dilluns, 22 de setembre de 2014

Mongetes seques amb tonyina en escabetx. El julivert.

Fins no fa gaire temps el julivert es regalava, sobretot al mercat, a les parades de peix, carn o verdures, al tornar el canvi et donaven una mica de julivert, però ara aquest bon costum sembla que s’està perdent i és una llàstima perquè el julivert a part de ser un condiment culinari és també una planta amb moltes propietats nutritives i fins i tot terapèutiques.

Mongetes seques amb tonyina en escabetx


Ingredients: (per a 2 persones)
1 llauna de tonyina en escabetx
400 grams de mongetes blanques cuites
1 ceba tendra petita
Oli
Julivert fresc
Sal

Preparació:
Talleu la ceba ben petita
Talleu el julivert ben petit
Barregeu en un bol la ceba, el julivert, la tonyina escorreguda i les mongetes amb compte per tal de no aixafar les mongetes.
Per amanir feu una vinagreta amb l’escabetx de la tonyina, una mica més d’oli i una mica de sal.

El julivert
Encara que ja no ens regalin el julivert al mercat o al supermercat hi ha una manera fàcil i barata de tenir sempre julivert fresc a ma: dedicar una torreta o una jardinera de la terrassa per sembrar o plantar julivert, ja que aquest creix de manera fàcil, sense haver de dedicar-li ni esforços, ni atencions especials.
Només hem de tenir en compte que el julivert necessita molta llum, que el podem plantar en qualsevol època de l’any però és millor evitar els dies de molta calor o de molt fred, que la germinació del julivert és molt lenta, per tant si sembrem llavors i veiem que no apareix res, no hem de perdre la paciència perquè potser trigarà un mes o fins i tot més temps a que apareixen les primeres plantes, i finalment cal tenir present que el julivert necessita ser regat sovint però hem d’anar en compte que no quedi aigua estancada ja que seria molt perjudicial per a la planta.
I quan tinguem un preciós i verd julivert a casa no oblidem d’incloure’l  en els nostres plats perquè es una herba amb moltes propietats:
-      Actua com diürètic, afavorint l’eliminació de líquids, la qual cosa és especialment interessant en casos d’obesitat o sobrepès.
-      És un antioxidant, la qual cosa ajuda a que les cèl·lules es mantinguin joves durant més temps.
-      Funciona afavorint la digestió dels aliments, és antiflatulent i ajuda a obrir la gana.
-      És una planta rica en minerals com el fòsfor, el calci, el ferro i el sofre.
-      Té molta vitamina C
-      Enforteix el cabell i les ungles i és adequat per combatre els problemes de la pell.



3 comentaris:

  1. Una amanida senzilla, nutritiva, sana i saborosa! no es pot demanar més ;). Un petó!

    ResponElimina
  2. Quina idea més bona m'acabes de donar !!! Mai he combinat tonyina amb escabetx amb mongetes... Molt bona, a casa ens agradarà molt!
    Una abraçada,
    Palmira

    ResponElimina
  3. Que rico!!, me quedo por aquí de seguidora porque tienes recetas realmente buenissimas.
    Un beso

    ResponElimina