dimarts, 17 de setembre del 2013

Amanida amb bacallà. El tomàquet.

Avui, que encara fa caloreta, una recepta més d’amanida. Però si busquem uns bons ingredients, sobretot uns bons tomàquets que siguin gustosos i un bon bacallà, ja veureu que no és una amanida qualsevol, sinó una amanida per repetir.
Trobar uns bons tomàquets no és una tasca fàcil. Tots hem menjat tomàquets que “no saben a res”, per tal de solucionar el problema, ja fa uns anys vam decidir començar amb el nostre hort urbà. Una torreta o una jardinera a la terrassa o al balcó, aigua i sol és suficient per conrear uns bons tomàquets. Justament els tomàquets és potser el cultiu més agraït en un hort urbà i no tan sols el gust, sinó l’aroma dels tomàquets acabats de collir és un veritable luxe.

Amanida amb bacallà.
                                     

Ingredients (4 persones)
250 grams de bacallà dessalat i esqueixat
4 tomàquets madurs
2 cebes tendres
2 ous durs
1 alvocat
2 grills d’all
Pebre negre
Oli d’oliva

Preparació:
Renteu i talleu els tomàquets i les cebes tendres.
Peleu i talleu els ous durs i l’alvocat.
Peleu els grills d’all i ratlleu-los
Remeneu tots els ingredients per tal de que els gustos es barregin bé.
Poseu per sobre el bacallà esqueixat.
Amaniu amb un bon raig d’oli i una mica de pebre negre.

El tomàquet
El tomàquet és un aliment d’origen americà i tot i que ara és un aliment popular a les nostres dietes, no va ser fins el segle XVIII que es va fer popular a Europa i en el segle XX va ser quan el seu cultiu es va estendre per tot el món.
La popularitat del tomàquet es deu d’una banda, a la seva gran versatilitat  i a la facilitat per combinar-lo amb altres aliments, i d’altra banda, a la gran quantitat de nutrients que aporta.
Existeix un gran nombre de varietats de tomàquet, de mides, formes i usos diferents.
Encara que actualment, podem trobar tomàquets al mercat i a les fruiteries durant tot l’any, la millor època per els tomàquets és l’estiu i la tardor, en concret d’agost a octubre.
Per tal de triar uns bons tomàquets haurem de fixar-nos en que siguin madurs de color vermell intens, pell llisa i que no siguin excessivament durs al tacte. Per tant, no hauríem de comprar tomàquets massa tous, amb cops i taques.
 El tomàquet és un aliment que ens aporta molt beneficis.
Té un alt contingut d’aigua, prop d’un 95%, per tant és diürètic i poc calòric .
És ric en vitamines A i C i també aporta vitamines B6 i K.
Conté minerals com el fòsfor, el ferro, el calci, el magnesi, el zinc, el sodi i el potassi entre altres, minerals necessaris per al bon funcionament del sistema nerviós.
Però potser el més interessant és que el tomàquet és un aliment ric en licopè que posseeix propietats antioxidants. El consum habitual dels antioxidants redueix el risc a contraure alguns tipus de càncer i el de patir malalties cardiovasculars.
Un aliment molt saludable.2 comentaris:

  1. Refrescant i boníssima, aquesta amanida Conxita! petons

    ResponElimina
  2. Aquests dies que torna a fer bon temps ve de gust una amanida com aquesta.

    ResponElimina