Quan vaig
mirar i remenar el blog De cuina per buscar una recepta i elaborar-la a
proposta de la Mercè de Destapant cassoles, com faig cada mes dins del
repte Del blog al plat, vaig
veure moltes receptes interessants però amb aquestes calors, les que més em van
venir de gust de fer eren les d’amanides (n’hi ha moltes i molt interessants).
Finalment, em vaig decidir per una amanida molt
colorista, refrescant i estiuenca: l’amanida d’estiu en tons taronges. A part
del seu color atractiu, vigoritzant i alegre el que més em va cridar l’atenció
va ser que un dels seus ingredients fos el préssec.
Sovint afegeixo a les meves amanides fruita fresca,
en general, poma. A vegades també hi poso pera, i a la tardor, magrana, però
mai havia pensat de posar-hi préssec. Quina agradable sorpresa! Crec que no serà
la darrera vegada, resulta una amanida exquisida.
Amanida
d’ estiu en tons taronges
Ingredients:
200 grams de bacallà dessalat
2 endívies
2 préssecs de vinya
2 tomàquets (són del nostre hort urbà)
2 pastanagues (la recepta original no en portava
però jo els he posat)
Sal, oli, pebre,vinagre i mostassa.
Preparació:
Talleu el bacallà en quadres i amaniu-lo amb un raig
d’oli i una mica de pebre.
Talleu també les endívies, els tomàquets, les
pastanagues i els préssecs.
Barregeu tots els ingredients.
Amaniu amb una vinagreta que fareu amb oli d’oliva,
sal, vinagre i una mica de mostassa a l’antiga.
El préssec
A casa, a la tardor, la fruita preferida és la
mandarina, a l’hivern, taronges i plàtans, a la primavera, maduixes i sobretot,
cireres i a l’estiu, les síndries, però fins i tot per sobre de les síndries,
els préssecs són els nostres favorits en totes les seves varietats.
A part del seu gust delicat i saborós, els préssecs
destaquen per les seves grans qualitats nutritives
Tenen vitamines antioxidants: A,C i E que ajuden a
evitar l’envelliment precoç de les cèl·lules, a part de reforçar el sistema
immunitari.
Aquestes vitamines A,C i D contraresten l’acció perjudicial
de les molècules oxidants anomenades radicals lliures i d’aquesta manera, ajuden
a evitar les malalties degeneratives i l’envelliment precoç.
El préssec és també ric en minerals, com el potassi
que ajuda a regular la tensió arterial i el fòsfor que és molt important per el
sistema nerviós, així com el magnesi que contribueix a reduir la sensació d’estrès,
cansament o ansietat.
A més, els préssecs ajuden a fer la digestió, són diürètics
i lleugerament laxants, degut al seu ric contingut en fibra.
Al ser una fruita no massa rica en sucres, però
d’efecte saciant, és també molt adequada en els règims per aprimar-se o per
controlar el pes.
És a causa d’aquestes propietats, que ja des d’antic
el préssec va ser adoptat a la Xina antiga, concretament a la filosofia taoista,
com a símbol de la longevitat i de la immortalitat. Aquest fruit, originari de
Xina, va arribar a Europa a través de Persia i les rutes comercials que
unien l’Orient i l’Occident i es cultiva a l’Occident des de l’Edat Mitjana.
caram quina amanida mes refrescant...dónen ganes de ficar la cullera!, moltes gràcies per participar. Ara de vacances fins al setembre!
ResponEliminaSuper refrescant aquesta amanida, l'he de provar perqué això de ficar prèssec a l'amanida m'ha cridat l'atenció!
ResponEliminaPetons
Palmira
Com sempre són d'agrair els teus comentaris nutricionals; per cert que amb la quantitat de préssecs que mengem per aquestes dates, a veure si aconsegueixo rejovenir-me una mica, ha, ha...!! Per cert, cal aprofitar ara que és temporada del préssec d'Ordal! Una abraçada!
ResponElimina