Les galtes de porc són unes peces de carn,
que si estan ben guisades, queden molt tendres i gelatinoses. Són delicioses i
a més a un preu molt interessant.
Si a més, les fem estofades, tenim
l’avantatge de que es poden deixar preparades amb antelació.
Per totes aquestes raons, i perquè estan
boníssimes, avui toca: galtes estofades.
Galtes de porc estofades
Ingredients: (4 persones):
4 galtes de
porc
2 cebes
grosses
3 tomàquets
2
pastanagues
1 got de conyac
o de vi ranci
1 got
d'aigua
Una branca
de farigola i una branca de romaní
Sal, pebre
negre i oli d’oliva
Preparació:
Salpebreu
les galtes de porc i rossegeu-les en una cassola amb oli.
Reserveu-les.
Talleu les
cebes, els tomàquets i les pastanagues a trossos, salpebreu-los i sofregiu-los
en una cassola amb una mica d’oli
d’oliva.
Afegiu a la
cassola les galtes.
Aboqueu el
conyac o el vi ranci i l’aigua.
Poseu també
la farigola i el romaní dins de la cassola.
Coeu tot
junt, a poc a poc, durant al menys una
hora. (També es pot fer amb una olla ràpida i el temps de cocció serà
sensiblement més curt).
Quan ja
estiguin cuites, separeu les galtes de la resta d’ingredients.
Tritureu amb
una batedora elèctrica la resta dels ingredients (verdures i líquids) per tal
d’obtenir una bona salsa.
Aboqueu a la
cassola les galtes i la salsa i deixeu coure uns minuts tot junt (2 o 3 minuts).
Comproveu el
grau de cocció i la sal abans de servir.
La pastanaga
En els estofats m’agrada posar una mica de
pastanaga perquè crec que fa que les carns quedin més tendres, però també
m’agrada consumir-la crua en amanides, en purés o bullides amb la verdura.
Cuita o crua la pastanaga és fàcil de digerir i molt saludable.
El component més abundant de les
pastanagues és l’aigua ( el 88%). La resta són hidrats de carboni que
proporcionen energies i també conté beta carotè o provitamina A, responsables
del color de la pastanaga. Les vitamines estan també present a les pastanagues,
en concret vitamina E i vitamina B. I finalment, pel que fa als minerals, s’ha
de destacar el potassi, el calci, el fòsfor i el iode.
En quant al beta carotè o provitamina A,
quan és absorbit, es transforma en vitamina A, que és essencial per la vista,
per la pell i per el bon funcionament del sistema immunològic. El beta carotè
és antioxidant i neutralitza els radicals lliures, per la qual cosa es pot dir
que el consum regular de pastanagues, com el d’altres productes que contenen
aquest element, redueix el risc de malalties cardiovasculars, degeneratives i
del càncer.
La pastanaga conté també àcid fòlic que
ajuda a prevenir anèmies i la niacina que és un altre dels nutrients de la
pastanaga que assegura el bon funcionament del sistema digestiu i del sistema
nerviós.
Quan utilitzem la pastanaga a la nostra
cuina haurem de tenir en compte que per netejar-les és millor rascar-les que
pelar-les perquè la major part de les vitamines estan al costat de la pell.
Com a curiositat, podem dir, que les
pastanagues tenen el seu origen a l’Afganistan, cap al 3.000 aC. i que
originàriament no eren de color taronja, sinó que eren de color morat per fora
i grogues per dintre. Més tard, quan els comerciants àrabs van fer arribar les
llavors de pastanaga a altres regions, van sorgir varietats de tonalitats
diferents com el blanc, el groc o fins i tot el negre. Al segle XVI es va
produir la primera pastanaga de color taronja a Holanda i va ser justament de
color taronja perquè coincidís amb el color de la casa reial d’Holanda.
M'encanten les galtes tot i que no lesmengem tant ara que estem a paris perque s'han d'encarregar :o(
ResponEliminaQueden boníssimes de moltes maneres i així guisadetes es poden congelar i em dona que queden encara més meloses després!
Petons
Palmira
Les galtes són boníssimes, i és un guidadet d'aquells que fets el dia abans millora. Nosaltres a l'estiu ens encanta acompanyar-les amb fruites, albercocs, préssec, pera...
ResponEliminaPtnts
Dolça