dimarts, 30 de juny del 2015

Amanida alemanya. Els cogombrets en vinagre

Amb la calor els plats que venen més de gust són les amanides. En aquest cas es tracta d’una amanida alemanya amb cinc ingredients: patata, ceba tendra, ou dur, salsitxes de gall dindi i cogombrets en vinagre.

Amanida alemanya


Ingredients: (per a 4 persones)
8 patates petites
4 salsitxes Frankfurt de gall dindi
1 ceba tendra
4 ous
4 cogombrets en vinagre
Sal, oli i vinagre ( es pot substituir per maionesa baixa en calories)
Anet

Preparació:
Renteu les patates
Bulliu les patates en aigua amb sal durant ½ hora aproximadament.
Quan estiguin fredes, talleu-les en quadradets.
Saltegeu les salsitxes en una paella amb una mica d’oli.
Talleu-les a rodanxes.
Bulliu els ous.
Quan estiguin freds, peleu-los i talleu-los a rodanxes.
Talleu la ceba i els cogombrets a trossets petits.
En un bol col·loqueu els daus de patata, les rodanxes de salsitxes, la ceba, els cogombrets i els ous durs.
Afegiu la sal, l'oli i el vinagre o bé la maionesa i remeneu amb compte perquè no es desfacin les patates.
Afegiu una mica d’anet per sobre.

Els cogombrets en vinagre
Els cogombrets en vinagre són un dels ingredients d’aquesta amanida però són també un aperitiu molt popular sobretot a l’estiu. El seu contingut en greixos és molt baix, en canvi el seu contingut en sal és alt.
L'adob en vinagre és un mètode molt antic de conservació dels aliments. En el cas de les verdures i hortalisses els aporta una olor i un gust molt agradable, incrementa la durada de les verdures i requereix poca inversió per fer aquest procés.
Es preparen amb vinagre molts vegetals com les cebetes, les pastanagues, les coliflors, els alls…però els vegetals més populars que es conserven en vinagre són els cogombrets.
Els cogombrets  són un aliment vegetal que conté vitamines i minerals ja que al conservar-los en vinagre guarden intactes gran part de les seves propietats. En concret els cogombrets tenen bones dosis de vitamines, en especial de vitamina C.
Els cogombrets tenen també una bona quantitat de fibra. D’altra banda el vinagre és un bon aliat per activar el metabolisme, la qual cosa farà que l’organisme consumeixi quantitats més grans de calories, un aspecte molt interessant quan volem perdre pes.
Aquests vegetals en vinagre i en especial els cogombrets, són baixos en greixos, en canvi hem d’anar amb compte perquè poden tenir un índex molt alt de sal. Caldrà mirar les etiquetes per saber si en tenen massa . Podem considerar un aliment massa salat si supera els 1,25 grams de sal per cada 100 grams i en canvi es considera un aliment baix en sal quan té 0’25 grams o menys per cada 100 grams. Els cogombrets en vinagre poden tenir al voltant de 1’5 grams de sal per cada 100 grams, és a dir que es pot considerar un aliment massa salat. Però hem de tenir en compte, d’una banda, que és un aliment que es consumeix en petites quantitats i d’altra que convé moderar el seu consum i gaudir-los però amb prudència i d’aquesta manera els podrem menjar en aperitius de consum ocasional o bé donant un toc de gust molt agradable en amanides.
Com en molts aspectes de l’alimentació i de la vida en general en la moderació està l’èxit.





4 comentaris:

  1. Amb dies de tanta calor les amanidas que poden ser un àpat complert m'agraden molt i la teva versió amanint amb oli i vinagre m'agrada més que la clásica amb maionesa.
    Petons i bona setmana
    Palmira

    ResponElimina
  2. Saps una cosa???? A casa ens agrada molt, però sense la salxixa ;-)
    Ptnts
    Dolça

    ResponElimina
  3. Saps una cosa???? A casa ens agrada molt, però sense la salxixa ;-)
    Ptnts
    Dolça

    ResponElimina
  4. Saps una cosa???? A casa ens agrada molt, però sense la salxixa ;-)
    Ptnts
    Dolça

    ResponElimina