dimarts, 20 d’octubre de 2015

Coca de pa, de forner o de sucre. Els pinyons

Proposta del Blog al plat per aquest mes d’octubre: fer una recepta del blog Pebre i xocolata, on podreu trobar un munt de receptes apetitoses en especial de receptes dolces.
Jo he triat una coca de pa, de forner o de sucre perquè és una de les nostres coques preferides.
 De totes les coques de pa que hem provat la nostra preferida és la del forn del poble de Montseny, feta amb foc de llenya i que és impressionant, però aquesta que he fet avui també està força, força bé.

Coca de pa, de forner o de sucre



Ingredients:
500 grams de farina de força
10 grams de llevat fresc
Un pessic de sal
320 ml d’aigua
50 ml d’oli d’oliva
40 grams de sucre
Sucre i pinyons per posar pe sobre de la coca
Una copa d’anís

Preparació:
-Poseu en un bol la farina, el sucre, la sal i el llevat esmicolat.
-Afegiu poc a poc l’oli i l’aigua mentre ho remeneu.
-Amasseu la pasta durant 15 minuts fins que quedi llisa i elàstica.  (Si teniu màquina per amassar, ho podeu fer amb la màquina).
-Passats els 15 minuts, doneu-li forma de bola i deixeu-la reposar en un lloc on no faci fred i tapat amb un drap durant 1 hora o hora i mitja fins que dobli el volum. (jo la vaig deixar dins el forn apagat)
-Talleu la massa per la meitat i feu dues boles amb les que farem dues coques.
-Estireu la massa i doneu-li forma allargada a les coques.
-Poseu les dues coques sobre un paper vegetal en una safata per anar al forn.
-Tapeu-les amb el drap i deixeu-les reposar 15 minuts més mentre enceneu el forn a 150º i el deixeu que s’escalfi.
-Passats els 15 minuts, pressioneu la pasta de les coques amb els dits per tal de que es formin petits foradets.
-Poseu-hi per sobre un raig d’oli, sucre i pinyons.
-Introduïu la safata amb les coques dins del forn calent.
-Deixeu coure durant uns 15 minuts, però aneu amb compte de que no es cremin.
-Traieu les coques del forn i immediatament aboqueu la copa d’anís per sobre i veureu com es caramel·litza el sucre.
I ara ja …a menjar-la.
Amb una mica de xocolata negra o amb llet ( a mi m’agrada més la segona opció) serà un esmorzar o un berenar de luxe.

Els pinyons

Encara que els pinyons es venen com a fruits secs, en realitat són les llavors del pi pinyonaire (pinus pinea).
Els pinyons no es cultiven sinó que es recol·lecten dels boscos, això vol dir que no estan tractats amb cap pesticida ni producte químic, són ecològics i és també per aquesta raó que el seu preu és més elevat que el dels fruits secs, ja que com hem dit els pinyons no es conreen.
Es poden menjar crus o torrats i la seva conservació és aproximadament d’un any sempre i quan es conservin en un lloc fresc i sec.
El seu contingut en nutrients és molt alt i tenen també moltes propietats saludables.
Son rics en calci i magnesi per la qual cosa són especialment aconsellables en èpoques de creixement o per a les persones que tenen osteoporosis o descalcificació.
També són beneficiosos per reduir el risc de les malalties cardiovasculars degut al seu contingut de greixos mono i poliinsaturats que ajuden a reduir els nivells de colesterol.
Els pinyons aporten molta energia i nutrients això és especialment interessant per aquelles persones que fan una gran activitat física  com esportistes excursionistes, nens etc..
També en èpoques on ens sentim especialment cansats o fins i tot si tenim anèmia, els pinyons ens aportaran una dosi suplementaria de ferro.
Els pinyons són també rics en minerals com el potassi, el fòsfor, el magnesi, el ferro, l’àcid fòlic i el calci.
L’únic problema dels pinyons és que tenen moltes calories (510 calories per 100 grams) per això, s’han de consumir amb moderació si hem de controlar el nostre pes.












6 comentaris:

  1. Un dels nostres dolços tradicionals preferits! En vull una!!!
    Petons,
    Olga

    ResponElimina
  2. Un dels nostres dolços tradicionals preferits! En vull una!!!
    Petons,
    Olga

    ResponElimina
  3. Hem fet la mateixa recepta! A casa ens va agradar molt
    Petonets

    ResponElimina
  4. La coca de forner sempre ha sigut la meva preferida desde ben petitona... tot i que mai he tornat a trobar el sabor d'aquella que el meu mare portava del mercat els dijous...
    Quins records, haurem de probar aquesta recepta que mai l'hem fet a casa.
    Petons
    Palmira

    ResponElimina
  5. No sabia aquesta informació sobre els pinyons... Gràcies per compartir-la. La coca està de vici!
    Gràcies per participar al repte!
    Marta

    ResponElimina
  6. Sóc fan de les coques...lloc per on passo i busco forn amb la seva coca... t'ha quedat molt bé!!

    ResponElimina