les vacances de Setmana Santa, vaig veure que a la televisió, a la franja publicitària, apareixien de manera sistemàtica uns spots on es donen consells pràctics per tenir una bona salut. Molts d’aquests spots fan referencia a una alimentació saludable.
Penso que es una bona iniciativa, ( també seria important que es fes al nostre país,) sobre tot, perquè a través de la televisió, s’arriba a un públic molt ampli i  enmig d’aquest públic tan ampli, es troben els nens i els joves que veuen la tele i està bé que ja des de petits se’ls parli d’alimentació saludable i vida sana des d’un mitjà per ells tan habitual com és la televisió.
Un dels consells d’aquesta campanya publicitària del Ministeri de Salut Francès és el “ Pour votre santé, mangez moins gras, moins sucre, moins salé, és a dir , per la vostra salut, mengeu menys greixos, menys sucre i menys sal.
Bon consell i fàcil de recordar
Si a més de donar bons consells, a la televisió no s’anunciessin a continuació aliments ni massa dolços, ni massa salats, ni amb molts greixos trans, encara estaria millor. Hem de pensar que aquests anuncis d’aliments diguem “poc saludables” van normalment dirigits als nens i als joves. 
Quan els meus fills eren petits vam passar alguns estius a un poble de Mallorca que es diu Ca’n Picafort, allà una veïna del poble ens va ensenyar la recepta casolana de l’autentica coca mallorquina i a partir d’aquell moment es va convertir en un plat habitual i molt apreciat a casa meva.
Coca mallorquina
Ingredients:
½ kg de farina
1 got d’aigua
½ got d’oli de gira-sol
2 cebes
3 tomàquets vermells
1 pebrot verd
Sal
Pebre
Preparació
Talleu les cebes, els tomàquets i el pebrot a quadres
Amaniu les verdures amb un rajolí d’oli de gira-sol, una mica de sal i una mica de pebre. Reserveu.
Barregeu la farina, l’aigua i l’oli en un bol fins que quedi una massa consistent
Esteneu la massa amb l’ajut d’un corró
Poseu la massa sobre d’una plata del forn folrada de paper de cuina
Escalfeu el forn
Introduïu la plata dins del forn calent a 190 graus.
Coure fins que la massa estigui feta però sense que les verdures es cremin, aproximadament de 20 a 30 minuts  però cal anar mirant i punxar la massa per comprovar si està cuit.

3 comentaris:

  1. me quedo con la recetam me ha parecido estupenda, Felices Fiestas Y besitos

    ResponElimina
  2. Me sap greu dir-ho però, no sé si és l'autèntica però ma mare no la fa així, per la pasta hi posa mig tassó d'oli d'oliva, mig tassó d'aigua, 1 cullerada de saïm (mantega de porc), 1 ou, llevat de pa i la farina fluixa que es begui, la pasta ha de quedar fluixeta, i es deixa tovar (estovar), llavor es posa damunt la llauna i que quedi ben primeta, ben primeta, llavor es posa el trempó (tomàtiga, pebre, i ceba trempat) per damunt. Però se'n fan de verdura (cebes tendres, bledes, tomàtiga, trempat amb juliverd) o de ceba o de pebres torrats amb arangada o albergínia, etc

    ResponElimina
    Respostes
    1. És veritat, Elionor, potser no havia d'haver dit l'autentica coca mallorquina, en tot cas havia d'haver dit que la nostra veina ens va dir que era la recepta de la autentica coca mallorquina, la que li havia ensenyat la seva mare i la que sempre feia a casa seva.
      Ja se sap que en cuina casolana a cada casa hi ha una recepta. Demano disculpes doncs si he pogut molestar a algú, però el que sí que puc assegurar és que està molt bona.

      Elimina