Fins no fa gaire temps el julivert es
regalava, sobretot al mercat, a les parades de peix, carn o verdures, al tornar
el canvi et donaven una mica de julivert, però ara aquest bon costum sembla que
s’està perdent i és una llàstima perquè el julivert a part de ser un condiment
culinari és també una planta amb moltes propietats nutritives i fins i tot
terapèutiques.
Mongetes seques amb
tonyina en escabetx
Ingredients: (per a 2
persones)
1 llauna de tonyina en escabetx
400 grams de mongetes blanques cuites
1 ceba tendra petita
Oli
Julivert fresc
Sal
Preparació:
Talleu la ceba ben petita
Talleu el julivert ben petit
Barregeu en un bol la ceba, el julivert,
la tonyina escorreguda i les mongetes amb compte per tal de no aixafar les
mongetes.
Per amanir feu una vinagreta amb l’escabetx
de la tonyina, una mica més d’oli i una mica de sal.
El julivert
Encara que ja no ens regalin el julivert
al mercat o al supermercat hi ha una manera fàcil i barata de tenir sempre
julivert fresc a ma: dedicar una torreta o una jardinera de la terrassa per
sembrar o plantar julivert, ja que aquest creix de manera fàcil, sense haver de
dedicar-li ni esforços, ni atencions especials.
Només hem de tenir en compte que el
julivert necessita molta llum, que el podem plantar en qualsevol època de l’any
però és millor evitar els dies de molta calor o de molt fred, que la germinació
del julivert és molt lenta, per tant si sembrem llavors i veiem que no apareix
res, no hem de perdre la paciència perquè potser trigarà un mes o fins i tot
més temps a que apareixen les primeres plantes, i finalment cal tenir present
que el julivert necessita ser regat sovint però hem d’anar en compte que no quedi
aigua estancada ja que seria molt perjudicial per a la planta.
I quan tinguem un preciós i verd julivert
a casa no oblidem d’incloure’l en els
nostres plats perquè es una herba amb moltes propietats:
- Actua com diürètic,
afavorint l’eliminació de líquids, la qual cosa és especialment interessant en
casos d’obesitat o sobrepès.
- És un antioxidant, la
qual cosa ajuda a que les cèl·lules es mantinguin joves durant més temps.
- Funciona afavorint la
digestió dels aliments, és antiflatulent i ajuda a obrir la gana.
- És una planta rica en
minerals com el fòsfor, el calci, el ferro i el sofre.
- Té molta vitamina C
- Enforteix el cabell i
les ungles i és adequat per combatre els problemes de la pell.
Una amanida senzilla, nutritiva, sana i saborosa! no es pot demanar més ;). Un petó!
ResponEliminaQuina idea més bona m'acabes de donar !!! Mai he combinat tonyina amb escabetx amb mongetes... Molt bona, a casa ens agradarà molt!
ResponEliminaUna abraçada,
Palmira
Que rico!!, me quedo por aquí de seguidora porque tienes recetas realmente buenissimas.
ResponEliminaUn beso