diumenge, 14 de desembre del 2014

Mongetes amb botifarra del perol esparracada. Aliments de consum ocasional.

M’agraden molt els llegums, no només pel seu gust, sinó també per la seva qualitat nutricional. Normalment, a casa, acostumem a consumir els llegums en amanida, és a dir fredes, però ara que ja fa una mica de fresqueta m’ha semblat més adient fer unes mongetes calentes i acompanyades d’una bona botifarra del perol.

Mongetes amb botifarra del perol esparracada.

Ingredients per a 2 persones:
500 grams de mongetes cuites
Un tros de botifarra del perol
Una ceba
Un grapadet de camagrocs ( o altre tipus de bolets)
All i julivert
Oli
Sal
Preparació:
Traieu la pell de la botifarra i talleu-la a rodanxes.
En una paella amb una mica d’oli sofregiu els trossets de botifarra.
Reserveu.
En el mateix oli, sofregiu la ceba picada i els bolets i abans d’apagar el foc afegiu una mica d’all i julivert també picat i remeneu bé.
Afegiu les mongetes cuites i ben escorregudes i la botifarra que segurament s’haurà desfet.
Doneu un parell de tombs perquè s’escalfi tot bé i es remenin els gustos.
Serviu calent.

Aliments de consum ocasional

La botifarra del perol és un embotit de les nostres terres, una botifarra blanca que s’anomena “del perol” perquè fa referencia al recipient on s’ha cuit.
Antigament es feia amb carns i vísceres,  com per exemple la carn del coll, els ronyons, el cor...però actualment s’utilitzen carns més nobles i s’afegeix també cansalada, papada, freixures, sal i pebre. El resultat és un embotit melós i molt gustós.
És un aliment molt energètic i ric en greixos i colesterol però també té un alt valor biològic, proteïnes i vitamines del grup B. Dins d’una alimentació saludable i equilibrada el seu consum hauria de ser només ocasional, és a dir, hauríem de menjar-ne només de tant en tant com tots el aliments que es troben al cap damunt de la piràmide alimentaria.
Aquests tipus d’aliments no només s’han de consumir de tant en tant sinó que també s’ha de tenir en compte de consumir-los en quantitats petites perquè es tracta d’aliments que contenen nutrients que hem de restringir si volem cuidar la nostra salut.

Només cal tenir en compte quins són aquests aliments. Són aquells que tenen gran quantitat de greixos saturats com embotits, mantegues, margarines i carns amb molt de greix, sucres, com per exemple caramels, dolços, begudes refrescants o pastisseria industrial. De la mateixa manera dintre d’aquest grup hauríem d’incloure els snacks com patates fregides, cotnes o altres tipus d’aperitius, que a més de tenir molta sal, també tenen molts greixos i finalment dintre d’aquest grup cal incloure les begudes alcohòliques.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada