El cap de setmana vam sortir amb un grup d’amics a
Figueres. Va ser un cap de setmana genial. Vam assistir a una sessió del IV
Festival del Circ, vam anar al museu Dalí i al museu del Joguet. Un cap de
setmana complet.
I entre visita i visita vam parlar de molts temes i
també de cuina, vam intercanviar idees i receptes, algunes les vaig trobar tan
interessants que aquesta mateixa setmana ja les he fet, com aquest guisadet de
sèpia, molt ràpid de fer i molt bo.
Sèpia guisada amb
patates i carxofes
Ingredients:
1 sèpia mitjana per persona
1 patata mitjana per persona
1 ceba gran
2 o 3 carxofes
1 got de vi ranci
2 grills d’all
Oli, sal, pebre negre
Preparació:
Netegeu les sèpies
Talleu les sèpies a trossos
Sofregiu la sèpia amb una mica d’oli
Reserveu
Netegeu i talleu les carxofes a quarts
Sofregiu la carxofa amb una mica d’oli
Reserveu
Talleu la ceba a làmines fines
Sofregiu la ceba i l’all amb una mica més d’oli
Quan ja estigui la ceba i l’all una mica cuites,
afegiu el vi i sofregiu uns minuts més.
Afegiu a la ceba i l’all, la carxofa i la sèpia
Peleu les patates i talleu-les a trossos
Afegiu-les a la cassola
Afegiu una mica d’aigua fins que quedin tots els
ingredients tapats i deixeu coure amb la cassola tapada 30 minuts més a foc
suau fins que la sèpia quedi ben toveta.
Rectifiqueu de sal i pebre si s’escau.
Nota:
Al final de la cocció es pot afegir dues cullerades d’allioli,
remeneu i deixeu coure uns minuts més
Com tots els guisats si el feu d’un dia per l’altre
serà encara més gustós.
Per què no ens aprimem
quan fem dieta?
Aviat arribarà la primavera i un cop més ens adonarem
que durant l’hivern hem guanyat una mica de pes i abans de que arribi el moment
de vestir-nos amb roba més lleugera i d’anar a la platja, molts voldrem
posar-nos a dieta. Tots ho hem intentat moltes vegades i no sempre amb èxit.
Què és el que no fem correctament? Amb intenció de que
la propera vegada que ens posem a dieta tots aconseguim el nostre objectiu, he
fet una reflexió sobre els principals motius que ens impedeixen perdre quilos
tot i estar a dieta, per tal d’evitar frustracions i evitar caure en dietes
miracle que poden fer malbé la nostra salut.
-Un dels errors més habituals és menjar
ràpid. És millor mastegar bé els aliments i menjar de manera lenta i conscient.
Si mengem més lentament podrem deixar de menjar abans de tenir la sensació de que
ja estem plens i si ho fem lentament, donarem temps a que el nostre cervell
doni l’ordre de que ja hem ingerit la quantitat d’aliments necessaris. No hem
d’oblidar que un dels tipus de menjar menys sans que hi ha és el que s’anomena
menjar ràpid (fast food). Hem de pensar que menjarem millor i menys ràpid en
companyia, perquè prendrem el temps de menjar i evitarem el fet de menjar
qualsevol cosa per tal d’eliminar la sensació de gana.
-Un altre problema pot ser saltar-se algun àpat. Si no
esmorzem o no sopem no farà que mengem menys i ens aprimem més, al contrari, la
única cosa que aconseguirem és menjar pitjor i que arribem al següent àpat amb
una gana excessiva, i per tant, mengem més quantitat de la que seria
convenient.
-Sovint controlem molt el que mengem però no tant el
que bevem. Recordarem que l’única beguda que hidrata i no aporta calories és
l’aigua. La resta de begudes afegeixen calories o bé no treuen tant la set com
l’aigua. Per tant, el cafè, els sucs de fruites, les begudes refrescants light
...completaran la nostra hidratació, però per treure’ns la set beurem aigua. -Tindrem
una especial atenció amb les begudes alcohòliques que només ens aporten
calories buides.
-Les racions massa grans són un altre dels errors més
comuns. Sembla ser que cada vegada les racions són més grans.Hauríem de ser
conscients i disminuir les quantitats quan estem a dieta.
-Menjar sense gana. Això sembla una incongruència, ja
que si estem a dieta no hauríem de menjar si no tenim gana, però sovint ho fem.
A vegades ens acabem la quantitat del plat tot i que ja no tenim més gana o
fins i tot ens mengem el que altres han deixat (sovint els nostres fills no
s’acaben el plat i nosaltres ens ho mengem), acompanyem el cafè o el té amb una
galeta (tot i que no tinguem gana)....i totes aquestes coses les fem simplement
perquè estem acostumats a fer-les i les fem sense pensar si ens convenen o no o
si tenim gana o no.
I per acabar, no s’ha d’oblidar d’una banda el tema de
l’exercici físic perquè és fonamental, no només per cremar calories, sinó per
estar sans. És molt saludable fer 50 minuts d’activitat física cada dia, que no
cal que sigui un exercici complicat. Caminar és fàcil, barat i molt saludable.
I d’altra banda, un altre tema important a tenir en
compte és l’estrés que domina les emocions, l’ansietat, els nervis i la
irritabilitat i tot això són elements claus quan es tracta de menjar bé o
malament. Si estem estressats, menjarem més quantitat, més dolços, més greixos
i en definitiva pitjor.
Hi ha moltes explicacions per no perdre pes tot i que estiguim a dieta, i els has resumit molt bé.
ResponEliminaEncara que jo afegiria menjar trist o repetitiu i el cos (com l'esperit) en cansen.
Aquest guisadet és perfecte per cuidar-nos molt i amb molt sabor, com m'agrada!
Bon cap de setmana,
Palmira
Tot això que dius és molt cert! I el que ajuda molt és l'exercici, ja que ajuda a cremar calories més ràpid i quan t´ho comences a notar a la roba, és quan agafes el ritme i t'animes a continuar vigilant què menges. Una abraçada!
ResponEliminaMolt bé Conxita la recepta¡¡, i amb aquestes reflexions...cap als sis kilos menys¡¡
ResponEliminaNúria