Tenir un hort urbà té molts
avantatges, però també té un inconvenient i és que a vegades tenim una gran
quantitat del mateix producte llest per consumir.
La setmana passada al nostre
hort hi havia una “sobre producció” d’enciams i tot i que les amanides a casa
ens agraden molt, no donàvem a l’abast amb tanta enciam. Va ser en aquell
moment que vaig pensar de fer una crema d’enciam. No l’havia feta abans, però
la veritat és que amb una mica de ceba va quedar una crema molt refrescant ,
lleugera i fina. I a més és fàcil i ràpida de fer.
Crema
d’enciam
Ingredients:
Un enciam
2 cebes tendres
Brou de pollastre
Sal
Pebre negre
Olives, pernil i unes fulles
de menta per decorar
Preparació:
Talleu l’enciam en quatre
trossos.
Bulliu l’enciam en una cassola
amb aigua i sal durant 2 o 3 minuts.
Refredeu-la amb aigua i gel
per tal de que no perdi el color.
Deixeu-la escórrer.
Netegeu i talleu les dues
cebes
Saltegeu-les en una paella amb
una mica d’oli
En un got de batedora poseu
l’enciam bullida, les cebes saltejades i el brou (la quantitat de brou dependrà
de com d’espessa vulgueu que sigui la vostra crema)
Afegiu una mica de pebre negre
i una mica de sal ( si s’escau)
Tritureu amb la batedora
elèctrica
Si voleu que la crema tingui
una textura molt fina, coleu la crema, però si no voleu una textura tan fina
podeu servir directament en els plats, bols o gots segons la presentació que
trieu.
Decoreu amb mini taquets de
pernil, amb olives picades o amb fulles de menta.
És una crema que podeu menjar
calenta o freda segons l’estació de l’any o els vostres gustos.
Cremes
i purés de verdures
Les cremes i els purés de
verdures són una bona manera de menjar verdura per aquelles persones a les
quals no els entusiasme aquesta menja. Són plats molt saludables, fàcils de
fer, de preparar i de menjar. A més es poden congelar i són una bona opció per
quan no tenim gaire temps per cuinar.
Un dels seus avantatges és que
no s´han de mastegar. Mastegar correctament és molt important perquè afavoreix
l’assimilació dels nutrients, redueix el temps de permanència dels aliments a l’
estomac, facilita la digestió i minimitza el risc d’inflor estomacal. Però a
moltes persones els costa mastegar correctament. Les cremes i purés tenen una
textura ideal que fins i tot mastegant correctament no podem millorar.
Les cremes ens aporten aigua i
són molt variades i versàtils. Es poden fer cremes i purés de moltes verdures
diferents i combinades i no limitar-nos a la típica crema de carbassó.
La típica crema de verdures
està bé com a primer plat, però si introduïm alguns canvis pot ser un menjar
complet. La primera opció és afegir proteïnes, ja que les cremes de verdures
són riques en vitamines i minerals però pobres en proteïnes i a part del valor
nutricional les proteïnes són importants perquè
aporten sensació de sacietat. Això és fàcil afegint ingredients com
carn, ou, peix, llet, formatge o bé
seitan, tofu o fruits secs si preferim les proteïnes vegetals.
Amb les cremes podem controlar
també fàcilment les calories i són per tant, molt adequades en les dietes de
control de pes. Es pot afegir a la crema llet, nata, crema líquida,
formatge...però si volem fer una crema lleugera podem substituir aquest ingredients
per un iogurt descremat, per brou de pollastre o bé per l’aigua de coure les
verdures, que faran que aquesta crema sigui més lleugera i amb menys calories.
És a dir que podem adaptar la
crema a les nostres necessitats nutricionals, gustos i podem servir-les fredes
o calentes segons l’època de l’any. A l’estiu una crema freda ens hidratarà i
ens refrescarà i a l’hivern una crema ben calenta ens entonarà el cos i ens escalfarà
a més de preparar l’estomac per a la resta de l’àpat.
quina pinta mes gustosa
ResponEliminaEsta espectacular i ara cara al bon temps es ideal, felicitats pel teu bloc.T'animo a fer una ullada al meu post d'aquesta setmana i veuras algunes idees realment interessants, que crec et poden inspirar i faràs. Desitjo que passis una bona estona. Elracodeldetall.blogspot.com
ResponEliminaOstres quina sort tenir sobre producció amb un hort urbà :o) El nostre no pot jejeje
ResponEliminaLa crema d'enciam m'agrada molt, queda molt suau i a més super original, oi?
Petons
Palmira