dilluns, 19 de maig del 2014

Faves ofegades. Les faves

Tots tenim un plat estrella, aquell que segons ens diuen és el que ens surt més bé. En el meu cas és un plat senzill, sense gaire complicacions, molt fàcil de fer, però segons diuen a casa meva, és el meu plat més reeixit, el meu plat 10. La setmana passada el vaig preparar aprofitant que des de Mossegades de la web Gastronomicament.cat ens demanaven que preparéssim el nostre millor plat i jo no he dubtat: les faves amb pernil i en aquest cas, la recepta la vaig preparar amb unes faves del nostre hort: casolanes, ecològiques, tendres i nostres. El resultat un plat senzill, saludable i boníssim.

Faves ofegades


Ingredients:

1 kg de faves fresques (el pes s’ha de calcular un cop les faves estiguin desgranades)
3 cebes
100 grams de pernil salat tallat a daus
Herbes aromàtiques: llorer, menta, farigola i orenga
Pebre negre
2 grills d’all
½ got de conyac
½ got d’aigua

Preparació:

Piqueu la ceba i l’all.
 Fregiu-los a foc lent amb una mica d’oli.
Quan la ceba comenci a ser transparent, afegiu el pernil i remeneu
Un minut més tard, afegiu el conyac i l’aigua
Afegiu sal i pebre
Deixeu coure a foc lent amb la cassola tapada durant aproximadament ½ hora o ¾ però vigilant que no es cremi i afegiu una mica més d’aigua si és necessari.

Les faves

Des d’ara i fins a finals de juny, les faves estan en el seu millor moment i en el nostre hort, les faves estan esplèndides.
La fava és una llegum rica en proteïnes, hidrats de carboni i aigua. També tenen vitamines A, B-1, B-2 i C. Entre els minerals cal destacar el fòsfor, el potassi, el sodi, el calci i el ferro. També contenen fibra i antioxidants.
Les faves tenen propietats depuratives i diürètiques i absorbeixen el greix (colesterol) que es diposita a les nostre venes i que tan perillós pot arribar a ser per a la nostra salut.
La lecitina i la colina que aporten les faves són molt beneficioses per al nostre cervell, la qual cosa és molt interessant per als estudiants, ara que ja estem en època d’exàmens, per a les persones que desenvolupem feines intel·lectuals, per a les persones grans i fins i tot aquelles que malauradament pateixen malalties neuro degeneratives
Finalment, podem dir que malgrat la seva mala fama com aliment molt calòric, les faves poden ser un aliment molt interessant per disminuir i controlar el pes corporal, ja que d’una banda, ajuden a absorbir els greixos i d’altra banda, gracies a la fibra ajuda a regular el trànsit intestinal. A més les faves no contenen greixos. Ara, només caldrà anar amb compte alhora de preparar-les i fer-ho de manera que no afegim molta quantitat de greix a la preparació.
2 comentaris: