L’altre dia
vaig assistir a Moià a una conferencia d’en Francesc Murgades sobre la cuina
catalana del 1714 on ens va explicar que la coca de recapte o com diuen en
altres llocs, la coca enramada no és
només una cuina d’aprofitament sinó també el que en altres temps es deia cuina
de caritat i que ara diríem cuina solidaria, ja que es feia amb la massa de pa
i se li afegia les verdures i els aliments que cadascú tenia a casa seva o a la
seva horta i es feia arriba una mica d’aquesta coca als més pobres.
Vaig pensar
que jo també podria aprofitar els darrers pebrots i les darreres albergínies
del nostre hort urbà per fer una coca de recapte i aquí la tenim
Coca de recapte
Ingredients:
Massa de pa
3 albergínies
petites
2 cebes
1 pot de
bolets en conserva
½ pebrot
vermell
5 salsitxes
1 raig d’oli
d’oliva
sal
Preparació:
Prepareu la
massa o bé podeu comprar-la ja feta.
Estofeu les
albergínies tallades però sense pelar, a poc a poc en una paella amb una mica
d’oli.
Reserveu-les.
Estofeu
també les cebes tallades i quan estiguin cuites però sense agafar color,
reserveu-les.
Estofeu
també el pebrot tallat a trossos petits i reserveu.
Afegiu una
mica de sal a les verdures.
Saltegeu
també els bolets durant un parell de minuts.
Fregiu les
salsitxes i reserveu.
A
continuació disposeu tots els ingredients sobre la massa de la coca, començant
per la ceba, l’albergínia, els bolets i finalment les tiretes de pebrot i
afegiu un bon raig d’oli.
Introduïu
la coca dins del forn calent i coeu a 240ºC durant 12 o 14 minuts segons el
forn.
Un parell de
minuts abans de que acabi la cocció, afegiu la salsitxa sobre la coca.
Mengeu la
coca un cop estigui freda, però encara és més bona l’endemà.
La coca de recapte, un plat saludable
La coca de
recapte és una recepta de la cuina catalana però que a cada poble o fins i tot
a cada casa té la seva pròpia elaboració i es prepara amb ingredients diferents , de
fet com que és cuina d’aprofitament, en cada cas podem posar a la coca els
ingredients que tenim a l’abast.
Podem dir,
però, que malgrat les particularitats la coca de recapte és una massa de pa que
s’estira i sobre la que col·locarem una base de verdures com poden ser la ceba,
albergínia, tomàquet, pebrot etc...escalivats o bé estofats i salsitxa,
botifarra, arengada o anxoves principalment, és a dir, productes que s’acostumaven
a tenir a les cases dels pobles, productes de proximitat.
A aquesta
coca se li afegeix també un bon raig d’oli i es posa al forn o fins i tot en
altres èpoques quan no tothom tenia forn a casa, es portava a coure al forn del
poble i després es passava a recollir.
Els
ingredients, tant pel que fa a la massa com al guarniment, són ingredients que
pertanyen a la dieta mediterrània, per la qual cosa, és un plat que a part de
ser molt nostre és també molt saludable.
A casa moltes vegades quan no sé que preparar tirem per una coca "fot i tot"... I sempre queda genial, la pega és que mai en mengem dues idéntiques :o)
ResponEliminaLA teva ha quedat genial, puc sentir l'oloreta i tot
Una abraçada,
palmira
Vam anar a la fira de la coca enramada de l'Arboç i vam poder-la tastar. Estava boníssima! No sabia que era una recepta de la cuina de caritat. Una abraçada! Anna de retallsdecuina.cat
ResponElimina