divendres, 6 de novembre del 2015

Estofat de gall dindi amb patates. Carns blanques i carns vermelles

A casa, els estofats ens agraden molt i a més resulta molt pràctic poder-los preparar la nit anterior, i quan arribes, cansada de la feina, només escalfar i  ja està llest, acompanyat d’una amanida o d’una sopeta, i ja tenim el dinar a punt.
Però aquesta vegada, després de totes les informacions que hem rebut sobre les carns vermelles, he optat per fer-lo amb una carn blanca que està també boníssima i sembla ser que és més saludable.
Estofat de gall dindi amb patates

Ingredients ( 4 persones)
800 grams de carn de gall dindi  tallada a daus.
Una pastanaga
Una ceba
Un tomàquet madur
3 o 4 patates
Una copa de conyac
Unes branquetes de farigola
Oli d’oliva verge extra
Sal i pebre negra
Preparació:
Salpebreu la carn.
En una cassola plana, saltegeu els daus de carn amb una mica d’oli.
Reserveu.
Talleu la ceba, la pastanaga i el tomàquet a daus petits.
Sofregiu les verdures.
Quan les verdures estiguin sofregides, afegiu els daus de carn.
Afegiu també a la cassola, brou de carn o aigua, la farigola i una copa de conyac fins que la carn quedi coberta.
Deixeu coure a poc a poc durant una hora.
Després d’una hora de cocció, afegiu a la cassola les patates pelades i tallades en trossos més grans que la carn.
Deixeu coure durant 20 minuts.
Deixeu reposar l’estofat almenys ½ hora però si el feu el dia d’abans encara serà més bo.
Si preferiu una salsa més espessa, quan ja estigui tot cuit separeu la carn i les patates de la resta de les verdures, tritureu-les i torneu a afegir aquesta salseta a la cassola i deixeu bullir tot junt un parell de minuts.

Carns blanques i carns vermelles
Aquestes dues darreres setmanes hem sentit molt a parlar de la carn, però hi ha diversos tipus de carn, no totes les carns són iguals.
La primera diferencia que podríem establir són les carns vermelles i les carns blanques.
Quan parlem de carns vermelles fem referencia a carns de mamífers, com pot ser la vedella, el bou, el porc o el xai. Les carns blanques són les carns de l’aviram, principalment pollastre i gall dindi, tot i que en aquesta categoria inclourem també el conill, que és un mamífer. La gran diferencia entre carns vermelles i blanques és que les primeres són més riques en greixos.
Els especialistes de l’àmbit sanitari opinen que per una alimentació saludable hauríem de prioritzar el consum de carns magres, ja que les carns amb més greixos saturats estan íntimament relacionades amb l’augment dels nivells de colesterol, el risc de malalties cardiovasculars i d’alguns tipus de càncer. És per tot això, que és convenient escollir talls magres de carn i retirar el greix que quedi visible abans de cuinar l’aliment, així com reduir la quantitat de carn vermella i prioritzar el consum de carn blanca.
A part del contingut excessiu en greixos, les carns vermelles presenten també un alt contingut de compostos que poden ser perjudicials per a la salut si es prenen en grans quantitats, entre altres, compostos nitrosos i hidrocarburs. D’altra banda, les carns vermelles tenen un contingut més alt de ferro que per una banda pot ser molt útil per prevenir l’anèmia, però que es pot relacionar estretament amb els problemes cardíacs.
Les carns blanques són més saludables que les vermelles, però també s’ha de tenir en compte que no totes les carns vermelles són iguals , per tant, haurem de mirar d’escollir els talls més magres quan consumim carns vermelles, en especial lloms i talls rodons.
Si parlem de les carns blanques, també haurem de tenir en compte que hem de retirar la pell abans de consumir-les, ja que és on es concentren els greixos.
Parlar de quantitats també és important ja que els experts recomanen consumir-ne tres o quatre racions setmanals de carn, procurant que siguin sempre talls els més magres possibles.
Però els aliments càrnics que segurament tenen un major contingut en greixos són els embotits. Caldrà doncs controlar el seu consum i triar-ne els menys rics el greixos, com són el pernil curat, el pernil cuit, el pit de gall dindi i el llom embotit, per contra, els més rics en greixos i per tant, els que hem de consumir només de manera puntual són el salami, la sobrassada, la llonganissa, el xoriç i la mortadel·la entre altres.
Consumir embotits en excés no és aconsellable, no només degut al contingut de greixos, sinó també al fet que tenen molta sal i la ingesta excessiva de sal pot elevar la tensió arterial, pot fer que augmentem els nivells de colesterol i pot causar-nos problemes cardiovasculars en un futur.

1 comentari:

  1. Els estofats portin el tipus de carn que portin a casa ens agraden molt i a mi això de poder deixar-los a punt d'un dia per l'altre m'agrada encara més :o) Però amb gall dindi no cuino gens i això que és una carn que ens agrada molt.
    M'apunto l'idea per anar renovant receptes!
    Petons i bon cap de setmana
    Palmira

    ResponElimina