dijous, 20 de novembre del 2014

Timbal de samfaina i ou. La conservació dels ous

A la cuina, i a la vida en general, m’agraden molt els reptes i la Mercè del blog Destapant cassoles ens proposa un repte: visitar cada mes un blog, triar una recepta, cuinar-la i presentar-la en el nostre blog. Aquest mes de novembre el blog que ens proposa és Fam de cuina, un blog que jo no coneixia i que he trobat molt interessant.
He llegit moltes receptes d’aquest blog i finalment m’he decidit per fer la recepta: Timbal de samfaina i ou, perquè la samfaina és un plat que ens agrada molt a casa.
Timbal de samfaina i ou

Ingredients ( per a dues persones)
2 ous
1 ceba
2 tomàquets
1 pebrot vermell
1 albergínia
1 carbassó
Oli d’oliva
Pebre vermell picant
Sal
Sucre 
Un grill d’all
Preparació:
Peleu i renteu la ceba i l’all
Renteu el pebrot, els tomàquets, el carbassó i l’albergínia.
Talleu totes les verdures a daus. (l’albergínia i el carbassó es pot pelar però a mi m’agrada més deixar la pell)
Poseu un bon raig d’oli d’oliva en una cassola plana i sofregiu el pebrot.
Un parell de minuts després afegiu la ceba i l’all.
Deixeu coure uns 10 minuts mentre remeneu amb cura per tal de que les verdures no es trenquin.
Afegiu el carbassó i la ceba i seguiu remenant amb molta cura.
Finalment, afegiu el tomàquet perquè és la verdura que triga menys en coure’s.
Deixeu coure tot a poc a poc amb la cassola tapada durant uns 20 minuts i vigileu que no es quedi sense líquid i si en falta es pot afegir una mica d’aigua.
Afegiu sal i una mica de sucre per compensar l’acidesa del tomàquet.
Afegiu també una miqueta de pebre vermell.
Quan ja estigui cuita, proveu-la i rectifiqueu de sal si s’escau
Deixeu-la reposar unes hores i fins i tot si la mengem l’endemà encara estarà més bona i pot ser un bon acompanyament per el bacallà, el llom, les salsitxes o els ous, per exemple.
Fregiu un ou o també el podeu fer a la planxa (jo l’he fet a la planxa)
Per emplatar feu-lo amb l’ajut d’una anella d’emplatar.
Poseu sobre el timbal l’ou fet a la planxa i tireu per sobre una mica de sal en escates amb api. 
La conservació dels ous
Segur que alguna vegada ens hem preguntat perquè els ous al supermercat o al mercat estan fora de les neveres i en canvi quan els comprem i arribem a casa de seguida els posem a la nevera. És millor doncs, conservar-los a temperatura ambient o dins el frigorífic?
Sens dubte és millor guardar-los a la nevera, ja que el pitjor per a la conservació dels ous és el canvi de temperatura, sobretot el canvi de fred a calor perquè es condensa aigua a la superfície i en el cas de l’ou seria molt perillós i faria molt fàcil la contaminació, ja que l’aigua condensada a l’exterior podria passar a l’interior de l’ou i la humitat facilita la multiplicació de gèrmens. És justament per evitar aquesta variació tèrmica del fred al calor que els ous estan fora de la nevera als supermercats, però en canvi a casa val més guardar-los dins del frigorific ja que a la cuina la variació de temperatura pot ser molt gran en funció de que els focs o el forn estiguin encesos o no. Cal destacar, però, que el lloc destinat per guardar els ous és la porta de la nevera i és justament en aquest lloc on la temperatura és menys estable i per tant, s’haurien de guardar dins de la nevera però no a la porta i no treure’ls  fins que no estiguem a punt de cuinar-los o consumir-los.
A vegades ens preguntem també si hem de rentar els ous quan els guardem sobretot si estan bruts i hem de dir que és millor rentar-los només quan s’hagin de consumir, ja que al rentar-los es suprimeix una petita capa de protecció externa que té l’ou amb la qual cosa els microorganismes podrien entrar a l’interior de l’ou, ja que la closca és porosa. Convé rentar-los doncs, abans d’utilitzar-los i assecar-los completament abans de trencar la closca.
Si l’ou es conserva correctament i dins del frigorífic pot conservar-se fins i tot més dels 28 dies recomanats.




                               

6 comentaris:

  1. Que rico este timbal, ya se lo que voy a comer mañana!!
    Un beso

    ResponElimina
  2. Estic amb tú pel gust per la samfaina... de les millors menges que hi ha!. Moltíssimes gràcies per la teva aportació. Espero hagis gaudit de la visita al blog Fam de cuina!. T'esperoaldesembre!

    ResponElimina
  3. Una bona samfaina, un bon ou i un pà fet a casa, no veig millor manera de gaudir menjant i cuidant-nos molt!
    Bon cap de setmana,
    Palmira

    ResponElimina
  4. Una combinació guanyadora!!! m'encanta. Miro la pantalla i ja m'imagino agafant un tall de pa i ...
    Un petonàs

    ResponElimina
  5. Un delícia de plat i a més molt saludable! Una abraçada! Anna de retallsdecuina.cat

    ResponElimina
  6. Espectacular!!! Jo en vaig fer un de semblant fa poc (que el vaig veure a la revista Cuina) i no va quedar res en el plat!! ;)

    ResponElimina