dimecres, 20 de maig del 2015

Estofat de vedella al whisky. La caiena

Com cada dia 20 del mes, avui presento un plat triat per la Mercè de Destapant cassoles. Aquest mes el blog triat per reproduir les seves receptes ha estat Cuinant a Canet. He triat un plat que jo faig moltes vegades a casa perquè agrada molt, però jo a l’estofat hi poso brandi, mentre que aquesta vegada i per seguir la recepta original de Cuinant a Canet l’he fet amb whisky i queda també molt bona. Un altre canvi ha estat substituir el pebre negre en gra que jo utilitzo normalment, per caiena i finalment, i com a tercer canvi he afegit unes patates a la carn perquè a casa sempre em diuen que estan tant o més bones les patates que la carn quan faig estofat i crec que tenen raó.

Estofat de vedella al whisky



Ingredients:

½ kilo de vedella tallada a quadrets
2 cebes
2 o 3 grills d’all
Sal
1 pebrotet de caiena (només un)
Oli d’oliva
Un got petit de whisky

Preparació:

Salpebreu la carn.
Saltegeu la carn en una paella amb una mica d’oli.
Reserveu la carn.
Peleu i talleu la ceba i l’all.
Poseu una mica de sal a la ceba i a l’all.
Saltegeu-los amb una mica d’oli en una cassola.
Afegiu el whisky i continueu coent perquè el whisky s’evapori.
Afegiu el pebrot de caiena esmicolat ( si voleu que no piqui tant no poseu-hi les llavors).
Peleu i talleu a daus les patates.
Afegiu la carn i les patates a la cassola.
Cobriu amb aigua i tapeu la cassola.
Comproveu la sal i afegiu-ne si s’escau.
Deixeu coure a foc lent aproximadament unes 2 hores ( si voleu fer-ho més ràpid ho podeu fer amb l’olla ràpida).
Com tots els estofats si ho feu d’un dia per un altre quedarà molt més gustós.

La caiena

La caiena és un petit pebrot vermell originari de la ciutat de Caiena a la Guaiana Francesa (d’aquí el seu nom).
És molt picant, per tant s’haurà de vigilar quan l’utilitzem perquè encara que sembli que és molt petit, el grau de picant que aporta és molt potent.
La caiena aporta molts beneficis com són millorar la digestió, pot fer més fàcil la dispèpsia o la indigestió. A més ajuda a produir saliva la qual cosa és molt beneficiós per a la bona digestió.
És també beneficiosa per a la circulació de la sang, ajuda a baixar la pressió sanguínia i a més dona energia. Un bon remei per a la mala circulació als peus i cames és barrejar una culleradeta de pebre de caiena amb dos de pols de talc i amb aquesta barreja es fa un massatge als peus i cames per aconseguir augmentar el reg sanguini.
També és coneguda per calmar el dolor, sobretot utilitzada en ungüents i pomades, ja que conté una substancia que es diu capsaïcina que causa una sensació de cremor que es transmet als músculs i a les articulacions i que funciona com a analgèsic.
Com que la caiena és tan picant podríem pensar que irrita el coll però el seu efecte és just al contrari, ja que és bona per la tos, el mal de coll i fins i tot per a les ulceres estomacals.
Un altre benefici és netejar la cavitat nasal i alleuga els símptomes de la grip i del refredat.
Per a les persones que pateixen sequedat als ulls, olorar caiena afavoreix la producció de llàgrimes.
És també antifúngic, antiinflamatori i antibacterià.
Però també hem de pensar que hi ha persones a les quals no convé el consum de la caiena.
Qui no hauria de consumir caiena?
Per exemple les mares que estiguin donar el pit, els nens de menys de 2 anys i també totes aquelles persones a les que no els agrada el picant ja que com hem dit abans molt poca quantitat de caiena aporta molt, molt gust picant.





8 comentaris:

  1. la foto del guisat és una passada!... i la teva explicació final de la caiena em sembla molt oportuna!. Moltes gracies per participar de la convocatoria!

    ResponElimina
  2. la foto del guisat és una passada!... i la teva explicació final de la caiena em sembla molt oportuna!. Moltes gracies per participar de la convocatoria!

    ResponElimina
  3. Ostres he aprés avui de la caiena.... Moltes gràcies per participar i sens dubte les patates són l'acompanyant rei.
    Muas

    ResponElimina
  4. Un bon estofat!! per a sucar-hi pa!

    ResponElimina
  5. Un bon plat d'aquest estofat i no necessitem res més per estar a gust! Amb whisky em sembla molt original.. m'apunto l'idea!
    Petons
    palmira

    ResponElimina
  6. Amb aquest conjunt d´ingredients has aconseguit un estofat estupendo. Ens retrobem en el proper repte. Una abraçada!!!

    ResponElimina