divendres, 7 de gener del 2011

Tortell de Reis per un dia màgic

La nit del 5 de gener i sobre tot, sobre tot el matí del dia 6 són màgics, moments que són irrepetibles al llarg de tot l’any.
Aquest any un dels millors regals ha estat aquest blog que m’han preparat els meus fills per anotar receptes, viatges, sortides, tot el que jo vulgui i sobre tot un espai per compartir.                                                                                                        
M’agrada que el primer post del meu nou blog sigui, doncs,l’endemà del 6 de gener i com no podria ser de cap altre manera la recepta serà la del tortell de Reis.
El tortell són les postres típiques del dia de Reis elaborat amb pasta de brioix en forma d’anella i decorat amb fruites confitades i sucre.
També es pot farcir, normalment de massapà però darrerament també s’acostuma a farcir de cabell d’àngel, nata, trufa o crema.
 Aquest tortell conté dues sorpreses amagades: una fava seca i una figureta (normalment d’un dels Reis). Segons la tradició, aquell qui troba la figureta dins el seu tros és coronat amb la corona daurada de cartró que decora el centre del pastís, mentre que qui es troba la fava és a qui li toca pagar el tortell.
Fer un tortell de Reis no és difícil, només es necessita una mica de temps i paciència i al final s’aconsegueix un tortell propi i una gran satisfacció.
Així que per tots els que l’any que ve( o aquest encara que el dia de Reis ja hagi passat) vulgueu fer el vostre propi tortell, us deixo la recepta. Animeu-vos a crear el vostre tortell.
Ingredients:
   Per la massa mare:
-      70 grams de llet tèbia
-      10 grams de llevat de forner
-      1 culleradeta de sucre
-      130 grams de farina de força
   Per la massa principal:
-      60 grams de llet tèbia
-      70 grams de mantega
-      2 ous
-      450 grams de farina de força
-      20 grams de llevat de forner
-      Un polsim de sal
-      25 grams d’aigua de flor de taronger
-      120 grams de sucre
-      La ratlladura de mitja llimona i de mitja taronja.
Per decorar el tortell:
-      Un ou batut
-      Fruita confitada
-      Sucre amb unes gotetes d’aigua.
Preparació
Prepareu la massa mare.
En un bol desfeu el llevat a la llet tèbia, afegiu el sucre i la farina tamisada.
Amb  les mans, aneu barrejant els ingredients fins aconseguir una massa que no s’enganxi als dits i doneu-li forma de bola.
En un altre bol, que haureu omplert d’aigua tèbia, introduïu la massa i deixeu-la durant 10 minuts fins que la massa suri.
Mentrestant  prepareu la massa principal.
En un bol barregeu la llet, el llevat, la farina tamisada, la mantega, els ous, la farina, el sucre, l’aigua de flor de taronger , la ratlladura de mitja llimona i de mitja taronja i la massa mare.
Al començament es pot barrejar amb l’ajut d’una espàtula de silicona i després continuareu amb les mans i ja fora del bol, sobre el marbre i  amb moviments enèrgics sempre de fora a dintre, fins aconseguir una massa que no s’enganxi als dits.
Deixeu reposar la massa en un bol , tapeu-la amb paper film i deixeu la massa en un lloc calent durant 3 o 4 hores fins que el volum es dupliqui.
Després del temps de repòs traieu la massa del bol i deixeu-la sobre el marbre i amb una espàtula de silicona, dividiu la massa en dues parts (tindreu 2 tortells)
Formeu dues boles amb les mans sempre amb moviments de fora a dins.
Deixeu reposar les masses durant 5 minuts més.
Doneu forma de tortell amb les mans, introduïu els dits al mig de la bola fins a fer un forat central i amb molta cura doneu-li forma .
Aixequeu-lo i amb el propi pes donareu forma al tortell.
Si voleu posar les sorpreses és el moment de fer-lo introduint els dits a la part inferior del tortell i posant-hi les sorpreses embolicades amb paper d’alumini.
En una plata del forn poseu un full de paper especial per coure al forn i al mig col·loqueu una anella d’emplatar que haurem pintat amb una mica d’oli.
Poseu el tortell sobre la plata, d’aquesta manera durant la cocció, el forat  del tortell es mantindrà sense problemes.
Deixeu reposar la massa durant 2 hores més i tapeu  la plata amb un drap ben net de cotó.
Pinteu el tortell amb ou batut amb l’ajut d’un pinzell de silicona amb molta cura per tal de no punxar el tortell.
Decoreu el tortell amb fruita confitada (cireres, meló, taronja, llimona…) i amb sucre amb unes gotetes d’aigua.
Escalfeu el forn a 200ºC calor dalt i baix.
Introduïu el tortell al forn i manteniu-lo durant 10 minuts a 200ºC.
Baixeu el forn a 180ºC i manteniu-lo a aquesta temperatura durant 5 minuts més.
Després tingueu a ma paper d’alumini per tapar el tortell per tal de que no es cremi per sobre i manteniu el tortell durant 3 minuts més.
En total haureu de coure el tortell de 15 a 18 minuts però  controleu la cocció i vigileu que no es cremi.
Traieu el tortell del forn i quan estigui fred, amb molta cura i amb l’ajut d’un ganivet  traieu l’anella d’emplatar.
Un dels dos tortells l’he deixat sense farcir i l’altre l’he tallat amb molta cura i l’he farcit de trufa que he preparat amb un tetra brick de nata per muntar i 3 cullerades de cacau en pols.
I ara, ja tindreu els tortells  a punt per celebrar aquesta festa màgica.
Espero que tots hàgiu passat una bona diada dels reis i que us hagin portat moltes coses  ( si heu sigut bons).



(Source: webosfritos.es)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada