Encara som a l’estiu i en
aquestes nits caloroses, una coqueta de sardines a la fresca i amb bona
companyia ve molt, molt de gust. I a més és fàcil i ràpid de fer.
Coca
de sardines
Ingredients:
Una làmina de pasta de full
Filets de sardines
3 cebes
Un pot de sofregit (encara
millor si és un sofregit casolà)
All
Julivert
Preparació:
Demaneu al peixater /a que ens
prepari les sardines a filets i les deixi sense cap i sense espines.
Estireu la pasta de full amb l’ajut
d’un corró. ( si s’estira, ja no cal punxar-la)
Talleu la làmina de pasta en
quadrats.
Renteu i talleu la ceba.
Deixeu sofregir la ceba a foc
lent fins que agafi color.
Pinteu els quadrats de pasta
de full amb el sofregit.
Poseu a sobre la ceba cuita
(podeu utilitzar també un pot de ceba caramel·litzada preparada si voleu fer
que la recepta sigui més ràpida de fer).
Sobre de cada quadrat de pasta
i damunt el sofregit i la ceba, col·loqueu un tros o mig (segons la mida) de
sardina.
Coeu al forn a 190ºC durant 8
minuts.
Poseu per sobre all i julivert
picat.
Els
peixos blaus
Quina és la diferencia entre
els peixos blancs i els peixos blaus?
La diferencia es fonamenta en
el seu contingut en greixos, ja que mentre en els peixos blaus el contingut de
greixos es situa sobre el 10 al 15%, en els blancs no acostuma a superar el 5%.
Amb aquestes dades podríem pensat que els peixos blancs són més saludables
perquè el seu contingut en greixos i per tant, en calories és menor. No hem
d’oblidar, però, que justament aquests greixos dels peixos blaus són greixos
poliinsaturats, monoinsaturats i omega 3 molt saludables i molt interessants nutritivament
parlant. Ara bé, si hem de controlar el nostre pes haurem de tenir en compte
aquestes dades i no consumir peix blau en excés, ja que encara que el peix blau
és molt saludable, també és més calòric que el peix blanc.
Els greixos Omega 3 que són
molt presents en el peix blau són essencials per a les persones que tenim el
colesterol alt i actuen com a defensa per a les malalties coronaries. L’Omega 3
intervé també de manera positiva a la formació del HDL, anomenat popularment
colesterol bo i redueix la formació del LDL o colesterol dolent, a més de
controlar els nivells dels triglicèrids.
Per tot això, els especialistes
en nutrició ens recomanen menjar peix blau com a mínim 2 o 3 vegades a la
setmana, ja que a més de regular el colesterol, és bo per al control de la
hipertensió i malalties del cor. Els greixos omega 3 tenen també beneficis per
a l’aparell circulatori i per a la prevenció de l’artritis.
D’altra banda, hem de dir que
el peix blau conté vitamines i minerals com el calci, el iode, el ferro, el
potassi i el fòsfor.
Per distingir els peixos blaus
dels blancs és molt fàcil, només cal mirar la cua si aquest té forma de V, es
tracta d’un peix blau.
Els peixos blaus més comuns
són la tonyina, el seitó, el salmó, la truita, el sorell, l’anguila, el verat,
el congre, l’arengada i el més popular de tots: la sardina.
Quan parlem de peix blau cal
recordar que és preferible consumir especies de mida més petita com la sardina,
el seitó o els verats a altres especies de peix blau de mida més gran, com el
peix espasa, l’emperador o la tonyina, ja que aquests peixos grans, que poden
fins i tot arribar a pesar més de 200 quilos acumulen metalls pesat com el
mercuri i per tant cal limitar molt el seu consum.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada