Proposta del Blog
al plat per aquest mes d’octubre: fer una recepta del blog Pebre i
xocolata, on podreu trobar un munt de receptes apetitoses en especial de
receptes dolces.
Jo he triat una
coca de pa, de forner o de sucre perquè és una de les nostres coques
preferides.
De totes les coques de pa que hem provat la
nostra preferida és la del forn del poble de Montseny, feta amb foc de llenya i
que és impressionant, però aquesta que he fet avui també està força, força bé.
Coca de pa, de
forner o de sucre
Ingredients:
500 grams de
farina de força
10 grams de
llevat fresc
Un pessic de sal
320 ml d’aigua
50 ml d’oli d’oliva
40 grams de
sucre
Sucre i pinyons
per posar pe sobre de la coca
Una copa d’anís
Preparació:
-Poseu en un bol
la farina, el sucre, la sal i el llevat esmicolat.
-Afegiu poc a
poc l’oli i l’aigua mentre ho remeneu.
-Amasseu la
pasta durant 15 minuts fins que quedi llisa i elàstica. (Si teniu màquina per amassar, ho podeu fer
amb la màquina).
-Passats els 15
minuts, doneu-li forma de bola i deixeu-la reposar en un lloc on no faci fred i
tapat amb un drap durant 1 hora o hora i mitja fins que dobli el volum. (jo la
vaig deixar dins el forn apagat)
-Talleu la massa
per la meitat i feu dues boles amb les que farem dues coques.
-Estireu la
massa i doneu-li forma allargada a les coques.
-Poseu les dues
coques sobre un paper vegetal en una safata per anar al forn.
-Tapeu-les amb
el drap i deixeu-les reposar 15 minuts més mentre enceneu el forn a 150º i el
deixeu que s’escalfi.
-Passats els 15
minuts, pressioneu la pasta de les coques amb els dits per tal de que es formin
petits foradets.
-Poseu-hi per
sobre un raig d’oli, sucre i pinyons.
-Introduïu la safata amb les
coques dins del forn calent.
-Deixeu coure durant uns 15
minuts, però aneu amb compte de que no es cremin.
-Traieu les coques del forn i
immediatament aboqueu la copa d’anís per sobre i veureu com es caramel·litza el
sucre.
I ara ja …a menjar-la.
Amb una mica de xocolata negra o
amb llet ( a mi m’agrada més la segona opció) serà un esmorzar o un berenar de
luxe.
Els pinyons
Encara que els pinyons es venen
com a fruits secs, en realitat són les llavors del pi pinyonaire (pinus pinea).
Els pinyons no es cultiven sinó
que es recol·lecten dels boscos, això vol dir que no estan tractats amb cap
pesticida ni producte químic, són ecològics i és també per aquesta raó que el
seu preu és més elevat que el dels fruits secs, ja que com hem dit els pinyons
no es conreen.
Es poden menjar crus o torrats i
la seva conservació és aproximadament d’un any sempre i quan es conservin en un
lloc fresc i sec.
El seu contingut en nutrients és
molt alt i tenen també moltes propietats saludables.
Son rics en calci i magnesi per
la qual cosa són especialment aconsellables en èpoques de creixement o per a
les persones que tenen osteoporosis o descalcificació.
També són beneficiosos per reduir
el risc de les malalties cardiovasculars degut al seu contingut de greixos mono
i poliinsaturats que ajuden a reduir els nivells de colesterol.
Els pinyons aporten molta energia
i nutrients això és especialment interessant per aquelles persones que fan una gran
activitat física com esportistes
excursionistes, nens etc..
També en èpoques on ens sentim
especialment cansats o fins i tot si tenim anèmia, els pinyons ens aportaran una
dosi suplementaria de ferro.
Els pinyons són també rics en
minerals com el potassi, el fòsfor, el magnesi, el ferro, l’àcid fòlic i el
calci.
L’únic problema dels pinyons és
que tenen moltes calories (510 calories per 100 grams) per això, s’han de
consumir amb moderació si hem de controlar el nostre pes.
Un dels nostres dolços tradicionals preferits! En vull una!!!
ResponEliminaPetons,
Olga
Un dels nostres dolços tradicionals preferits! En vull una!!!
ResponEliminaPetons,
Olga
Hem fet la mateixa recepta! A casa ens va agradar molt
ResponEliminaPetonets
La coca de forner sempre ha sigut la meva preferida desde ben petitona... tot i que mai he tornat a trobar el sabor d'aquella que el meu mare portava del mercat els dijous...
ResponEliminaQuins records, haurem de probar aquesta recepta que mai l'hem fet a casa.
Petons
Palmira
No sabia aquesta informació sobre els pinyons... Gràcies per compartir-la. La coca està de vici!
ResponEliminaGràcies per participar al repte!
Marta
Sóc fan de les coques...lloc per on passo i busco forn amb la seva coca... t'ha quedat molt bé!!
ResponElimina