Aquest mes de gener la proposta de Memòries d’una
cuinera és preparar una recepta de mandonguilles. He aprofitat aquesta ocasió
per fer una recepta de mar i muntanya, en aquest cas les mandonguilles pel que
fa a la “muntanya” i la sèpia pel que fa al “mar”.
Mandonguilles amb sèpia
Ingredients:
500 grams de sèpia
250 grams de carn de porc picada
250 grams de carn de vedella picada
1 ceba gran
2 tomàquets madurs
Un ou
Sal
Pebre negre
Molla de pa
4 grills d’all
Farina
Oli d’oliva
1 gotet petit de vi blanc
250 grams de pèsols
Un picada (pinyons, bastonets, ametlles i
avellanes torrades)
Preparació:
Barregeu la carn picada, l’ou, la molla de pa,
que haurem posat a remullar amb aigua una estona abans, una mica de sal, una
mica de pebre negre i una mica d’all i julivert picat.
Amb les mans una mica humides doneu forma a les
mandonguilles.
Enfarineu-les i fregiu-les en oli ben calent.
Reserveu-les.
Talleu la sèpia i saltegeu-la en una paella amb
una mica d’oli. Reserveu-la.
En una cassola feu un sofregit amb la ceba
tallada i el tomàquet ratllat fins que quedin confitats.
Tireu el vi blanc al sofregit i deixeu-lo reduir.
Afegiu a la cassola les mandonguilles fregides i
la sèpia saltejada i barregeu tot amb el sofregit.
Cobriu amb aigua o amb brou de peix.
Deixeu coure a foc baix durant 20 minuts.
A mitja cocció afegiu els pèsols.
Uns minuts abans d’apagar el foc, tireu una
picada a la cassola.
Proveu el punt de sal i rectifiqueu si s’escau.
La compra sostenible
Actualment, som cada vegada més conscients de la necessitat
de viure de manera sostenible, però la sostenibilitat es pot aplicar també al
camp de l’alimentació i no només en referencia al que mengem sinó també a la
manera de comprar, de cuinar, de reciclar.....
Què vol dir viure de manera sostenible? La sostenibilitat
fa referencia a la capacitat de cadascú de nosaltres d’haver col·laborat en no
esgotar els recursos i conservar el medi ambient.
Avui intentarem reflexionar en com ha de ser la
compra d’aliments sostenible.
En primer lloc,
comprarem preferiblement aliments de temporada i del nostre entorn, de manera
que aquests aliments no hagin de recórrer molts kilòmetres des del seu punt
d’origen fins a la nostra taula (productes quilòmetre zero) amb l’estalvi
d’energia que això comportarà. D’altra banda, aquests aliments si són de
temporada seran més gustosos i tindran uns nutrients més adequats amb l’estació
de l’any en que ens trobem.
Quan fem la compra procurarem també triar productes
ecològics on l’ús de productes agroquímics siguin molt restringits o
inexistents.
Procurarem evitar també l’excés d’envasos i en el cas
de que no puguem evitar-los, triarem aquells que siguin biodegradables. Al
comprar aliments frescos reduirem el consum d’envasos que són més nombrosos en
el cas de menjars preparats i envasats.
Anirem també amb compte amb les quantitats que comprem
perquè no haguem de llençar res.
Un punt que sovint oblidem és com anem a comprar,
intentarem anar a llocs propers a casa per tal d’evitar utilitzar el cotxe amb
l’estalvi econòmic i de contaminació ambiental que això comporta.
I finalment, un punt també a tenir en compte és el
tema de les bosses de plàstic que intentarem reduir o eliminar i per fer-ho és
tan fàcil com portar al mercat o al supermercat la nostra bossa reutilitzable o
el nostre carret.
Com a norma general direm que caldrà sempre optar pel
producte més fresc, més proper, més ecològic, més local i més natural.
hummmmmmmmmmmmmm que bonas
ResponEliminaFent la compra sostenible ajudem el pressupost i ens cuidem amb el planeta.
ResponEliminaAquestes mandonguilles són tot un clàssic però dels ben bons!
Petons i bon cap de setmana,
Palmira
un clàssic de la cuina catalana!!! t'han quedat perfectes. Moltíssimes gràcies per participar al Memòries. Petonets
ResponEliminaLa meva mare també les borda!! boníssimes!
ResponEliminaUn clàssic deliciós! Sempre són d'agrair aquests consells per fer una compra més sostenible i a la llarga més beneficiosa per a tothom! Una abraçada!
ResponEliminaQuina delícia, es nota que aquestes mandonguilles han fet xup xup una bona estona.
ResponElimina